Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79

Warning: Use of undefined constant ‘512M’ - assumed '‘512M’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79
Normal Doğumun Anneye ve Bebeğe Faydaları Nelerdir?
Gebelik

Normal Doğumun Anneye ve Bebeğe Faydaları Nelerdir?

Yapılan son araştırmalara göre Türkiye sezeryanla doğum konusunda Avrupa’da birinci sırada. Normal doğum, bilinçli anne ve babalar tarafından daha fazla tercih edilmesine rağmen bazen annenin fiziksel durumu bazen bebeğin sağlık durumu sezaryen yapılmasını mecbur kılıyor. Peki, seçim şansınız olsa hangisini seçerdiniz. Sezaryen mi normal doğum mu? Bakalım normal doğumun avantajları nelermiş.

Normal doğumun faydaları nelerdir?

İlk olarak normal doğumda hem anne hem de bebek daha az strese giriyor. Doğal olarak gelişen süreçte anne de bebek de doğuma hazırlanmış oluyor. Hatta normal doğum sürecinde baba bile doğuma daha iyi hazırlanmış oluyor. Normal doğumun anneye ve bebeğe faydaları vardır.

Normal doğumun anneye olan faydaları

  • Normal doğum yapan anneler sezaryen yapan annelere göre çok daha hızlı bir şekilde iyileşerek gündelik hayatına dönebiliyor. Sezaryende oluşan kesi ve dikiş nedeniyle annenin bir kaç gün yatakta kalması gerekebiliyor. Ancak normal doğum sonrasında anne hızla ayağa kalkabiliyor.
  • Sezaryenle doğum yapan annelerin sütü gelmeyebilir ya da az gelebilir. Henüz vücut buna hazırlanmamış olabilir. Normal doğum sonrasında ise süt hemen gelir, hiç bir gecikme olmaz.
  • Normal doğumda enfeksiyon riski sezaryene göre çok daha azdır.
  • Normal doğum sonrasında vücuttan tüm atıklar kolaylıkla temizlenir. Kan pıhtıları ve tüm atıklar genelde bebekle birlikte çıkar. Bu nedenle de anne doğum sonrasında hafiflemiş olur, ayrıca hızla egzersiz yapmaya başlayabileceği için de doğum kilolarını kolaylıkla verir. Sezaryenle doğum yapan anneler egzersiz yapmaya başlamak için iyileşmesi beklemelidir.
  • Sezaryenle doğum yapan anneler, ameliyat sonrası yaygın görülen ciddi kabızlık sorunu yaşayabilir. Normal doğum sonrası böyle bir durum söz konusu olmaz.

Normal doğumun bebeğe faydaları

  • Zamanı geldiğinde normal şekilde doğan bebek doğum sırasında kanala girdiği için baskılanır. Bu da bebeğin ciğerlerindeki sıvının boşalmasını sağlar. Böylece bebek dünyaya geldiğinde çok daha az solunum sorunu yaşar.
  • Bebek normal doğum sırasında anneden bazı bakterileri alır, bu sayede de bağışıklık sistemi bir miktar daha gelişmiş olarak doğar.
  • Sezaryenle doğan bebeklere göre normal doğan bebekler çok daha az küveze alınır. Ayrıca bu bebeklerin yoğun bakımda kalma oranı da daha düşüktür.
  • Normal doğan bebekler doğuma hazır olduğu için emmede sorun yaşamazlar. Sezaryenle doğan bebeklerin çoğunda emme problemi olur.
  • Normal şekilde doğan bebeklerde kilo alımı, fiziksel ve zihinsel gelişim diğer bebeklere göre daha olumludur.

Normal doğumun dezavantajları nelerdir?

  • Normal doğumun zamanını saatini beliryemezsiniz, hiç beklemediğiniz bir anda doğum başlayabilir.
  • Normal doğum sırasında vajinada bazı problemler oluşabilir. Bunlar genelde vajinal zedelenme ve yırtılma benzeri sorunlardır. Normal doğum sonrası bu sorunlar nedeniyle dışkı ve idrar tutamama gibi durumlar ortaya çıkabilir.
  • Doğum sırasında bazı sıkıntılar yaşanabilir, bebeğin sıkışması ters gelmesi, doğumun durması gibi anlarda anında sezaryene dönülmesi gerekebilir.
  • Doğal yollarla gerçekleşen doğumda genelde vücut kendini toparlasa da bazen özellikle de bir ve ikiden fazla doğum sonrasında mesane sarkması, idrar kaçırma gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
  • Normal doğum sonrası dikiş bölgesinde enfeksiyon oluşumu ya da kan birikmesi gibi durumlar ortaya çıkabilir.
  • Normal doğum sırasında bebek doğum kanalında sıkışabilir, nefessiz kalabilir, doğum travması yaşayabilir.  Bebeğin oksijensiz kalması bebekte sinir hasarına yol açabilir.
  • Normal doğum sonrası yukarıda saydığımız travmalar nadir olsa da görülebilir. Ancak hem anne için hem de bebek için normal doğum en iyisidir.

