Ramazan’da oruç tutarak kilo verme ve zayıflama rehberi

0
495

Ramazan’da belli başlı faktörlere dikkat ederek kilo verme ve zayıflama mümkün oluyor. Ramazan’da oruç tutarak kilo verme ve zayıflamak isteyenler için dikkat edilmesi gereken bazı önemli detaylar bulunuyor. İşte sizler için hazırladığımız Ramazan’da oruç tutarak kilo verme ve zayıflama rehberi…

Ramazan’da oruç tutarak kilo verme ve zayıflama rehberi

Ramazan’da oruç tutarak kilo verme mümkün olsa da birçok kişi sabah ezanından akşam ezanına kadar olan oruç tutma süresi içerisinde aç kalmamak için iftar saatinden sonra sahur bitimine kadar normalden daha fazla gıda tüketiyor. Bu sebeple çok sayıda kişi Ramazan ayını kilo alarak tamamlıyor. 2011 yılında Nutritional Journal dergisinde yayınlanan ve Suudi Arabistan’da 173 aile üzerinde yapılan bir araştırmanın sonucuna göre Ramazan ayının sonunda deneklerin yüzde 59.5’inde kilo artışı kaydedildi. 

Ramazan ayında gereğinden fazla gıda tüketimi sebebiyle alınan kilolar bel bölgesinde yağlanma sorununa yol açıyor ve yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları ve felç gibi sağlık problemlerini tetikliyor. Peki insanlar neden Ramazan döneminde kilo almaya daha meyilli oluyor?

Ramazan ayında alınan fazla kiloların sebebi nedir?

Ramazan ayı boyunca sabah ezanından akşam ezanına kadar geçen sürede gıda ve sıvı tüketilmiyor. Fakat yine bu ay boyunca daha çok kilo alınıyor. Bunun başlıca sebeplerinden biri Ramazan ayında yüksek kalorili gıdaların daha fazla tüketilmesi. Oruç tutan kişiler hem iftar hem de sahur vaktinde normal alışkanlıklarına nazaran daha fazla yemek yiyor. Oruç tutulmayan aylara nazaran Ramazan ayında şekerli ve yağlı gıdalar çok daha fazla tüketiliyor.

Gereğinden fazla gıda tüketiminin yanı sıra sahur vaktine kalkma sebebiyle uyku düzeninde bozulmalar da vücudun karbonhidrat metabolizmasını ve metabolik hızını düzenleyen hormonları ve kimyasalları olumsuz etkiliyor. Ramazan ayı boyunca daha çok yaygınlaşan misafirlik ve yemek davetleri de alışılan beslenme düzenini bozuyor.

Ramazan’da oruç tutarak kilo verme ve zayıflama rehberi

Ramazan’da oruç tutarak kilo verme ve zayıflama mümkün mü?

Ramazan ayı birçokları için gereğinden fazla gıda tüketilen bir dönem olsa da aslında belli başlı faktörlere dikkat ederek kilo vermenin mümkün olduğu bir zaman dilimidir. Ramazan’da oruç tutarak kilo verme için öncelikle beslenme alışkanlıkları disipline oturtulmalıdır. Disiplin süreci düzenli olarak spor ve diyet yapanlar için daha kolaydır.

Ramazan ayının aşırı yemek yeme dönemi değil aksine nefsi terbiye ederek açlığa ve dünyevi isteklere karşı direnme dönemi olduğu unutulmamalıdır. İftar ve sahur vakitlerinde sağlıklı gıdalar tercih edilmelidir. İşlenmiş karbonhidratlar yerine kepekli ürünler tüketilebilir. İşlenmiş karbonhidratlı ürünler beyaz un, pirinç pilavı, beyaz ekmek ve şekerdir. Kepekli ürünler ise kepekli esmer un, kepekli ekmek, kepekli makarna ve lif içeriği bakımından zengin olan gıdalardır. Kepekli ürünlerin glisemik indeksi düşüktür, bu sayede vücuttaki emilimi daha yavaştır ve oruç süresince kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardımcı olur.

Ramazan’da oruç tutarak kilo verme ve zayıflama için beslenme düzeninde yapılması gereken değişiklikler

Ramazan’da oruç tutarak kilo verme için beslenme düzeninizde şu değişiklikleri yapabilirsiniz:

  • İftar vaktinden sonra aşırı gıda tüketiminden kaçının ve yemeklerinizi meyve salatası ve şekersiz gıda ürünleri ile tamamlayın.
  • Yemekleri yavaş yiyin ve çiğneyin. Bu sayede yemek yeme isteği azalacaktır.
  • Ana yemeği iftar vaktinden bir ila iki saat sonra tüketmeye çalışın. Böylece vücudunuz yediğiniz yemekleri mideyi şişirmeden öğütecektir.

Ramazan’da oruç tutarak kilo verme ve zayıflama için iftar ve sahur vaktinde ne yenmeli?

Ramazan’da oruç tutarak kilo verme için iftar ve sahur vaktinde şu gıda ürünleri tüketilmelidir:

  • Kızarmış, yağlı yiyecekler yerine taze meyve, salata, hurma ve az yağlı ya da yağsız süt ürünleri tüketilmelidir.
  • Ana yemek iftardan en az bir ya da bir buçuk saat sonra yenmelidir. Ana yemek mutlaka sebze, karbonhidrat ve protein içerikli olmalıdır.
  • Kırmızı et yerine derisiz beyaz et ya da balık eti yenmelidir.
  • İftar ve sahur arasındaki vakitte acıkanlar meyve ve salata tüketmelidir. Şeker bazlı soda ve kafeinli içeceklerden kaçınılmalıdır.
  • Ramazan ayı boyunca günde 6 ila 8 bardak su içilmelidir.
  • Ana yemeğin ardından en az 30 dk süre ile yürüyüş yapılmalıdır. Bu sayede iftarda yenen yemeklerden alınan ekstra kalori yakılır.
  • Sahurda yumurta, kepekli lapa, meyve, az yağlı süt, meyve suyu, mısır gevreği ve salata tercih edin.
  • Sahurda yağlı ve baharatlı yemeklerden uzak durun. Yağlı ve baharatlı yemekler şişkinlik hissi, sindirim güçlüğü ve mide yanması gibi sorunlara yol açar.

Ramazan’da spor ve egzersiz yapmak

Ramazan ayında birçok kişi spor ve egzersiz gibi vücut sağlığı için gerekli fiziksel aktivitelere ara vermeyi tercih eder. Bu nedenle iftar ve sahurun ardından kalori yakma hızı düşer ve vücutta yağlanma artarak fazla kiloya sebep olur. Ramazan ayında spor ve egzersiz gibi fiziksel aktivitelere ara verilmemelidir fakat yoğunluk seviyesinin düşürülmesi önerilir. Yatsı namazının ardından spor ve egzersiz yapmak, alınan kalorileri enerji ve güce dönüştürür. Ramazan’da spor ve egzersiz yapmak tercih edilmiyorsa ya da yapılamıyorsa iftar vaktinin ardından en az 30 dk süre ile yürüyüş yapmak şarttır. 

Vitamin eksikliği belirtileri nelerdir?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here