Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79

Warning: Use of undefined constant ‘512M’ - assumed '‘512M’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79
Yazın Dikkat Etmeniz Gereken Cilt Sorunları
Cilt Bakımı

Yazın Dikkat Etmeniz Gereken Cilt Sorunları

Yazın her plaja gidişinizde ya da ormanda bir kamp gezisine çıkışınızda, dönüşte sizi potansiyel bir cilt problemi bekler: kazara güneş yanıkları, beklenmedik döküntüler, kaşıntılı ısırıklar ve daha fazlası. En yaygın cilt sorunlarından bazılarını ve bunların hakkında neler yapabileceğinizi sizler için derledik.

İsilik

Güneş ve yüksek sıcaklıklar, pembe, kaşıntılı, tahriş olmuş ve genellikle hoş olmayan döküntülere neden olabilir. Sezonun başlarında, güneşe maruz kalan bölgeler – yüz, göğüs ve ön kollar gibi – polimorf ışık patlaması adı verilen pembe, kaşıntılı bir döküntü geliştirebilir. Cilt yazlık güneş ışığına adapte olurken yavaş yavaş kaybolur. Ancak döküntü sonraki baharda tekrar ortaya çıkabilir.

Bu döküntüler bazen önlenebilir; cildinizi serin ve kuru tutmak için elimizden gelenin en iyisini yapmalı, gölgede kalarak, aşırı UV ışınlarından ve güneşin yoğun saatlerden kaçınmalı ve güneş koruyucu kullanmalısınız. Hidrokortizon kremi ve sade, yatıştırıcı nemlendiriciler bazı döküntüleri hafifletmeye yardımcı olabilir.

Güneş Yanığı

Sıcak bir günde kendimizi korumayı unutursak veya zamanında güneş koruyucu uygulamazsak, kötü sonuçlara merhaba diyebiliriz. Önleme her zaman en iyi tedavidir. Çünkü güneş yanığı sadece acı verici ve rahatsız edici değildir – cilt kanseri ve cilt yaşlanması riskini arttırır. Bu nedenle dermatologlar geniş şapkalar, koruyucu giysiler, en az SPF 30 ile iki saatte bir kremlenmek, gölgede kalmak ve öğlen güneşinden kaçınmak için geniş spektrumlu güneş kremini öneriyorlar.

Nikotinamid (B3 vitamini) veya antioksidan eğrelti ekstresi Polypodium leucotomos içeren takviyeler güneş korumasının yerini almasa da, cildi UV ışınlarına karşı biraz daha dirençli hale getirebilir.

Akne

Güneşten koruyucular cilt sağlığı için önemlidir, ancak bazıları akneyi kötüleştirebilir. Dermatologlar, özellikle akneye yatkın cilt tiplerine sahip olanların hafif, yağsız bir formülle korunmasını öneriyor.

Melazma ve Güneş Lekeleri

Yaz aylarında güçlü ultraviyole ışığı, melazmayı (yanaklarda, üst dudakta, alında veya çenede renksiz cilt lekeleri) ve güneş lekelerini (dokular güneş lentiginleri – çiller) hızlı bir şekilde koyulaştırabilir. Bu nedenle, yüksek SPF’ye (en az 30 ve ideal olarak 50 veya daha yüksek) sahip geniş spektrumlu bir güneş koruyucu kullanmak kritik öneme sahiptir.

Yüzme Sonrası Döküntüler

Klor, cildi kurutabilir veya tahriş edebilir, bu da yaz aylarında nemlendiriciyi önemli hale getirir. Göle, nehre veya denize daldıktan sonra ise, farklı reaksiyonlar fark edebiliriz. Yüzücü kaşıntısı, denizanası sokmaları veya vibrio attaificus olarak adlandırılan potansiyel olarak ciddi bir enfeksiyon ve cilt yaralarına, kabarcıklara, muhtemelen tehlikeli bir kan dolaşımı enfeksiyonuna yol açabilen bir okyanus bakterisi.

Bu sorunları önlemek veya tahmin etmek zor olabilir, ancak herhangi bir su kütlesine girdikten sonra tatlı su ile durulanmak işe yarayabilir. Birçok reaksiyon, bir veya iki hafta seyrini sürdürür, ancak şiddetli veya ağrılı bir döküntü, açık yaralar, ateş veya diğer önemli semptomlar geliştirirseniz doktorunuzu aramanızda fayda var.

Böcek Isırıkları

Açık havada her yerde karşınıza çıkabilecek böcek ısırıklarına karşı bir reaksiyonunuz varsa, öncesinde böcek spreyleri kullanmanız ya da koruyucu kıyafetler giymeniz bunları önlemenize yardımcı olabilir.

Zehirli Meşe veya Sarmaşık

Dünyadaki sadece birkaç madde, zehirli meşe ve sarmaşık gibi çılgınca kaşıntılı döküntülere neden olabilir. Bazı bitkilerin yaprakları, gövdesi ve kökleri, ciltte birikebilen, kızarıklığa ve hatta 3 ila 4 hafta sürebilen kabarcıklara neden olan urushiol adı verilen doğal bir yağ içerir.

Bitkileri tanıyıp zararları olanlardan kaçınmanız, ormanda olacaksanız maruz kalabilecek cilt bölgelerini örtmeniz ve temas ettiğinden şüpheleniyorsanız cildi sabun ve suyla iyice yıkamanız gerekir. Kalamin losyonu ve yulaf ezmesi banyoları kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Kene Isırıkları

Daha sıcak aylar, şüphesiz yürüyüşçüler, kampçılar ve bahçeleriyle ilgilenenler için kenelerle karşılaşacakları en yoğun aylardır.  Bir kene ısırığı genellikle hiç hissetmezsiniz. Bu yüzden ormanda veya dışarıdaysanız cildinizi onlara karşı kontrol edin. Eğer bir tane bulursanız, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurun.

Sonuç olarak; yaz aylarının ve bu süreçteki aktivitelerin keyfini çıkarırken olası bazı sorunlara karşı da tedbirli olmalısınız.

Son yazılar

Kombine Estetiğe Genel Bakış

Aynı anda birden fazla yapılabilecek estetik cerrahi ameliyatları yani kombine estetik ameliyatları çoğu hastanın sıkça…

2 sene ago

Rus Tekniği Dudak Dolgusu Nedir? Nasıl Yapılır?

Dudak dolgusu, dengeli bir yüz şekillendirme amacı söz konusu olunca odak noktası haline gelen bir…

2 sene ago

Koltuk Altı ve Sırt Yağları İçin Neler Yapılabilir?

Koltuk altı yağları, koltuk altınızdan daha çok vücudunuzun yan tarafında yani sütyeninizle kolunuz arasında bulunur.…

2 sene ago

Sadece Tek Seans Gerektiren Süper Etkili Estetik Uygulamaları

Hızlı, verimli ve doktor onaylı! İğne korkunuz varsa, programınız sıkışıksa veya sadece zaman kaybetmekten hoşlanmıyorsanız…

2 sene ago

Ameliyattan Önce Kilo Vermenin Yolları

Estetik cerrahi ameliyatı olmadan önce vücut kitle endeksinizi azaltmak için kilo vermeniz mi gerekiyor? İşte…

2 sene ago

Saç Ekimi Sonrası Yapmanız Gerekenler

Saç ekimi operasyonundan sonra üç hafta boyunca doğrudan güneş ışığından veya direkt soğuk temasından kaçınmanız…

2 sene ago