Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79

Warning: Use of undefined constant ‘512M’ - assumed '‘512M’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79
Şeker Cildi Nasıl Yaşlandırır?
Beslenme

Şeker Cildi Nasıl Yaşlandırır?

Kocaman çıtır bir cips torbası, bitter çikolatalı kekler, ferahlatan gazlı şekerli içecekler… Gün boyunca sağlıklı yemek tercihleri yapmak her zaman kolay olmuyor Sizinle aynı şeyi yaşamamıza rağmen, gerçeği söylemeye mecburuz. Ve gerçek şu ki: En sevdiğiniz yiyecek ya da içecekler muhtemelen cildinize zarar veriyor.

Bugün size şekerin nasıl erken yaşlanmaya sebep olduğunu anlatacağız. 

Şeker aslında o kadar da tatlı bir şey değil:

Tatlı severler için yıkıcı gerçek, en iyi ve en lezzetli arkadaşınızın (şeker) aynı zamanda teninizin en büyük düşmanı olmasıdır. Bunun için ‘glikasyon’ adı verilen şeyi suçlayabilirsiniz.

Glikasyon, şeker moleküllerinin vücuda alındıklarında kendilerini vücuttaki protein ve yağ moleküllerine bağladıkları ve daha sonra yeni bir “bebek molekül” oluşturdukları süreçtir. Kulağa hoş geliyor değil mi? Aslında o kadar da romantik değil, çünkü şeker molekülünün kendisine bağlandığı proteinin kolajenine (memelilerde proteinin %25 ila %30’u kolajen) ve doğan yeni bebek molekülün de vücudun dokusuna zarar vermek gibi şeytani huyları var. Buna da kısaca AGE deniyor. Üstelik dahası da var.

AGE’ler sağlıklı kolajen ve elastini besleyerek, hücre hasarını ve yaşlanmayı hızlandırır, temel olarak bu hücrelerin dermise güçlenme ve esneklik verme yeteneklerini ortadan kaldırır. AGE’ler ayrıca vücudunuzun doğal antioksidan enzimlerini devre dışı bırakarak cildinizi UV ışınları ve sigara dumanı gibi çevresel hasarlara karşı daha savunmasız hale getirir. Bu yüzden şekerli yiyecek ve içeceklerin aşırı alımı gerçekten de ciltte görünür hasara neden olabilir.

Peki ‘aşırı’ şeker alımı nedir?

Glikasyon, herhangi bir karbonhidratın yutulması ile ortaya çıkar ve hatta bazı proteinlerin pişirme işlemi sırasında bile ortaya çıkabilir. Karbonhidratlar vücudun ana enerji kaynağı olduğundan, onları tamamen kesmekte zorlanırsınız. Aslında glikasyon yaşamın bir parçası ve yaşlanma sürecinin doğal olarak oluşan bir bölümüdür.  Bu yüzden aslında bu durumdan tamamen kaçınmanın bir yolu yok. Ancak ‘aşırı’ ve ‘kronik’  olarak şekerli yiyeceklerin alımı, gerçek sorunun yattığı yer olarak gösterilebilir.

Şeker alımınızın kronik olup olmadığını nasıl bileceğinizi merak ediyorsunuz. Ama aslında anlamak oldukça kolay. Sürekli olarak aşırı miktarda tatlı tükettiğinizde, birkaç ay veya birkaç yıl gibi kısa bir sürede aynaya baktığınızda solgun, sarkık ve renksiz bir ten fark edeceksiniz. Akne nöbetleri ve diğer cilt rahatsızlıkları da görülebilir. Yüksek miktarda şeker alımı hormonal salınımı tetikleyebileceğinden ve yağ üretimini uyarabildiğinden, kırılmalara ve gül hastalığına yol açabilir. Çok fazla şeker yediğinizi farketmeniz oldukça kolay, çünkü yüzünüzün her yerinde, belinizde ve belki de uyluklarınızda etkilerini hissedersiniz.

Glikasyonun meydana gelmesi kaçınılmazdır, asıl soru ise ne kadar hızlı gerçekleşeceği ve vücudunuzun onunla savaşmada ne kadar becerikli olduğudur. 20’li yaşlarınızda, sisteminiz eski kolajeni parçalamak ve glikasyon sürecinin teniniz üzerindeki görünür etkilerini görmeyecek kadar yeni kolajen üretir. Ancak 30’larınızı geçmeye, 40’larınıza ve ötesine geçmeye başladığında, vücudunuz gittikçe daha az kolajen üretiyor ve AGE’lerin cildiniz üzerindeki etkileri görünür ve dehşet verici hale geliyor. Şimdi diyetinize daha fazla şeker eklemeyi bir daha düşünün.

 

Son yazılar

Kombine Estetiğe Genel Bakış

Aynı anda birden fazla yapılabilecek estetik cerrahi ameliyatları yani kombine estetik ameliyatları çoğu hastanın sıkça…

2 sene ago

Rus Tekniği Dudak Dolgusu Nedir? Nasıl Yapılır?

Dudak dolgusu, dengeli bir yüz şekillendirme amacı söz konusu olunca odak noktası haline gelen bir…

2 sene ago

Koltuk Altı ve Sırt Yağları İçin Neler Yapılabilir?

Koltuk altı yağları, koltuk altınızdan daha çok vücudunuzun yan tarafında yani sütyeninizle kolunuz arasında bulunur.…

2 sene ago

Sadece Tek Seans Gerektiren Süper Etkili Estetik Uygulamaları

Hızlı, verimli ve doktor onaylı! İğne korkunuz varsa, programınız sıkışıksa veya sadece zaman kaybetmekten hoşlanmıyorsanız…

2 sene ago

Ameliyattan Önce Kilo Vermenin Yolları

Estetik cerrahi ameliyatı olmadan önce vücut kitle endeksinizi azaltmak için kilo vermeniz mi gerekiyor? İşte…

2 sene ago

Saç Ekimi Sonrası Yapmanız Gerekenler

Saç ekimi operasyonundan sonra üç hafta boyunca doğrudan güneş ışığından veya direkt soğuk temasından kaçınmanız…

2 sene ago