Menopoz Döneminde Vücutta Neler Olur?

0
1184

Kadınların korkulu rüyası menopoz! Genetik nedenler, beslenme ve hayat tarzına bağlı olarak ortaya çıkan erken menopoz ise gittikçe yaygınlaşmakta. Peki menopoz nedir, menopoz döneminde vücutta neler olur? Menopoz herkes için çok zor bir dönem midir?

Menopoz başlangıcı nasıl olur?

Menponoz başlangıcını anlayabilmek için ilk olarak menopozun ne olduğunu anlamak gerekir. Menopoz, kadınların adet dönemlerinin sona erdiği bunun sonucu olarak da vücudunda çeşitli hormonal değişiklikler olan dönemdir.

Kadınların menopoza girdiğinin söylenebilmesi için en son adet döneminin üzerinden en az bir yıl geçmiş olması gerekir. Eğer bu süre zarfında aralıklı olarak adet görülür ise bu menopoza girilmeye başlandığı anlamına gelir.

Nadiren 40 yaş öncesinde görülmekle birlikte genel olarak menopoz yaşı 40 ve üzeridir. Menopoz başlangıcı kişiye göre değişir. Bu başlangıç süreci yıllar alabilir. İlk olarak adet düzensizliği, adet kesilmesi ya da azalması ile başlar. Sonralarında ateş basması, ani başlayan sıcaklık hissi,kızarma ve aşırı ani terlemeler menopoz döneminin en önemli göstergeleridir.

Menopoz belirtileri ne zaman başlar?

Bu dönemin başlangıcı da etkileri de kişisine göre değişebilir. Kimi ateş basmalarını ve hormonal değişiklikleri direk olarak hissederken kimi hiç yokmuş gibi yaşayabilir. Menopoz belirtileri genelde ilk adetten kesilme ile kendini göstermeye başlar. Hormon tedavisi ve menopoz tedavileri ile bu dönemdeki etkiler en aza indirilebilir.

Menopoz döneminde oluşabilecek sorunlar nelerdir?

Uyku bozuklukları, depresif ve sinirli bir ruh hali, kalp damar hastalıkları, vajinal kuruluk, cinsel isteksizlik, adet düzensizlikleri gibi etkiler menopoz döneminde ortaya çıkabilir. Vücutta oluşan hormonal değişiklikler yanında kemik erimesi, tansiyon yükselmesi oluşabilir. Ayrıca genel olarak menopoza giren kadınların göğüsleri büyüyebilir.

Menopoz döneminde neler yapılmalı?

  • Menopoz dönemi, vücudun kendini bu döneme hazırladığı ilk aşama ve adet kanamasının kesildiği asıl menopoz dönemlerinden oluşur. Bu sırada hormonlarda çok ciddi değişimler olur. Vücutta oluşan değişimler bazı hastalıklara zemin hazırlar. Bu sebeplerden ötürü menopoz dönemine giren bir kadının ilk olarak düzenli muayenelerini aksatmaması lazım. Özelilikle jinekolojik muayenelerin düzenli olarak yapılması kadın sağlığı açısından çok önemli.

 

  • Sağlıklı ve düzenli beslenme hayatın her anında çok önemlidir. Ancak ilerleyen yaş ve menopoz döneminin hormonal değişikliklerinden en az etkilenmek için sağlıklı beslenme çok önemlidir. Sağlıklı ve düzenli beslenme ile menopoz döneminde ortaya çıkabilecek kemik erimesi, tansiyon ya da kalp damar hastalıklarının önüne geçmek mümkündür.
  • Düzenli egzersiz tıpkı sağlıklı beslenme gibi hayat boyu mutlaka yapılması gereken fiziksel aktivitelerdir. Menopoz başladıktan sonra egzersiz programı doktorunuzun önerdiği şekilde olmalıdır. Eğer bu dönemde kemik erimesi gibi farklı rahatsızlıklar ortaya çıkarsa doktorunuz buna yönelik egzersiz programları önerebilir.
  • Menopoz döneminiz başladığı halde adet kanamarınız devam ediyorsa, bu dönemde mutlaka herhangi bir doğum kontrol yöntemi uygulanmalıdır. Çünkü kanamanın devam etmesi hala doğurganlık özelliklerine sahip olduğunuz anlamına gelir. Bu dönemdeki adet kanamaları düzensiz ya da normale göre çok az olabilir. Ancak bu kanamalar uzun sürüyor ya da çok fazla oluyorsa o zaman mutlaka zaman kaybetmeden doktora gidilmelidir. Başka bir problem olabilir.
  • Kadınların menopoz dönemi başlarken bu dönemin belirtilerini daha az hissetmesi ya da daha rahat atlatabilmesi için menopoz dönemi tedavileri uygulanmaktadır. Doktorunuzun size özel bir tedavi beliryebilmesi için adet kesilmeleriniz başladığında doktora gitmelisiniz. Bu sırada size gerekli kan testleri, hormon testleri ve kemik ölçüm testleri yapılır. Sonrasında uygun tedavi uygulanmaya başlanır.

Menopoz tedavisi nedir?

Menopoz tedavisi kişiye özel hazırlanan bir tedavidir. Bu tedaviler hastanın geçmişine yani tıbbi durumuna, aile hikayelerine, tedaviden beklentilerine göre belirlenir. Tedavide temel olarak bazı vitaminler, hormonlar ve ek besin tedavileri alınır.

Çoğunlukla vücutta oluşan hormonal dengesizlikleri, vitamin ve mineral eksiklerini ortadan kaldırmak için uygulanan menopoz tedavisine bazen depresyon tedavileri de eklenir. Çünkü menopoz döneminde kadınların karşılaştıkları en ciddi sorun depresyondur. Hem fiziksel hem de duygusal olarak üretkenliğini yitirdiği hissine kapılan kadınlar depresif ruh durumuna kapılırlar. Bu dönemdeki tedavide depresyon da göz önünde bulundurulmalıdır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here