Sezaryen hangi durumlarda tercih edilmelidir?

Tüm anneler bebeğini normal yollarla dünyaya getirmek ister ancak bazen bebeğin sezaryen ile alınması gerekebilir. Şu durumlarda sezaryen tercih edilir;

Bebeğin ters gelmesi durumunda

Bebeğin normal doğum pozisyonunda olmaması ciddi bir sorundur. Başı aşağıda olmayan, yan yatan, ters duran bebekler tecrübeli doktor ve ebeler tarafından çevirilerek normal şekilde çıkarılabilir. Ancak hiç risk almamak, hem annenin hem de bebeğin sağlığı için bu tarz durumlarda sezaryen tercih etmek gerekebilir. Doğum sırasında doktorunuz sizin için en uygun olana karar verecek ve ona göre işlem uygulayacaktır.

Bebekte herhangi bir fiziksel farklılık olması durumunda

Bebek 4 kilodan fazlaysa, çok uzunsa, vücudunda herhangi bir fiziksel bozukluk durumu varsa, normal zamanı gelmeden bebeğin suyu azalmışsa, kalp atışlarında gariplik varsa doktorunuz acil sezaryen ile bebeğin alınması gerektiğini söyleyebilir.

Annenin fiziksel sorunları varsa

Annede vajinal bir enfeksiyon, siğil ya da benzeri enfeksiyonel bir durum varsa doğum sırasında bebeğe bulaşmaması için sezaryen doğum tercih edilebilir.

Annenin psikolojik sorunları varsa

Bazı anne adaylarında çok ciddi bir doğum korkusu oluşur. Bu durum hem anneyi hem de bebeği aşırı strese sokar. Annenin normal doğum yapması bu şekilde mümkün olmaz. Doktor aşırı travmayı engellemek için sezaryeni tercih edebilir.

Normal doğumun vajinaya zararları

Vajina kendini en hızlı şekilde onaran organlardan biridir. Bu nedenle de normal doğum sonrası vajinada oluşan yırtılmalar genelde kolaylıkla onarılır. Ancak birden fazla doğum sonrasında vajinal sarkmalar oluşması gayet normaldir. Iki veya daha fazla doğum sonrasında hem iç vajinada hem de dış vajinada toparlama işlemleri yapılabilir. Pubis estetiği vajinal bir estetik olup kadınların kendilerini harika hissetmelerine yardımcı en önemli estetik uygulamalardan biridir.

Normal doğumda vücut yenilenir mi?

Özellikle erken yaşlarda doğum yapan kadınların diğer kadınlara göre daha geç yaşlandığı, vücutlarının çok daha dinç olduğu bilinmektedir. Normal doğum kadın vücudunun yenilenmesini sağlayan oldukça faydalı bir doğum yöntemidir.

Son yazılar

Kombine Estetiğe Genel Bakış

Aynı anda birden fazla yapılabilecek estetik cerrahi ameliyatları yani kombine estetik ameliyatları çoğu hastanın sıkça…

2 sene ago

Rus Tekniği Dudak Dolgusu Nedir? Nasıl Yapılır?

Dudak dolgusu, dengeli bir yüz şekillendirme amacı söz konusu olunca odak noktası haline gelen bir…

2 sene ago

Koltuk Altı ve Sırt Yağları İçin Neler Yapılabilir?

Koltuk altı yağları, koltuk altınızdan daha çok vücudunuzun yan tarafında yani sütyeninizle kolunuz arasında bulunur.…

2 sene ago

Sadece Tek Seans Gerektiren Süper Etkili Estetik Uygulamaları

Hızlı, verimli ve doktor onaylı! İğne korkunuz varsa, programınız sıkışıksa veya sadece zaman kaybetmekten hoşlanmıyorsanız…

2 sene ago

Ameliyattan Önce Kilo Vermenin Yolları

Estetik cerrahi ameliyatı olmadan önce vücut kitle endeksinizi azaltmak için kilo vermeniz mi gerekiyor? İşte…

2 sene ago

Saç Ekimi Sonrası Yapmanız Gerekenler

Saç ekimi operasyonundan sonra üç hafta boyunca doğrudan güneş ışığından veya direkt soğuk temasından kaçınmanız…

2 sene ago