Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79

Warning: Use of undefined constant ‘512M’ - assumed '‘512M’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79
Genital Uçuk Neden Çıkar, Nasıl Geçer?
Dermatoloji

Genital Uçuk Neden Çıkar, Nasıl Geçer?

Genital uçuk diğer adıyla genital herpes, HPV virüsünün neden olduğu ve hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen bir uçuk türüdür. Ağızda çıkan uçuktan farklı olarak çok aşırı bulaşıcı özellik gösterir. Ayrıca rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsünün neden olduğu bu uçuk, ciddi bir şekilde hiç zaman kaybetmeden tedavi edilmelidir. Bu yazıda genital uçuk neden çıkar, belirtileri, tedavisi ve bulaşma yolları hakkında bilgileri bulabilirsiniz.

HSV Hakkındaki Tüm Sorular

HSV, hakkında aklınıza gelebilecek tüm soruların cevaplarını yazının devamında görebilirsiniz. Bu sorular ve cevapları sadece bilgilendirme amaçlıdır. Aşağıdaki belirtileri gördüğünüzde hiç zaman kaybetmeden doktora başvurmanız gerekir. Genital herpes için cilt doktoruna ya da jinekoloğa başvurabilirsiniz.

Genital herpes (uçuk) nedir?

Uçuğa neden olan hsv2 genital bölgeye yerleşerek bu bölgede uçuk çıkmasına neden olur. Bu virüsün 8 tipi vardır. Hsv1 ağız ve burun bölgesine yerleşir, hsv2 genital bölgeye yerleşip burada uçuklara neden olur. Hsv3 ise sinirlere yerleşerek zona adı verilen hastalığa neden olur. Genital herpes, tıpkı ağız ve dudak kenarlarında olduğu gibi genital organın çevresinde dış dudakların iç kısımlarında ortaya çıkabilen uçuk türleridir. Ilk olarak bu bölgede yanma ve zonklama hissi ile ortaya çıkabilir. İyileşene kadar oldukça fazla acı vericidir. Ilk hissedildiği andan itibaren hiç zaman kaybetmeden doktora başvurulmalı ve doğru kremler ile tedavi edilmelidir. Aksi taktirde her idrara çıkma anında dayanılmaz ağrılara neden olabilir.

Genital herpes (uçuk) neden olur?

Genital herpes yukarıda bahsettiğimiz virüsün bulaşması ile olur. Bu virüs ancak cinsel ilişki sırasında ya da virüsün bulunduğu bir cinsel organa temas halinde bulaşır. Son derece yaygın ve bulaşıcı bir virüstür. Hem kadınlarda hem erkeklerde bulunabilir. Erkeklerde bu virüs genelde belirti vermezken kadınlarda çok hızlı etki edip uçuğa neden olabilir. Virüs vücuda geçtikten sonra bağışıklık sisteminin zayıflamasını bekler. Sistem zayıfladığı anda kendini göstermeye başlar. Dudak uçukları da aynı şekilde bağışıklık sistemine bağlı olarak ortaya çıkar.

HSV2 den kurtulmak mümkün müdür?

Genital uçuğa neden olan bu virüs vücuda girdikten sonra tamamen kaybolmaz. Ancak bağışıklık sistemi güçlü olduğu sürece, başka bir cinsel yolla bulaşan hastalık vücuda girmediği sürece yeniden ortaya çıkmayabilir. Hayatında sadece bir kez genital herpes geçirmiş bir çok hasta vardır. Ancak burada bağışıklığın ne kadar güçlü olduğu, tek eşlilik, korunmasız seks yapmama gibi önemli noktalar devreye girer. Korunmasız cinsel ilişki sırasında partnerinizden başka bir hastalık kaparsanız genital herpes de kendini yenileyebilir. Üstelik bu sefer genital siğil ile birlikte ortaya çıkabilir.

HSV2 (genital uçuk) nasıl bulaşır?

