Göğüs kalkanı nedir, nasıl kullanılır?

0
2780

Anne adaylarını da yeni anneleri de en çok yoran konu, emzirme. Neredeyse herkesin aklındaki sorular aynı: Emzirmekten tahriş olan göğüs uçları nasıl düzelir? Emzirme kalkanını nasıl kullanırım, kullansam hayatımda ne değişir? Göğüs kalkanı ile göğüslerin tahriş olmasını önlemek mümkün mü?

gogus-kalkani-nedir

Göğüs kalkanı nedir?

Anne ile bebeği en kutsal ve duygusal bağlarla birbirine bağlayan emzirme süreci pek çok anne için aslında o kadar da mutluluk verici bir dönem olmuyor. Sütüm yetiyor mu, memeyi tutuyor mu sorularını emzirme esnasında oluşan göğüs ucu yarası gibi sorunlar izliyor. İster yeni anne olsun ister tecrübeli tüm anneler için emzirmeyi acı verici bir süreç haline getiren bu yaraların iyileşme süreci nasıl olmalı? İşte tam da bu esnada herkesin doğum çantasında olması gereken nam-ı değer göğüs kalkanları hayatımıza giriyor.

Göğüs kalkanı neden kullanılır?

Meme kalkanı ya da göğüs kalkanı olarak isimlendirilen bu anne yardımcıları hala yaygın olarak bilinirliğe sahip değil. Meme şekline benzer ve yumuşak olan bu kalkanlar sütyenin içine giyiliyor. İki temel amaçları var: Biri, sürtünmeden tahriş olan göğüs uçlarını korumak; diğeri ise göğüslerden sızan anne sütünü biriktirmek.

Emzirme kalkanını nasıl kullanırım?

Çeşitli markalar altında farklılıklar göstermekle birlikte satın aldığınızda kutudan iki farklı türde kalkan çıktığını göreceksiniz. Bunlardan biri kapalı biri de delikli. Neden derseniz işin aslı şu: Deliksiz olan kalkanı bebeğinizi emzirdiğiniz ya da süt sağdığınız sırada diğer memenize takabilir ve buradan gelen sütün ziyan olmasını önleyebilirsiniz. Bu esnada haznede biriken sütü uygun koşullarda dolapta saklayabilirsiniz. Hepimiz biliyoruz ki, anne sütünün bir damlasını bile ziyan etmemek lazım. Ya da emzirme yapmadığınız zamanlarda da bu deliksiz kalkanları kullanarak sızan anne sütlerini toplayabilirsiniz. Böylece hem kıyafetlerinizde yersiz süt lekeleri olmaz hem de göğüs pedi kullanırken ziyan olan sütler asıl sahibine, yani bebeğinize kalır.

Delikli olan kalkan ise sağladığı hava sirkülasyonu sayesinde çatlamış ya da yara olmuş göğüs uçlarının iyileşme süresini kısaltmaya yardımcı oluyor. Meme ucuna sürdüğünüz merhem ya da ilaç bu delikler sayesinde bulaşma yapmıyor ve krem sürdüğünüz yerde kalmaya devam ediyor. Bununla birlikte tahriş olan alana ne sütyen ne de t-shirt değdiği için hem acı azalıyor hem de iyileşme süreci hızlanıyor. Yaptığı hafif basınç sayesinde ise pek çok anne göğüs ucunu çıkarmaya yardımcı olduğunu belirtiyor.

Göğüs kalkanı kullanırken bunlara dikkat!

Ürünün eksi olabilecek tek özelliği taktığınızda belli oluyor olması. Yine de üstünüze daha kalın bir şey giyerek bunun önüne geçebilmeniz mümkün. Akan sütü toplama vaadini ve göğüs pedlerinden her anlamdan daha iyi bir alternatif olduklarını düşününce bu kadar kusur kadı kızında da olur demeniz mümkün.

Bebek demek hijyen demek! Hal böyle olunca satın aldığınız göğüs kalkanlarını kullanmadan önce kaynatarak ya da buharlı steril cihazları kullanarak steril etmeyi ve kullanma talimatındaki temizlik talimatlarına özen göstermeyi unutmayın! Çünkü onlar daha çok küçükler.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here