Vajinismus hastalığı, farklı tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilen, toplumun %10 unda görülen bir rahatsızlıktır. Bir çok kadın bu hastalığı kişisel sorunlardan kaynaklı olarak görüp kendi kendine yenmeye çalışmaktadır. Ancak vajinismus profesyonel destek gerektiren bir rahatsızlıktır. Peki, vajinismus nedir, neden olur, tedavi yöntemleri nelerdir?
İlk olarak vajinismus nedir?
Vajinismus, vajina çevresindeki kasların bu bölgeye herhangi bir obje ya da cismin penetrasyonu (giriş) sırasında kasların aşırı kasılması ve kendini kapatması durumudur. Bu kasılmalar hastanın kontrol edemediği, kontrol dışı kasılmalardır. Bazı hastalarda sadece penis girişi sırasında oluşan bu kasılma bazen doktor kontrolü sırasında hatta tampon kullanımı sırasında bile oluşabilir.
Vajinismus hastalığı tam olarak vajinal kasların istemsizce kasılması anlamına gelir. Bu kasılma sırasında bazı hastaların tüm vücudunda kasılmalar oluşabilir. Hatta nefesi kesilen ve kalp sıkışması yaşayan hastalar dahi vardır.
Vajinismus hastalığı kimlerde olur?
Vajinismus hastalığı tahminlere göre kadınların %10 unda görülen bir rahatsızlıktır. Ancak kadınların çoğu bu rahatsızlığı olduğunu saklar ya da saklamaya çalışır. Vajinismus daha önce hiç cinsel deneyimi olmamış kadınlarda ve genç yaşlarda ortaya çıkabilir. Daha önce hiç cinsel deneyimi olmadığı halde vajinismus yaşayan kadınların büyük bir kısmı korku, yanlış cinsel eğitim, yetersiz bilgilendirme, hamile kalma korkusu, tecavüze uğrama korkusu gibi çeşitli etkenlerle bu duruma gelir.
Vajinismus hastalığının nedenleri
- Yanlış ve sağlıksız cinsel bilgiler, ön yargılar,
- Cinsel birleşme sırasında ağrı ve acı korkusu,
- Kızlık zarının yırtılması konusundaki yanlış inançlar
- Cinsel taciz veya tecavüze maruz kalma
- Yanlış seksüel eğitimler ve bilgilendirmeler
- Fiziksel rahatsızlıklar
- Aşırı tutucu ve dengesiz aile ortamı
- Aile korkusu
- Aile içi şiddet ve şiddete maruz kalma
- Toplum baskısı
- Güvensizlik
Vajinismus belirtileri nelerdir?
İlk gece korkusu olarak da adlandırılan vajinismus iki temel nedenle ortaya çıkar. Fiziksel ve psikolojik nedenler. Fiziksel nedenlerle ortaya çıkan vaijinismus genelde öncesinde cinsel birliktelik yaşamış kişilerde olur. Bu kişiler daha önceleri sağlıklı, acısız ve ağrısız cinsel birleşme yaşamış kişilerdir. Geçirilen bazı hastalıklar ya da cerrahi işlemler sonrasında ağrılı cinsel ilişki yaşanmaya başlanabilir. Burada, ağrının cinsel ilişki mi yoksa fiziksel bir sorundan dolayı mı oluştuğu tespit edilmelidir. Bazen hastalar aslında fiziksel olarak herhangi bir ağrı duymadıkları halde ağrı duyduklarına inandıkları için ya da acı çekmekten korktukları için ilişkiden uzak dururlar. Uzman bir doktor tarafından vajinismusun nedenleri ve sonuçları belirlenmeli ona göre tedavi yöntemi seçilmelidir.
