Yumurta Akı ile Depresyondan Kurtulun! Depresyona İyi Gelen Yiyecekler

0
452

Kendimizi kötü hissettiğimizde en şekerli, en yağlı ve en zararlı yiyecekler etrafımızı sarar. Gelsin çikolatalar, kekler, pastalar ve tabiki hamburgerler ve pizzalar. Peki bu bir çözüm mü? Aslında depresyona iyi gelen gıdalar varsa bunları tüketmek gerekmez mi? Depresyonu kilo almadan ve sağlığı bozmadan atlatmanın yolu yumurta akından geçiyor desek?

Depresyona iyi gelen yiyecekler nelerdir?

Ruhsal durumu iyileştiren, bir çoğu depresyon ilaçlarında kullanılan yiyecekler vardır. Bu yiyeceklerin içerisinde bazı maddeler hormonları uyarır, bu hormonlar da vücudun dengesini değiştirerek bizi mutlu eder. Tabi, bu yiyecekleri yedikten sonra hemen mutluluktan uçmayı beklemeyin. Ancak yine de şekerli karbonhidratlı yiyecekleri tüketmekten daha iyidir. Unutmayın, şeker ve karbonhidrat uyuşturucu gibidir. Etkisi geçtiğinde daha fazlasını almanızı ister.

Depresyona iyi gelen yiyecekler şunlardır;

Muz

Muzun içerisinde triptofan adı verilen bir madde vardır. Bu madde vücuda alındığında insana kendini iyi hissettiren bir maddedir. Vücut halihazırda kendi kendine bu maddeyi üretmediği için bunun dışarıdan alınması gerekiyor. Kendinizi mutsuz mu hissediyorsunuz, hemen bir muz alın. Yavaş yavaş yiyin. Tatlı olmasını isterseniz olgunlarından alabilirsiniz. Daha az şekerli olsun derseniz de henüz olgunlaşmamış yeşil olanlarından alabilirsiniz. Muz içerisinde bol bol potasyum, folik asit ve b vitamini de vardır.

Balık

Balık mutluluk hormonu olan seratonin salgılanmasını sağlayan bir yiyecektir. Balık, yiyecekler içerisinde en sağlıklı ve leziz olanı desek yanlış olmaz. Içerisinde bulunan omega 3 yağ asitleri sayesinde vücudu dinç tutar. Aynı şekilde ruh sağlığını da iyileştirir. Omega 3 yağ asitleri klinik depresyon tedavisinde de kullanılan, bir çok ilaç yapımından kullanılan oldukça önemli bir yağ asididir. Balığın içerinde yer alan diğer mineral ve yağlar da depresyona iyi gelen maddelerdir.

Kinoa

Son zamanların süper gıda dediğimiz aşırı faydalı yiyeceklerinden biri de kinoadır. Bundan bir kaç sene öncesine kadar ülkemizde pek bilinmeyen ancak zaman içerisinde hızlı bir üne kavuşan kinoa da depresyona iyi gelen yiyeceklerden bir tanesidir. Kinoa içerisinde flavonoid ve kuersetin maddeleri vardır. Bunlar doğal antidepresan olarak kabul edilir. Hem aşırı faydalı hem de yendiğinde kendini iyi hissetmeye yarayan bu harika gıdayı sofralardan eksik etmemek lazım.

Kinoyı haşladıktan sonra istediğiniz tüm sebzeler ile karıştırabilir, içerisinde baharatlar, zeytinyağı ve soya sosu ekleyip tüketebilirsiniz. Kinoa tek başına çok anlamı ve lezzeti olmayan bir gıda maddesidir. Ancak avokado yiyeceklerle birlikte oldukça lezzetlidir.

Ispanak

Folik asit depresyona iyi gelen bir maddedir. Biz folik asiti anne olmaya karar veren kadınların eksik olduğu için aldığı ek takviye olarak biliyoruz. Ancak aslında folik asit depresyon ve ankisiyete ile mücadele konusunda da oldukça etkili bir madde. Ispanak içerdiği demir ve folik asitlerle bize kendimizi iyi hissettiren yiyeceklerden biri.

İstiridye

Bizim ülkemizde bu daha çok midye olarak biliniyor. Herkes tarafından çok sevilmeyen ve aşırı tüketilmesi de gerekmeyen bu yiyecek içerisinde bol bol çinko barındırıyor. Ara sıra tüketmenin depresyona iyi geldiği biliniyor.

Yumurta akı

Evet yanlış duymadınız, yumurta akı depresyon tedavisinde oldukça etkili. Kendinizi depresif hissettiğiniz bir anda sadece yumurta akını kullanarak kendinize harika bir omlet yapın. Isterseniz içerisine zerdeçal tozu da ekleyebilirsiniz. Sonrasında bu omleti tüketin. Yumurta akı içerisindeki kolin maddesi psikolojik durumları toparlamada oldukça etkili.

Hem sağlıklı hem mutluluk verici mantar

D vitamini genel olarak güneş ışınlarından alınsa da bazıı gıda maddelerinden de alınabilir. Güneşin insanı bu kadar mutlu etmesinde d vitamini etkisi de oldukça fazladır tabiki. Kış aylarında havalar kapalıyken d vitamini almak için bol bol mantar tüketin. Mantar, doyurucu olması, protein kaynağı olması yanında depresyona da iyi gelmesi ile bilinen bir gıdadır. Kendisini sevmiyorsanız omlet içerisine koyun. Çorbasını yapın ya da kızartmasını yapın.

Zerdeçal ve depresyon

Zerdeçal turuncu renkli ve daha çok baharat olarak tüketilen bir maddedir. En eski zamanlardan bu yana tüm dünya mutfağında özel bir yeri olan zerdeçal depresyona iyi gelen yiyecekler arasında ilk sıralardadır. Zerdeçalı yemeklerinize baharat olarak ekleyebileceğiniz gibi tek başına da tüketebilirsiniz.

Sonuç olarak, kendinizi kötü hissettiğinizde çikolatalara sarılmak, cipslerle partilemek yerine bu yukarıda saymış olduğumuz gıda maddelerini tüketebilirsiniz. Bunlar hem daha sağlıklı hem de daha az kalorilidir. Eğer depresyondayken bir de kilo alırsanız o zaman depresyondan çıkmak çok daha zor hale gelir 🙂

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here