Siğil Çeşitleri Nelerdir ve  Siğil Nasıl Geçer?

0
3396

Çeşitli virüslerin neden olduğu siğiller genelde bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ortaya çıkar. Çıktığı yer  ve etkisi çeşidine göre değişir. Bu yazıda siğil çeşitleri, siğil tedavisi, siğil ilacı ve siğil belirtileri hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ayrıca bazı siğiller yakılarak tedavi edilebilir, peki bu siğiller nasıl yakılır?

Siğil nedir? Siğil çeşitleri nelerdir?

Hpv virüslerinden kaynaklanarak vücudun herhangi bir yerinde çıkan minik, iyi huylu tümörlere siğil denir. Siğiller bağışıklık sistemi düşük insanlarda ya da bağışıklık sistemi düşünce çıkar. Minik karnabahar görünümünde beyaz çıkıntılardır. Bazen o kadar küçüktür ki görmek bile imkansızdır. Kurbağa ya da benzer hayvanlara dokununca çıktığına inanılan bu çıkıntılar aslında direk virüslerle ilgilidir.

Siğil çeşitleri şunlardır;

  1. Genital siğiller

Tedavisi kesinlikle şart olan, cinsel ilişki ya da temas ile kişiden kişiye geçebilen, tedavi edilmezse kansere neden olabilen tehlikeli siğillerdir. Genital siğiller erkeklerde daha yaygın olmakla birlikte kadınlarda da görülebilir. Eğer bir kadında genital siğil varsa ve tedavi olmazsa, bu durumdayken hamile kalır ve doğum yaparsa, doğum sırasında çoğununa geçirebilir. Genital siğiller, vücuttaki kanser yapma ihtimali olan tehlikeli hpv virüsünün göstergesidir. Erkeklerde penis ve çevresinde kadınlarda vajina çevresinde ortaya çıkar. Çok küçük olduğu için bazen doktor muayenesi sırasında doktor tarafından fark edilir. Yakılarak, ilaçla (kremle) ya da farklı yöntemlerle tedavi edilmesi gerekir.

2.Yaşlılık siğilleri

Ellerde, yüzde ve kulak arkalarında, vücudun herhangi bir yerinde görülebilen daha çok yaşlandıkça ortaya çıkan siğillerdir.  Bunlar çeşitli operasyonlarla alınabilir. Alınmazsa tehlikesi yoktur.

  1. Ayak tabanı siğilleri ve düz siğiller

Bu siğiller de zaman içerisinde kendi kendine ortaya çıkan genelde sonrasında geçmeyen, zararsız ve tehlikesiz siğillerdir. Kişiler herhangi bir yerinde siği çıktığında uzman bir doktora göstererek bunun herhangi bir tehlikeye neden olmadığından emin olmalıdırlar.

Siğil belirtileri nelerdir?

Deride kabarıklık oluşması ve sonucunda deri renginde ya da kahverengi ya da beyaz minik kabarcıklar ortaya çıkması siğil belirtileridir. Siğiller, sivilceler gibi kaşıntı ya da kızarıklık ile belirti vermez genelde aniden ortaya çıkar. Tedavisinin de bu doğrultuda kesintisiz bir şekilde yapılması gerekir.

Siğil nasıl geçer? Siğil tedavisi

Bitkisel siğil tedavisi yöntemleri olsa da temel olarak siğilin neden oluştuğunu bilip ona göre bir tedavi oluşturmak gerekir. Çeşitli siği ilaçları, kremleri ya da hapları çok daha kısa sürede etki edebilirler. Özellikle genital siğillerin hiç zaman kaybetmeden kremle ya da yakılarak yok edilmesi gerekir. Sonrasında yeniden oluşup oluşmadığı da takip edilmelidir.

Bitkisel siğil tedavisinde de kullanılan yöntemler benzerdir, yani siğile sürülen bitkiler siğillerin kuruyup düşmesini sağlar. Aynı zamanda siğil çıkan bölgenin güçlenmesini sağlar. Yeniden siğil oluşmaması için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekir. Ağızdan alınan haplarla yapılan siğil tedavilerinde asıl amaç bağışıklığın güçlendirilmesidir. Uçuk ve siğil benzer virüsler ve benzer nedenlerle ortaya çıkar. Genital siğiller ve genital uçuklar da bağlantılıdır. Siğillerin ve uçukların tekrarlamaması için eğer virüse temas varsa ondan kaçınmalı ve bağışıklık güçlendirilmelidir.

Siğil nasıl yakılır?

Genital bölgede çıkan siğillerin çoğalmaması ya da cinsel partnerlere geçmemesi için bunlar genelde yakılır. Çeşitli yakma yöntemleri vardır. Genital siğiller hastanede, ameliyathanede uzman doktorlar tarafından yakılır. Çoğunlukla tam anestezi ya da lokal anestezi altında yapılır. Uygulama sonrasında hastanın bir kaç gün yatıp dinlenmesi, kendine çok iyi bakması ve güçlenmesi gerekir.

Düz siğil dediğimiz siğiller de duruma göre yakılabilir. Ellerdeki, ayaklardaki geçmeyen ve büyüyen, rahatsızlık veren siğiller doktorun uygun görmesi durumunda yakılarak yok edilebilir. Daha küçük olanlar ise düzenli kullanılması gereken kremler ile tedavi edilir. Siğil yakma işleminde de lazer ışınları ya da elektrocerrahi kullanılır. Aynı zamanda çeşitli gazlar ile de siğil yakılabilir.

Siğil neden çıkar dini olarak, siğil duası işe yarar mır?

Siğil, yukarıda da açıkladığımız gibi bağışıklığın düşmesi ve vücuda virüs girmesi ile çıkabilir. Herkeste görülmemesinin nedeni herkesin bağışıklık sisteminin farklı olmasıdır. Hpv ile temas etmiş birinde 5 ya da 10 yıl sonras da siğil çıkabilir. Bu bağışıklığınızın ne zaman düşeceğine bağlıdır. Siğilin dini olarak çıkma nedeni yoktur. Çeşitli insanlar farklı nedenlerle çıktığına inanabilir ancak siğilin çıkma nedeni, bilimsel açıklaması ile bu şekildedir. Virüs etki ettiği yerde hücre çoğalmasına neden olur ve bu da siğildir. Siğil duası ise placebo etkisi dediğimiz şekilde, kişinin kendini dua okunduktan sonra iyileşeceğine inanması ile olur. Inanç bağışıklık sistemini güçlendirebilir bu da siğilin geçmesini sağlar.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here