Vajinismusun diğer nedeni ise tamamen psikolojiktir. Yukarıda saymış olduğumuz çevresel ve ailesel etmenler, geçmişte yaşanmış kötü tecrübeler, tacize maruz kalmak ve gerçek dışı efsanelere inanmak vajinismusa neden olabilir. Her ne kadar psikolojik etmenlerle ortaya çıkmış olsa da çok ciddi bir hastalıktır. Tedavisi de düzenli ve devamlı yapılmalıdır. Vajinismus hastalığının belirtileri arasında cinsel ilişkiye girememe, ağrı, sızı, acı, ilişki sırasında ve sonrasında dayanılmaz ağrı ve kasılmalar vardır. Bazı durumlarda ilişki gerçekleştirilebilir ancak sonrasında hasta çok ciddi sancılar çeker.
Vajinismus tedavisi yöntemleri nelerdir?
Tedavi yöntemi belirlenirken tanı oldukça önemlidir. Hastanın herhangi bir fiziksel rahatsızlıktan dolayı bu süreci yaşamadığından emin olmak gerekir. Idrar yolu enfeksiyonları, rahim ağzı hastalıkları ve iltihaplanmaları, yumurtalık kistleri, rahimde ya da rahim ağzında oluşan yaralar, vajinal enfeksiyonlar, vajina kuruluğu ve bazı deri hastalıkları ağrılı cinsel ilişkiye neden olan fiziksel hastalıklardır. Bu hastalıkların tedavisi vajinismusun tedavi yöntemlerinden farklıdır.
Herhangi bir fiziksel rahatsızlığın olmadığından emin olduktan sonra hastanın psikolojisi, varsa geçmişte yaşanmış kötü tecrübeleri ve travmaları dinlenir. Buna göre psikoterapi ile başlayan bir vajinismus tedavi programı oluşturulur. Bu vajinismus tedavisinde çeşitli yöntemler uygulanır.
Bazı vajinismus tedavisi yöntemleri şunlardır;
- Kızlık zarının alınması,
- Psikoterapi
- Egzersizler
- Vajinal botoks
Vajinismus egzersizlerinin başında ;
- Kegel egzersizleri
- Solunum egzersizleri
- Vajinal araçlar ile çeşitli egzersizler gelir.
Vajinal botoks pek tercih edilen bir yöntem değildir, etkisi geçicidir etkisi geçtikten sonra hastada vajinismus görülmeye devam edebilir. Ayrıca botoks yapıldıktan sonra buradaki kaslar etkisiz hale getirildiği için idrar ve dışkı kaçırma görülebilir.
Vajinismusun tedavisinde psikoterapi ilk adımdır. Hastanın kendini rahat hissetmesi, varsa önyargılarından ve korkularından kurtarılması gerekir. Vajinismus hastası bir kadının anlayışlı, kibar ve sakin bir partnerinin olması ona yardımcı olması gerekir. Aksi taktirde iyileşmeden ilişkiye zorlanan bir vajinismus hastasının hastalığı daha ilerleyebilir.
Psikoterapi sırasında rahatlamaya ve bir sonraki adıma hazır olan hastalara çeşitli egzersizler yaptırılır. Uzman doktor tarafından uygulanacak tedavide tedavi yöntemine göre aşamalar izlenir.
Vajinismusu yenenler, anlayışlı partneri olup sabırlı ve istekli hastalardır. Bu hastalığın fiziksel bir nedeni yoksa aşılması mümkün psikolojik nedenleri vardır. Vajinismus hastalığı olanların bunu reddetmek yerine en kısa zamanda uzman bir doktora başvurması ve tedavi olması gerekir. İlerlememiş vajinismus çok daha kısa sürede ve kolaylıkla tedavi edilebilir. Vajinismusu evde yenenler olsa da bu hastalık evde kendi kendine kolaylıkla yenilebilecek bir hastalık değildir. Toplumda bilinenden çok daha yaygın olarak görülen vajinismus utanılacak ya da saklanması gereken bir durum değildir. Hem kendi sağlığınız ve mutluluğunuz hem de eşinizin mutluluğu için böyle bir rahatsızlığınız olduğundan şüpheleniyorsanız en kısa sürede doktorunuz ile görüşmelisiniz.