Kepçe Kulak Nasıl Düzeltilir?

0
804

Kulaklarda doğuştan gelen ya da sonradan bazı nedenlerle ortaya çıkan şekilsel bozukluklar olabilir. Çoğunlukla doğuştan gelen kepçe kulak sorunu da bunlardan biridir. Peki, kepçe kulak ameliyatı ile bu durum nasıl düzeltilir?

Kepçe kulak ameliyatı nedir?

Önden bakıldığında kulakların aşırı büyük ve yanlara doğru açık olduğu durumlara kepçe kulak denir. Bu kulak yapısı genetik olabilir, doğuştan olabilir ya da çocukların bebekken yanlış yatırılması sonucu da oluşabilir. Kepçe kulak ancak ameliyatla düzeltilebilir.

Kepçe kulak estetiği ameliyatı yapılmadan önce doktor, bu görünümün neden kaynaklandığını tespit eder. Çünkü bu tarz kulak görünümü için birden fazla neden olabilir. Kulak kıvrımları yeterince gelişmemiş olabilir, bu sebeple kulaklar normalden değişik görünebilir. Bunun yanında bir diğer neden ise kulak ile baş arasındaki açının fazla olmasıdır. Kepçe kulak görünümünün neden olduğu anlaşıldıktan sonra hangi uygulama yapılacağına karar verilir.

Kepçe kulak ameliyatı nasıl yapılır?

Genel anestezi altında yapılan kulak kepçesi ameliyatı, yetişkin kişilerde lokal anestezi ile de yapılabilir. Yaklaşık 1- 1,5 saat süren ameliyatta kulak ile baş arasındaki açı ayarlanır. Burada genelde gerekli parçalar çıkarılır. Kulaktaki kıkırdak törpülenir ve kulağın olması gereken kıvrımları ayarlanır.

Kulak estetiği sırasında kulağın şekli, kafaya mesafesi dikişler ile oluşturulur. Ayrıca kulağın yapısına göre farklı işlemler de uygulanması gerekebilir.

Genel anestezi altında kulak ameliyatı olan hastaların bir gece hastanede kalması gerekir. Kolal anestezi ile ameliyat olanların ise hastanede kalmalarına gerek yoktur, aynı gün evlerine dönebilirler.

Estetik kulak ameliyatı olan hastalar yara izlerini saç bantları ile gizleyebilirler. Ameliyat sonrası koyulan pansuman da bu şekilde gizlenebilir.

Kepçe kulak ameliyatı sonrası

  • Ameliyat sonrası hastalardan lokal anestezi ile ameliyat olanlar aynı gün taburcu olabilirken genel anestezi alanlar bir gece hastanede kalmalıdır.
  • Ameliyat sonrası konulan pansuman genelde ertesi gün çıkarılabilir. Kulak estetiğinden 3 gün sonra hasta banyo yapabilir.
  • Kepçe kulak estetiği sonrasında dikiş alımı yoktur. Ancak doktorunuzun belirlediği sürelerde kontrole gitmeniz gerekir.
  • Ameliyat sonrası ağır işte çalışmayanlar ameliyat izlerini saç bandı ile saklayarak bir gün sonra işlerine başlayabilirler. Ağır işte çalışanların ise 3 gün dinlenmesi ve sonrasında işe başlaması önerilir.

Kepçe kulak operasyonu sonrasında dikkat edilmesi gerekenler

Tüm estetik ameliyatlarda olduğu gibi kulak estetiği ameliyatı sonrasında da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu tarz ameliyatlardan sonra dikkatli olunmazsa enfeksiyon riski ortaya çıkabilir.

Kepçe kulak ameliyatından sonra pansuman yapılır ve pansuman ertesi gün çıkarılır. Ancak pansuman üzerine takılan saç bandı en az üç hafta kadar kullanılmalıdır. Bu bant sıkı değildir, hastanın kafasını da kulağını da acıtmaz. Bu bant, kulağın iyileşmesini hızlandırır, yatarken vs kulağa herhangi bir şeyin sürtmesini engeller.

Kulakta bir kaç hafta süren bir hissizlik oluşabilir ancak bu ciddi bir durum değildir, sonrasında geçer. Ayrıca hastalar kulak ameliyatı sonrasında kulağın çok geride olduğunu yani başa yakın olduğunu düşünebilir. Bu zamanla düzelecek ve kulak şeklini alacaktır.

Kulak estetiği kaç yaşında yapılabilir?

Kulak 6 yaşına kadar gelişimini tamamlamış oluyor, yani ilkokula başlayan bir çocuğun kulağı gelişimini tamamlamıştır. Kepçe kulakları yüzünden psikolojik olarak yıpranan, küçük düşen çocuklar yaşları büyümesi beklemeden ameliyat olabilirler. Yetişkin yaşa gelmeden yapılabilen ameliyatlardan biridir.

Kepçe kulak estetiği sonrasında oluşabilecek sorunlar nelerdir?

  • Ameliyat sonrasında kulak içinde kan toplanması olabilir. Bu durum tüm estetik ameliyatlardan sonra olabilen bir durumdur. Kontroller sırasında fark edilir ve enjektör ile kolayca boşaltılabilir
  • Kulak estetiği sonrasında enfeksiyon oluşursa bu durum kulağın şeklini bozabilir. Kıkırdak dokunun bozulması durumunda ikinci bir ameliyat yapılması gerekebilir. Bu arada kıkırdak doku enfeksiyon oluşması en zor kısımlardan biridir.
  • Ameliyat sonrası kulaklar kafaya çok yakın görünebilir. Ancak zaman içerisinde ödem azaldıkça kulaklar doğal görünüme sahip olur ve zamanla olması gerektiği açıyı alır. Kepçe kulak ameliyatı olan hastalar kulaklarının mümkün olduğunca kulaklarına yakın olmasını ister ancak doktorlar olması gereken açıyı bilir ve ona uygun yapar.
  • Kulak ameliyatı sonrasında dikişler alınmadığı için, bazen aylar sonra dikişler sivilce gibi sorunlara neden olabilir. Bu tarz bir durum olduğunda hemen doktorunuza görünmelisiniz. Doktorunuz dikişlerinizi alır, kulaklardaki şekil de bozulmaz aynen kalır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here