Hamilelik Sırasında Karın Kası Yırtılması

0
510

Hamilelik sonrası diyet ve egzersiz tek başına vücut şekillerini düzeltmeye yardımcı olmadığında kadınların dehşete düşmesi sürpriz değildir. Ancak, bunun başka bir nedeni daha vardır. Karın kasları hamilelik ve doğum sırasında yırtılabilir, bölünebilir ve hasar görebilir. Bu durum diyastaz rekti olarak bilinir.

Birçok anne hamilelik sırasında veya sonrasında yırtılmış karın kaslarının durumuna aşina olmaya devam eder. Bunun sadece hamileliğin değiştirilemeyen bir sonucu olduğunu düşünürler. Gerçekte ise, diyastaz rekti yani karın kaslarının yırtılması, cerrahi müdahale olmaksızın düzelmeyecek ciddi bir problemdir.

Karın kaslarının yırtılması, genellikle karın kasının sağ ve sol yarılara ayrılması olarak tanımlanan bir hastalıktır. Bu durum hamile bir kadının rahminin kasları itip ayırmasıyla meydana gelir. Çünkü hamilelik hormonları bu kasları bir arada tutan dokuların zayıflamasına neden olmuştur.

Hamilelik sonucu diyastaz rekti aşağıdakilere yol açabilir:

  • Sırt ağrısı
  • Kas güçsüzlüğü
  • İdrar kaçırma
  • Aşırı cilt bozukluğu ve gevşek cilt nedeniyle cilt enfeksiyonu

Kimler diyastaz rekti eğilimlidir?

Birden fazla çocuğu olan hemen hemen herkesin karın kaslarının yırtılması muhtemeldir. Hamilelik nedeniyle karın kaslarına zarar verme olasılığı aşağıdaki durumlarda yüksektir:

  • 35 yaş üstü olmak
  • Birden fazla gebelik yaşamış olmak
  • Kilolu bir bebek doğurmak

Hamilelik nedeniyle karın kaslarınızın yırtıldığını nasıl anlarsınız?

Diyastaz rektini kendiniz tespit edebilirsiniz. Ancak profesyonel bir tıbbi değerlendirme size daha iyi yol gösterir. Kas yırtılması sandığınız durum bir fıtık veya şişkinliğe neden olan tamamen farklı bir durum olabilir.

İlk olarak, durumu değerlendirmeden önce vücudunuza hamilelik sonrası iyileşme için yeterli bir süre tanımanız gerekir. Bu birkaç aydan başlayarak bir veya iki yıl kadar sürebilir. Makul bir süre egzersiz yaptıktan ve sağlıklı yemekler yedikten sonra, vücudunuz hala doğumdan önceki durumun yakınında değilse ve karnınızı tamamen kastığınızda karın bölgenizin ortasında (iki buçuk parmak genişliğinden fazla) gözle görülür bir boşluk oluşuyorsa maalesef bu durumla karşılaşmış olmanız mümkündür.

Karın kaslarınızın ayrı olduğunu fark ederseniz, durumu hafifletmeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Ancak yanlış egzersizler bölünmüş karın kaslarının şişmesini daha da kötüleştirebilir.

Yaptığınız tüm egzersizlere rağmen, bir daha asla çıkıntı yapmayan bir karnınız olmayabilir. Ayrıca, hamilelik sonrası hormonal değişiklikler ve değişmiş bir Vücut Kitle İndeksi (BMI) ile birlikte, vücudunuzdaki yağların dağılımı da değişmiş olacaktır. Bu, şişkin bir karın görünümünü daha da kötüleştirebilir.

Karın bölgenizin hamilelik sırasında kayda değer kas hasarı geçirdiğinde şüpheleniyorsanız, doktorunuza, kadın doğum uzmanınıza veya plastik cerrahınıza görünün.

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here