Göz Kapağı Sarkması Nedenlerinden Biri;  Uykusuzluk

0
454

Yaşlanma belirtileri ilk olarak göz çevresinde ve göz kapaklarında meydana geliyor. Sürekli hareket eden kaslar ve ince deri yapısı nedeniyle kolayca kırışabilen ve sarkabilen göz kapaklarının sarkması engellenebiliyor. Bakalım göz kapağı sarkmasının nedenleri nelermiş.

Göz kapağı neden sarkar?

Göz çevresi vücudumuzdaki en hassas bölgelerden biridir. Bu çevredeki deri de yapı bakımından çok ama çok incedir. Göz çevresi bakım kremlerinin, göz çevresi temizleme jellerinin bu denli popüler olmasının nedeni de budur. Göz çevresindeki kaslar zamanla yaşın etkisi ile zayıflar. Göz kapaklarının açık ve canlı görünmesini sağlayan kaslar zayıfladığında bu kapaklar düşer. Gözler aralanır ve kişi sürekli yorgun, uykusuz gibi görünür.

Yaşlanma belirtilerinin erken yaşlarda ortaya çıkmasının en önemli nedeni yoğun tempolu hayat, düzensiz beslenme, sağlıksız yaşam koşulları, sigara ve alkoldür. Düzensiz uyku, sürekli yorgunluk göz kapağı sarkmalarına neden olur.

Göz kapağı sarkmalarının nedenleri nelerdir?

Hem üst göz kapağında hem da alt göz kapağında sarkmalar olabilir. Bu sarkmalar göz altı torbalarına ve göz altı morluklarına da neden olur. Alt ve üst göz kapağı sarkmalarının nedenleri;

Uykusuzluk. Yeterli ve düzenli uyku uyunmadığı sürece göz kenarında yaşlanma belirtileri oluşur. Genç yaşta bile olsa uykusuzluk ve yorgunluk, göz çevresindeki sorunların ana nedenidir. Göz kapağı sarkmalarının kaş düşmesine ve alın kırışıklıklarına da neden olduğu bilinmektedir. Bu nedenle özellikle genç yaşlarda yeterli uykunun alınması ve uyku düzeni oldukça önemlidir.

Yaşam tarzı. Yaşam tarzımız tüm vücudumuzun hem işleyişini hem de görünümünü etkiler. Belirli saatlerde yatıp belirli saatlerde kalkmak, düzenli bir yeme sistemine sahip olmak, düzenli egzersiz yapmak cildimizin görünümünü etkiler.

Fiziksel bir hastalık. Vücut bir sistemdir, vücudun herhangi bir noktasında oluşan sorun tüm vücudu etkileyebilir. İç organlardaki bazı hasarlar ise doğrudan cildi ve yüzün görünümünü etkiler. Örneğin karaciğer yağlanması ya da karaciğer fonksiyonlarındaki herhangi bir bozukluk göz altlarında çökmelere, yüzün grileşmesine ve göz kapaklarının zayıflamasına neden olur. Kalp ve damar hastalıkları da genel olarak göz ve çevresinde morluklar ile çökmelere neden olur.

Göz kapağı sarkması beyin ve sinir sisteminde ortaya çıkan sorunlardan dolayı da oluşabilir. Yani göz kapağı sarkması ciddi bir rahatsızlığınız olduğu anlamına da gelebilir. Pitoz adı verilen göz kapağı sarkması yaşlanma sonucu ortaya çıkmadığı halde dikkat çekmez. Bu nedenle de ani sarkmalara dikkat etmek gerekir.

Göz kapağı sarkmasının belirtileri nelerdir?

Bir anda gözleriniz bulanık görmeye başlarsa ya da yavaş yavaş görmede bulanıklık ortaya çıkarsa,

  • Gözünüzün içinde sık sık iltihaplanmalar olmaya başladıysa,
  • Göz kapağı hareketleriniz kısıtlandıysa yani gözlerinizi rahatça hareket ettiremiyorsanız,
  • Sürekli şiddetli bir baş ağrınız ve baş dönmeleriniz varsa hiç zaman kaybetmeden beyin cerrahına görünmeniz gerekmektedir.

Göz kapağı sarkması tedavisi nasıl yapılır?

Alt ya da üst göz kapağınız yaşlığa bağlı olarak, hayat şartlarına bağlı olarak sarkabileceği gibi bir de yukarıda bahsettiğimiz şekilde ciddi bir nörolojik rahatsızlığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Nörolojik rahatsızlık durumu için en kısa sürede uzman doktora görünmelisiniz. Yaşlılık kaynaklı göz kapağı sarkmalarında ise tedaviler ameliyatlı ve ameliyatsız estetik uygulamaları ile yapılır.

Ameliyatsız göz kapağı estetiği uygulamaları daha genç yaşlarda, göz kapakları çok sarkmadan ve göz kenarı kırışıkları ilerlemeden yapılabilir. Belirli bir noktadan sonra ameliyatsız estetik yöntemleri ile müdahale etmek imkansızdır. Ilerleyen yaşlarda tercih edilebilecek yöntem ise göz kapağı estetiğidir. Göz kapağı estetiği ve kullanılan yöntemler konusunda daha fazla bilgi almak için Modern Yöntemlerle Üst Göz Kapağı Estetiği yazımıza göz atabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here