Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79

Warning: Use of undefined constant ‘512M’ - assumed '‘512M’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79
1 Yaşına Kadar Bebeklere Neden Bal Yedirilmez?
Gebelik

1 Yaşına Kadar Bebeklere Neden Bal Yedirilmez?

Bebekler ilk doğduklarında bağışıklık sistemleri henüz gelişmemiştir, bu nedenle ne yedikleri ne içtikleri son derece önemlidir. Bebeklerin doğduktan sonra ilk 6 ay anne sütü dışında hiç bir şey yememesi ve içmemesi gerekir. Ilk 6 ay düzenli olarak annesini emen bebeklere altı aydan sonra ek gıdalar başlanabilir. Bu ek gıdalar için de belirli zamanlar ve seviyeler vardır. 6 aydan sonra ek gıdalara başlansa bile bal yenmeye başlanmaz. Peki, çocuklar 1 yaşına kadar neden bal yiyemez bakalım.

1 yaşından önce neden bal verilmez?

6 aylık sadece anne sütü beslenmesi ardından yavaş yavaş sulu gıdalara, çorbalara ve meyve sularına başlanır. Ancak bal, bir yaş altı çocuklar için tehlikelidir. Balın içerisinde bulunan maddeler bebeklerde hastalığa neden olabilir. Arılar bal yaparken klostridyum botulinum ismindeki bakterinin üremesine neden olan artıklar bırakabilir. Bu kalıntılar da bebeklerde botulizim adı verilen bir zehirlenmeye yol açmaktadır. Nadir olarak ölümle sonuçlansa da genel olarak sinir sistemini etkileyen bir duruma yol açar. Yetişkinlerin bağırsaklarında bununla baş edebilecek gelişmiş enzimler bulunduğu için yetişkinlerde tehlike yoktur. Ancak bebeklerin bağışıklığı henüz o kadar gelişmediği için kolaylıkla zehirlenmelere neden olabilir.

Bouztim nedir, boutizm belirtileri nelerdir?

Bebeklerin 6 ay ve 1 yaş arasındaki dönemde bağışıklık sistemleri gelişir bunun yanında asıl olarak bağırsak sistemleri gelişir ve düzene girer. Bu nedenle ilk 6 ay bebeklere alerjen etki yaratması muhtemel yiyecekler verilmez. Bal, kivi, çilek, çikolata, yumurta beyazı, yer fıstığı ve içerisinde yer fıstığı bulunan herhangi bir yiyecek, kakao gibi yiyecekler alerjen gıda olarak belirlenir. Bu yiyecekler bebeklere 1 yaşından sonra verilmelidir. Daha öncesinde verilmesi durumunda boutizm ortaya çıkabilir.

Boutizm belirtileri şunlardır;

  • Kaslarda gevşeklik ve hareketsizlik
  • Düzelmeyen kabızlık
  • Cansız ve zayıf ağlama, bebeğin sesinin çıkmaması
  • Bebeğin iştahının kesilmesi daha az emmesi
  • Bebekte halsizlik ve solunum sıkıntısı boutizm belirtileridir. Bebeğinizde bu ve benzer belirtilerden herhangi birini gözlemlerseniz hiç zaman kaybetmeden hastaneye başvurmalısınız.

Küçükken alerjen gıdaya maruz kalan bebeklerin ilerleyen yaşlarda astım gibi gıda alerjisi gibi rahatsızlıkları olduğu bilinmektedir.

Bebeklere bal verilirse ne olur?

Bu durumda yukarıda saydığımız bebeklerde bal zehirlenmesi ortaya çıkar. Hangi baldan ne kadar verdiğiniz çok önemli değildir. Çok az miktarda süzme bal dahi bal zehirlenmesine neden olabilir. Sonrasında da  boutizm belirtileri ortaya çıkar.

Son yazılar

Kombine Estetiğe Genel Bakış

Aynı anda birden fazla yapılabilecek estetik cerrahi ameliyatları yani kombine estetik ameliyatları çoğu hastanın sıkça…

2 sene ago

Rus Tekniği Dudak Dolgusu Nedir? Nasıl Yapılır?

Dudak dolgusu, dengeli bir yüz şekillendirme amacı söz konusu olunca odak noktası haline gelen bir…

2 sene ago

Koltuk Altı ve Sırt Yağları İçin Neler Yapılabilir?

Koltuk altı yağları, koltuk altınızdan daha çok vücudunuzun yan tarafında yani sütyeninizle kolunuz arasında bulunur.…

2 sene ago

Sadece Tek Seans Gerektiren Süper Etkili Estetik Uygulamaları

Hızlı, verimli ve doktor onaylı! İğne korkunuz varsa, programınız sıkışıksa veya sadece zaman kaybetmekten hoşlanmıyorsanız…

2 sene ago

Ameliyattan Önce Kilo Vermenin Yolları

Estetik cerrahi ameliyatı olmadan önce vücut kitle endeksinizi azaltmak için kilo vermeniz mi gerekiyor? İşte…

2 sene ago

Saç Ekimi Sonrası Yapmanız Gerekenler

Saç ekimi operasyonundan sonra üç hafta boyunca doğrudan güneş ışığından veya direkt soğuk temasından kaçınmanız…

2 sene ago