Pedikür Yaptırmanın Bilinmeyen Zararları

0
680

Ayak tırnaklarının bakımlı ve güzel görünmesini isteyen kadın, erkek, genç ve yaşlı herkes tarafından tercih edilen pedikürün ciddi bacak hastalıklarına neden olabileceğini biliyor muydunuz? Lipödeme adı verilen bir tür bacak damarı hastalığına neden olan pedikürü yaptırırken nelere dikkat edilmelidir? Pedikürün riskleri ve zararları nelerdir?

Pedikür nedir?

Pedikür, ayak tırnaklarının bakımlı görünmesi için yaptırılan, ayak tırnaklarına şekil verme ve ayak tırnak etlerinin temizlenmesi işlemidir. Ayak tırnak bakımı olmasının yanında pedikür yapılırken ayakların alt kısımlarında mantar ya da nasır varsa bunlar temizlenir, yumuşatılır ve kremlenir. Düzenli olarak pedikür yapılması topuklardaki kuruluğun ya da çatlamanın da giderilmesini sağlar. Pedikür sadece ayak ve tırnak bakımı açısından değil batık tırnak tedavisinde ya da tırnak batmasının önlenmesinde de uygulanır.

Tırnakları kıvrık olan, batık olan ya da batık olma potansiyeli olan kişilerin düzenli olarak pedikür yaptırması tavsiye edilir. Düzenli olarak kesilen tırnaklar şekil verildiğinde bu şekilde büyümeye ve batık olmamaya başlar.

Pedikürün zararları nelerdir?

Pedikür aslında tıbbi bir işlem olarak bile kabul edilebilir. Kişiye özel hijyenik malzemeler kullanılması gereken bu işlem sırasında kişiden kişiye bir çok hastalık bulaşabilir. Steril olmayan pedikür malzemelerinin kullanılması ile tüm kan hastalıkları bulaşabilir.

Bacaklarda varise benzer bir damar hastalığına yol açabilir. Bu hastalık halk arasında selülit hastalığı olarak adlandırılır. Bacaklarda selülit gibi bir görüntüye neden olması sebebiyle selülit hastalığı adı verilen bu hastalık, tüm bacağa yayılabilir. Lipödem (selülit hastalığı) bacak damarlarında iltihaplanma ile ortaya çıkan bir hastalıktır.

Lipödem (selülit hastalığı) nedir, nasıl olur?

Bu hastalık, damarlarda büzüşmeye ve selülit görünümüne neden olur. Aşırı kilolu kişilerde olur diye bir kanun yoktur çünkü bu hastalığın kilo ile herhangi bir ilgisi yoktur. Cildin mikrop kapması ile oluşan, bacaklardaki damarlarda şişlik oluşturan lipödem, bacaklarda olduğu gibi kollarda da oluşabilen bir hastalıktır.

Tırnak kenarlarında ve köşelerindeki mikroplar, pedikür işlemi sırasında tırnak kenarlarının kesilmesi, tırnak etlerinin kesilmesi ile tam olarak tırnak köşelerine ötelenmektedir. Bu öteleme de tırnak kenarlarındaki mikropların ilerleyerek kılcal damarlar yolu ile lenf bezlerine kadar uzamasına neden olur. Lenf bezlerine ulaşan bu mikroplar burada enzim salgılanmasına neden olur. Sonuç olarak da damarlarda ciddi şişlikler ortaya çıkar.

Kimler pedikür yaptırmamalı?

Bacaklarında herhangi bir damar hastalığı olan kişilerin pedikür yaptırmaması gerekmektedir. Çünkü pedikür işlemi sırasında lenfödeme neden olan mikroplar kişiye başka birinden geçmez. Tamamen kişinin kendi mikrobu lenf bezlerine ulaşarak enzim salgılanması sonucu hastalığı ortaya çıkarır.

Kişinin kendi pedikür malzemelerini götürmesi hastalığın oluşmayacağı anlamına gelmez. Kendi pedikür takımınızı götürseniz de eğer bacaklarınızda varis gibi herhangi bir damar hastalığı varsa lipödeme neden olabiliyor.

Lipödem hastalığının belirtileri nelerdir?

Lipödem hastalığı, hastanın bacaklarında, ayak bileklerine yakın kısımlarında, kollarında ve bazen ellerine yakın yerlerde oluşabilir. Lipödem hastaları, ne kadar diyet ve spor yapsa da vücutlarının üst kısımlarını zayıflatabilirken bacaklarını zayıflatamazlar.

Liposuction ile bacaklarındaki yağları aldıran hastalar unutmamalıdır ki bu yağlar kalıcıdır. Yani yağ alma işlemi sonucunda damar hastalığı tedavi edilmedikten sonra yağlar yeniden oluşabilir.

Selülit tedavileri damar hastalıklarına etkili midir?

Selülit, dolaşım bozukluğundan kaynaklanan bir cilt sorunudur. Selülit, lipödem hastalığından farklı olarak direk damarlara bağlı bir hastalık değildir. Çeşitli ameliyatsız estetik yöntemleri sayesinde kolaylıkla geçebilen selülit, beslenme ve yaşam tarzına bağlı olarak ilerleyebilir. Selülit tedavilerinin damar hastalıkları üzerinde tedavi edici bir etkisi yoktur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here