Bu uçuk virüsü sadece dokunarak bulaşabilir. Aynı zamanda oral seks sırasında da ağıza geçerek boğaz iltihaplarına, ağız içi yaralara, diş eti yaralarına neden olabilir. Virüsün bu kadar hızlı etki etmesi için ağız içerisinde herhangi bir kesi ya da yaranın olması yeterlidir.

Genital herpesten nasıl kurtulurum?

Genital herpes virüsü tamamen tedavi edilebilen bir virüs değildir, ancak dikkat edildiğinde kontrol edilebilir  bir virüstür. Genital uçuğunuz çıktıysa ilk olarak bu tedavi edilmeli ve başka bir bulaşıcı hastalık kapıp kapmadığınız test edilmelidir. Ardında bağışıklığınız güçlü olmalı, sağlıklı beslenmeli, aşırı yorgunluktan ve düzensiz hayattan uzak durmalısınız.

Genital bölgede yara ile uçuk aynı mıdır?

Genital bölgede yara farklı cinsel hastalıklar nedeniyle ortaya çıkmış olabilir. Farklı hastalıklar  kadın ve erkeklerde farklı etkiler gösterir. Kadınlarda bu tarz cinsel yolla bulaşan hastalıklar daha hızlı belirti verse de erkeklerde daha ciddi hastalıklara neden olabilir. Frengi, bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar hem kadınlarda hem erkeklerde genital bölgede yaraya neden olabilir. Erkeklerde penis kanseri, kadınlarda rahim ağzı kanseri gibi hastalıklar bu bölgedeki yaralar, kanlı ya da iltihaplı akıntılar, kaşıntı ve acı ile ortaya çıkabilir. Eğer genital bölgenizde herhangi bir yara varsa, acı ağrı ya da kanlı, iltihaplı akıntı varsa uzman bir jinekoloğa başvurmalısınız.

Vajinada aft nasıl geçer?

Ağız içi yaralarına aft ismi verilmektedir. Vajina içerisinde, çevresinde ya da üzerinde oluşan uçuklara da bazen aft ismi verilebilir. Yukarıda detaylı bir şekilde anlattığımız genital herpesler direk olarak tedavi edilmezler. Bu bölgenin temiz tutulması, herhangi bir sürtünmeye maruz kalmaması için uçuk geçene kadar doktorunuzun önerdiği kremleri kullanabilirsiniz. Eğer çok ciddi bir ağrı varsa doktorunuz bu ağrı için de bir krem ya da ilaç önerebilir. Ancak asıl olarak bu aftlardan ya da uçuklardan kurtulmanın yolu bağışıklık sistemini güçlendirmek, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, korunmasız ilişkiden uzak durmak ve tek eşli olmaktır.

Son yazılar

Kombine Estetiğe Genel Bakış

Aynı anda birden fazla yapılabilecek estetik cerrahi ameliyatları yani kombine estetik ameliyatları çoğu hastanın sıkça…

2 sene ago

Rus Tekniği Dudak Dolgusu Nedir? Nasıl Yapılır?

Dudak dolgusu, dengeli bir yüz şekillendirme amacı söz konusu olunca odak noktası haline gelen bir…

2 sene ago

Koltuk Altı ve Sırt Yağları İçin Neler Yapılabilir?

Koltuk altı yağları, koltuk altınızdan daha çok vücudunuzun yan tarafında yani sütyeninizle kolunuz arasında bulunur.…

2 sene ago

Sadece Tek Seans Gerektiren Süper Etkili Estetik Uygulamaları

Hızlı, verimli ve doktor onaylı! İğne korkunuz varsa, programınız sıkışıksa veya sadece zaman kaybetmekten hoşlanmıyorsanız…

2 sene ago

Ameliyattan Önce Kilo Vermenin Yolları

Estetik cerrahi ameliyatı olmadan önce vücut kitle endeksinizi azaltmak için kilo vermeniz mi gerekiyor? İşte…

2 sene ago

Saç Ekimi Sonrası Yapmanız Gerekenler

Saç ekimi operasyonundan sonra üç hafta boyunca doğrudan güneş ışığından veya direkt soğuk temasından kaçınmanız…

2 sene ago