Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79

Warning: Use of undefined constant ‘512M’ - assumed '‘512M’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79
Doğum yırtığı (vajina yırtığı) nedir? Doğum yırtığı nasıl geçer?
Gebelik

Doğum yırtığı (vajina yırtığı) nedir? Doğum yırtığı nasıl geçer?

Doğum yırtığı (vajina yırtığı) nedir? Doğum yırtığı nasıl tedavi edilir ve geçer? Doğum yırtığı derecesi ve acısı nasıl hafifletilir? İşte doğum yırtığı hakkında bilinmesi gerekenler…

Doğum yırtığı ya da vajina yırtığı doğum esnasında vajina ve rektum arasında bulunan perine bölgesinde oluşan yaralardır. Doğum yırtığı doğum sırasında ve doktor müdahalesi olmadan gerçekleştiği için spontane bir yaralanma türü olarak sınıflandırılır. 

Doğum yırtığı (vajina yırtığı) nedir?

Doğum sırasında vajina bebeğin sağlıklı şekilde çıkabilmesi için genişler. Genellikle bu esnada bebeğin çıkması sebebiyle vajina bölgesinde yaralanmalar oluşur. Vajina bölgesindeki doku daha az esnek formda olduğu için yaralanma çoğu durumda kaçınılmazdır. 

Aşırı kilo ve dokunun adapte olması için gerekli sürenin çok daha kısa olduğu hızlı doğum gibi faktörler de doğum yırtığı riskini artırır. Bebeğin doğum pozisyonu da doğum yırtığı riski açısından önemlidir çünkü bazı durumlarda bebek dışarı çıkabilmek için fazla baskı uygular. Vakum ya da forseps destekli doğum da yırtık ihtimalini güçlendirir.

İlk doğumun ardından vajina dokusu daha esnek hale geldiği için bir sonraki doğum ya da doğumlar daha kolay hale gelir ve yaralanma riski azalır.

Doğum yırtığı nasıl tedavi edilir ve geçer?

Doğum yırtığı 4 derecede sınıflandırılır. Tüm yırtık tipleri kişide acı hissi yaratsa da her yırtık dikiş işlemi gerektirmez. Bazı durumlarda yırtık, anal sfinkteri de etkiler.

Birinci ve ikinci derecede doğum yırtığı durumunda kişi bir ila iki hafta süresince özellikle otururken rahatsızlık hissedebilir. Bağırsakların çalışması ya da öksürük ve aksırık gibi aşağı yönlü baskı oluşturan herhangi bir hareket ağrıyı şiddetlendirebilir. İkinci haftanın sonunda doğum yırtığı hemen hemen iyileşir ve dikişler kaybolur fakat bu bölgedeki sinir ve kas gücünün iyileşmesi daha uzun zaman alır. Doğumdan sonraki 6 hafta içinde cinsel ilişkiye girilmemesi gerekir.

Üçüncü ve dördüncü derecede doğum yırtığı iyileşmesi daha uzun sürer. Bu tip yırtıklarda en ağrılı ve acılı süreç ilk 2 ila 3 haftadır. Bağırsakların çalışması ve cinsel ilişki sırasında hissedilecek ağrı ve acı bazı durumlarda aylar sürebilir. Kabız ilacı ve lif içeriği bakımından zengin gıdalar bu süreci daha az acılı geçirmeye yardımcı olur. Üçüncü ve dördüncü derecede doğum yırtığı mutlaka dikişle tedavi edilmelidir.

İleri derecede doğum yırtığı pelvik taban fonksiyon bozukluğu ve prolaps, idrar sorunları, bağırsak hareketlerinde ve cinsel birleşmede zorluklar oluşturabileceği için doğumun hemen ardından her türlü rahatsızlığı doktora bildirmek büyük önem taşır. 

Doğum yırtığı derecesi ve acısı nasıl hafifletilir?

Doğum yırtığı derecesi ve acısını hafifletmek için doğum sırasında perine bölgesi ve vajina tabanına daha az baskı oluşturacak bir pozisyonda olmak gerekir. El diz pozisyonu ve öne eğilme pozisyonları doğum yırtığı derecesini azaltmaya yardımcı olur.

Barbie bebek vajina estetiği labioplasti nedir?

Son yazılar

Kombine Estetiğe Genel Bakış

Aynı anda birden fazla yapılabilecek estetik cerrahi ameliyatları yani kombine estetik ameliyatları çoğu hastanın sıkça…

2 sene ago

Rus Tekniği Dudak Dolgusu Nedir? Nasıl Yapılır?

Dudak dolgusu, dengeli bir yüz şekillendirme amacı söz konusu olunca odak noktası haline gelen bir…

2 sene ago

Koltuk Altı ve Sırt Yağları İçin Neler Yapılabilir?

Koltuk altı yağları, koltuk altınızdan daha çok vücudunuzun yan tarafında yani sütyeninizle kolunuz arasında bulunur.…

2 sene ago

Sadece Tek Seans Gerektiren Süper Etkili Estetik Uygulamaları

Hızlı, verimli ve doktor onaylı! İğne korkunuz varsa, programınız sıkışıksa veya sadece zaman kaybetmekten hoşlanmıyorsanız…

2 sene ago

Ameliyattan Önce Kilo Vermenin Yolları

Estetik cerrahi ameliyatı olmadan önce vücut kitle endeksinizi azaltmak için kilo vermeniz mi gerekiyor? İşte…

2 sene ago

Saç Ekimi Sonrası Yapmanız Gerekenler

Saç ekimi operasyonundan sonra üç hafta boyunca doğrudan güneş ışığından veya direkt soğuk temasından kaçınmanız…

2 sene ago