Horlamanın Nedenleri ve Çözümü

0
575

Horlama, toplumun büyük bir kısmında görülen bir nefes problemidir. Direk olarak sağlık problemi olarak görülmese de çeşitli sağlık problemleri ile bağlantılı olabilir. Sosyal yaşamı olumsuz etkileyen horlamanın nedenleri nelerdir?

Horlama nasıl olur?

Üst solunum yolları zaman içerisinde çeşitli sebeplerle daralabilir. Bu durumda da buradan geçen hava akımı sırasında titreşim olur ve gürültü ortaya çıkar. Özellikle sırt üstü yatıldığında, ilerki yaşlarda ortaya çıkan horlamanın bilimsel olarak tanımı bu şekildedir.

Horlama sebepleri nelerdir?

  1. Küçük dilin normalden büyük olması,
  2. Aşırı kilolu olmak,
  3. Genetik nedenler,
  4. Burun yapısındaki bozukluklar
  5. Dil kökündeki problemler

Horlamanın genel olarak nedenlerinden bazılarıdır. Kilolu erkekler kadınlara göre çok daha fazla horlar. Ayrıca horlama oranı ile kilo arasında ciddi bir paralellik vardır. Kilolu insanlar ne kadar kilolu olduğuna göre daha fazla ya da daha az horlayabilir.

Horlama nasıl geçer?

Kadınlarda horlama sebepleri ile erkeklerdeki horlama sebepleri hemen hemen aynıdır. Kilo, genetik durumlar, burun yapısı ve burunda et olup olmaması gibi etkenler her iki cinsiyette de horlamaya sebep olmaktadır. Bu sebeple horlama tedavisi ve çözümleri de her iki cinsiyet için benzerdir. Ilk olarak horlama sorunu olan hastanın uzman bir kulak burun boğaz doktoru tarafından muayene edilmesi gerekir. Hastanın uyku apnesi ya da benzer bir rahatsızlığı olup olmadığına bakılır. Sonrasında sebeplerı tespit edilip gerekli işlemlere yönlendirilir.

Horlama tedavisi olarak ameliyat sıkça başvurulan kesin sonuç veren bir tedavi yöntemidir. Ancak bu ameliyata karar vermeden önce farklı uzmanlık alanlarına sahip farklı doktorların hastayı muayene etmesi, horlamaya neden olan başka bir sorun olmadığından emin olması gerekir.

Kadınlarda horlama nasıl tedavi edilir?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi horlama kadınlarda ve erkeklerde aynı şekilde tedavi edilir. Öncelikle hasta aşırı kilolu ise, hastanın normal kilosuna gelmesi sağlanır.  Solunum yollarında, burun yapısında, hormonlarında herhangi bir sorun olup olmadığı kontrol edilir. Çünkü kadınlarda horlamaya sebep olabilen hastalıklardan biri de guatr hastalığıdır.

Burun horlamaya sebep olabilir mi?

Aşırı horlama tedavisi için gelen hastaların bazılarında ciddi burun yamuklukları, burun içi eti veya bademcik büyümesi görülebiliyor. Bu tarz durumlarda hastaların sadece burun yapıları düzeltilerek, bademcikleri alınarak ya da burun içerisindeki etler alınarak solunum yolları açılıyor. Genişleyen solunum yolu ile horlama sorunu da tedavi edilmiş oluyor.

Horlama nasıl engellenir?

Günümüz modern tıp imkanları sayesinde her tür rahatsızlık tedavi edilebilir hale geldi. Diğer tüm rahatsızlıklar gibi horlama da ameliyat gibi yöntemlerle tamamen tedavi edilebilmektedir. Ancak uyku apnesi, solunum yolu problemi gibi sebeplerle ortaya çıkan horlamaların farklı şekilde tedavi edilmesi, edilemiyorsa da engellenmesi gerekir. Horlama nasıl engellenir derseniz, bunun için önlemler alınabilir.

  • Uyku apnesi olduğu için horlayanlar, uyku maskesi ya da oksijen maskesi kullandıklarında horlamaları durur. Hastaların bunun için uyku merkezlerine başvurmaları gerekmektedir.
  • Sırt üstü yatıldığında nefes borusu daraldığı için daha fazla horlanır. Bu sebeple aşırı horlayan kişilerin sırt üstü yatması engellenebilir. Yatağın bir tarafına yüksek yastıklar konulursa kişi gece uykusunda sırt üstü yatmak istese bile yatamayacaktır. En kötü uyanıp diğer tarafına dönebilir.
  • Aşırı yüksek ya da aşırı alçak yastıklar horlamaya neden olabilir. Bu nedenle yastıkların kişiye özel olarak yükseklikleri ayarlanmalı, aşırı yüksek ya da aşırı alçak olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Çok sert ya da yumuşak yastıklar da horlamaya neden olabilirler. Yastıkların sertliği dikkatli bir şekilde ayarlanmalıdır.
  • Bazı burun bantları horlamayı geçici bir süreliğine olsa da engelleyebilir. Genelde burun deliklerini açarak solunum yollarını genişleten bu burun bantlarını horlamayı engellemek için kullanabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here