Hamileyken Yapabileceğiniz ve Yapamayacağınız En Şaşırtıcı 10 Şey

0
207

Küçük sevinç kaynağınız gelmeden önce, onların besleyici ve sağlıklı bir ortamda büyümelerine yardımcı olmaktan sorumlusunuz. Bu yapılacaklar ve yapılmayacaklar listesi, endişelenmeniz gerekenlere ve gerçekte neyin üzerinde durmamanız gerektiğine biraz ışık tutabilir.

Hamileyken Yapılması Gerekenler

1.Hamileyken multivitamin alabilirsiniz.

Vitaminler ve mineraller bakımından zengin ve dengeli bir beslenme, vücudunuza büyümekte olan bir bebeği desteklemek için ihtiyaç duyduğu tüm sağlıklı besinleri sağlamanın en iyi yoludur. Yalnız sağlıklı bir beslenme ancak hamilelik için yeterli olmayabilir.

Doğum öncesi vitaminleri, bebek bekleyen annelerin folik asit, kalsiyum ve demir gibi daha yüksek dozlarda ihtiyaç duyduğu bazı besin maddelerini içerir. Bu vitaminler fetüsün doğru şekilde gelişmesine yardımcı olur ve doğum kusurlarını önler. Doktorunuz sizin için en uygun multivitamin veya bir dizi vitamin bulmanıza yardımcı olabilir.

Bir multivitamin genellikle DHA, EPA veya her ikisini de içerecektir. Bunlar bebeğinizin doğru beyin gelişimi için önemli olan omega-3 yağlarıdır. Bununla birlikte, birden fazla doz multivitamin almayın. Daha yüksek miktarlarda alınan bazı vitaminler bebeğe zarar verebilir.

2. Hamileyken bol bol uyuyabilirsiniz

Hormon düzeylerini, beklentiler ve endişeler dokuz aylık hamileliğiniz boyunca uykuyu zorlaştırabilir. Gebelikte, özellikle zorlu dönemlerde uykuya bol bol ihtiyacınız olacak.

Yorgun hissediyorsanız mümkün olduğunca kestirmeye çalışın. Uyku zamanlarını ayarlayın ve onlara bağlı kalın. Her gece yedi ila dokuz saat uyumayı hedefleyin. Yorgunluk, vücudunuzun daha fazla dinlenmeye ihtiyaç duyduğunun bir işaretidir, bu nedenle kendinize tüm uyku zamanlarını verin.

3.Hamileyken  egzersiz yapabilirsiniz

Gebelerin hamileliklerinde parmak kaldırmaktan kaçındıkları günler geride kaldı: Artık egzersizin anne ve bebek için iyi olduğunu biliyoruz. Aslında, düzenli egzersiz, hamilelik sırasında ortaya çıkan sorunların bir çoğu ile savaşmanıza yardımcı olabilir:

  • Uykusuzluk sorunu
  • Kas ağrısı
  • Aşırı kilo alımı
  • Ruh hali problemleri

Hamile kalmadan önce düzenli olarak egzersiz yaptıysanız, devam edin. Özellikle ikinci ve üçüncü trimesterlere geçerken, rutininizde yapacağınız ayarlamalar hakkında doktorunuzla konuşun.

Bebek beklediğinizi öğrenmeden önce düzenli olarak egzersiz yapmadıysanız, doktorunuza gününüze bir spor rutini eklemeyi sorun. Sizin ve büyüyen bebeğiniz için güvenli ve konforlu bir program konusunda sizi yönlendirebilirler.

4. Hamileyken cinsel ilişkiye girebilirsiniz.

Hamilelikte seks yapılabilir. Plasenta previa veya başka bir yüksek riskli gebelik türü gibi karmaşık bir faktör bulunmadığı sürece, hamilelik sırasında seks iyidir. Hamileliğiniz sırasında cinsel ilişkinin güvenliği hakkında herhangi bir sorunuz varsa doktorunuzla konuşun.

5. Hamileyken diş hekiminizi ziyaret edebilirsiniz

Ağız temizliğinin bakterilerin yayılmasına ve enfeksiyona yol açmasına neden olabileceği korkusuyla diş hekiminin ofisine yapılan geziler onlarca yıldır engellenmiştir. Şimdi bunun böyle olmadığını biliyoruz.

Aslında, Amerikan Kadın Doğum ve Jinekologlar derneği, hamile annelerin düzenli diş temizliği ile rutin bir ağız sağlığı değerlendirmesi yaptırmasını önermektedir. Yalnız gittiğinizde diş hekimine hamile olduğunuzu söylemeyi unutmayın.

Hamileyken Yapılmaması Gerekenler

1. Hamileyken çok fazla kafein almayın.

Kafein plasentadan geçebilir ve bebeğinizin kalp atışını artırabilir. Mevcut araştırmalar, kadınların her gün bir veya iki fincan kahve tüketebileceğini, ancak daha fazlasını tüketmemesi gerektiğini göstermiştir.

2. Hamileyken sıcak küvete veya saunada oturmayın

Rahatlatıcı olmasına rağmen, sıcak küvetlerin, jakuzilerin ve saunaların yüksek sıcaklıklar ortamı anne adayları için çok tehlikeli olabilir. Aslında araştırmalar, ilk trimesterde bunlardan birinde oturmanızın düşük yapma riskinizi ikiye katlayabileceğini göstermektedir.

3. Hamileyken pastörize edilmemiş süt ürünlerini tüketmeyin

Kalsiyum büyümekte olan bebekler için çok önemlidir, ancak annelerin kalsiyumlarını süt ürünlerinden nasıl aldıklarına dikkat etmeleri gerekir.

Ham süt, pastörize edilmediğinden bebek bekleyen annelere önerilmez. Bu, sizi hasta edebilecek bakterileri öldürmek için ısıtılmadığı anlamına gelir. Spesifik olarak, çiğ süt Listeria bakterisini içerebilir. Hastalığa, düşüklere ve hatta hayatı tehdit edici sonuçlara yol açabilir.

4. Hamileyken şarküteri ürünleri tüketmeyin

Şarküteri ürünleri – sosisli sandviç, sosis, somon füme ve diğer kurutulmuş etler dahil – listeriyaz ve toksoplazmoz gibi gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilecek ürünleri tüketmeyin.  Bu işlenmiş proteinleri iyice pişirmek riski azaltabilir. Zararlı bakterileri yok etmek için her zaman ürünleri yıkayın.

5. Hamileyken alkol tüketmeyiniz ve sigara içmeyiniz

Alkol, bebeğinizin gelişimini büyük ölçüde etkileyebilir. Hamile iken alkol alan kadınlar fetal alkol sendromlu (FAS) bebek doğurabilir. FAS belirtileri şunlardır:

  • Düşük doğum ağırlığı
  • Öğrenme güçlükleri
  • Davranış problemleri
  • Büyüme ve gelişme açısından kilometre taşlarının gecikmesi

Küçük miktarlarda alkol bile sorun olabilir. Hamileyken içkiyi bırakmak için yardıma ihtiyacınız olursa, mümkün olan en kısa sürede doktorunuzla konuşun. Ne kadar çabuk yardım alırsanız, bebeğiniz o kadar sağlıklı olabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here