40 Yaş ve Üstü (İleri Yaşlarda) Hamilelik

0
727

Her dönem kendine özel sorunlar yaratıyor ve bu sorunlarına çözüm bulmak için çalışmalar yapıyor. Eğitim ve çalışma hayatı koşuşturmasında yapılan geç evlilikler ya da kariyer nedeni ile çocuk sahibi olmanın ertelenmesi 40 yaş ve üstü hamileliklerinin oranını sürekli arttırıyor.  Peki 40 yaşında kadın ya da 40 yaş üstündeki kadın gebelik planlıyorsa ne yapmalı?

40’lı yaşlar ile birlikte gebe kalma oranı %50 oranında azalmakta ve sağlıklı bebek doğurma oranı erken dönem hamilelerine göre düşmektedir. Bu oran siz kaç yaşında olursanız olun her bir önceki yıla göre değişiklik göstermektedir.

40 yaş sonrası çocuk sahibi olmak istiyorsanız bunlara dikkat!

  • Bu süreci doktorunuza danışarak ve onunla bir uyum içinde planlamanız önerilir. Yüksek tansiyon ya da şeker problemleriniz varsa bunun bilince hareket edilmeli, gerekirse ilaç takviyesi kullanılmalı ve bu sağlık sorunları kontrol altına alınmalıdır. Çünkü şu an şikayetçi olmasanız bile yüksek tansiyon ve diyabet yaşla birlikte artış gösterdiği bilinen sağlık sorunlarındandır.
  • Aynı şekilde kadın doğum uzmanınıza danışın ve bu yola girmeden önce yapılması gereken testler, hamileliğe engel bir durum varsa bunların tedavisi gibi yöntemleri konuşarak hamileliğe hazırlık sürecini bilinçli bir şekilde yönetin.
  • Doktorunuzla sağlıklı bir yemek planı oluşturun ve buna sadık kalın. Sigara kullanıyorsanız bırakın, kafeinli içecekleri azaltın, çiğ etleri ve şarküteri ürünlerini tüketmeyi bırakın.
  • Kilo durumunuza dikkat etmeniz gerekli. Kilo fazlanız var ise sağlıklı ve planlı bir şekilde bu kilo sağlıklı seviyeye çekmeye çalışın. Fazla kilo kadar fazla zayıf olmak da bu süreci etkileyebilecek noktalar arasında.
  • Düzenli egzersiz yapmakla birlikte bu egzersizlerin yoğunluklarını içinde bulunduğunuz sürece göre ayarlamalısınız.

40 yaş ve üzeri hamileliklerde karşılaşılabilecek durumlar

  • Tansiyon ve şeker riski yaş ile birlikte artıyor demiştik. İşte bu risklerin artışı dolaşım sisteminin bozulmasına ve bebeğin rahim içindeki gelişiminin gerilemesine neden olmaktadır.
  • En çok görülen sorunlardan biri de ‘düşük’. Bu risk, 20’li yaşlarda yüzde 10-15; 40-44 yaş arasında yüzde 35; 45 yaş ve sonrasında ise yüzde 50’yi görmektedir.
  • Yaş arttıkça, yumurta sayısının azalır fakat, vücut yumurtlamayı sağlayan hormonu daha fazla üretir. Bu nedenle birden fazla yumurta üretilip atılabilir. Bu nedenle döllenme gerçekleşmesi durumunda çoğul gebelikler meydana gelebilir.
  • Down Sendromu riski artar.
  • Yaşla birlikte oranı artan anomaliler nedeniyle 40 yaş ve üstü anne adaylarında düşük riski 4 kat daha fazla görülmektedir.
  • Diyabet ve yüksek tansiyon nedeniyle erken doğum oranları genç yaş gebeliklerine göre daha fazla yaşanmaktadır.
  • İleri yaş gebeliklerinde komplikasyon yaşanma oranı daha fazla olmakla birlikte bu komplikasyonlar sonucunda sezaryen ile doğuma daha sık başvurulmaktadır.
  • Bazı çalışmalar ileri yaş gebeliklerinde 2500 gram ve daha düşük ağırlıklı bebek doğurma risklerinin de daha fazla olduğunu göstermektedir.
  • 40 yaş üzerindeki kadınların 20’li yaşlardaki hemcinslerine göre ölü doğum yapma risklerinin de 2-3 kat arttığını bilinmektedir.

İleri Yaşlarda Hamileliğin Olumlu ve Olumsuz Yanları

Geç yaşta hamile kalan kadınların diğer kadınlara göre daha genç kaldığı, vücutlarının hamile kaldığında kendini yenilediğini savunan bir çok kadın doğum uzmanı vardır. Uzmanlar ileri yaşta hamilelik sürecinin daha zor olabileceğini ancak başarılı bir gebelik süreci geçirildiğinde sonrasında annenin çok daha sağlıklı olabileceğini savunuyor.

40 yaşından sonra doğal yollarla hamile kalabilen, sağlıklı bir hamilelik geçirip sonunda çocuk sahibi olan kadınların 100 yaşına kadar yaşayabileceği düşünülüyor.

Erken doğum riskinin ciddi anlamda arttığı ileri yaşta hamilelik sürecini sorunsuz tamamlayan anne adaylarının % 60 ı normal doğum ile bebeğine kavuşuyor.

41 yaşından sonra kadınların yumurtalık rezervleri çok ciddi bir şekilde düşüyor. Bu yaştan sonra hamile kalmayı düşünen kadınların yumurtalık rezervlerine önceden mutlaka baktırmaları gerekiyor.

35 yaşından sonra hamile kalındığı durumlarda down sendromlu çocuk doğurma riski de artıyor.

Hamile kalmak için en doğru yaşların 35 yaşına kadarki yaşlar olduğu düşünülüyor. Ancak modern dünya ve modern kadının hayatını göz önüne aldığımızda bu çok da mümkün değil. Bu sebeple geç yaşta hamilelik ve çocuk sahibi olma imkanlarının arttırılması için çalışmalar devam ediyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here