Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79

Warning: Use of undefined constant ‘512M’ - assumed '‘512M’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79
Ruam hastalığı nedir? Ruam hastalığı insanlara bulaşır mı?
Genel

Ruam hastalığı nedir? Ruam hastalığı insanlara bulaşır mı?

Atlarda Ruam hastalığı nedir? Ruam hastalığı insanlara bulaşır mı? Ruam hastalığı belirtileri ve tedavisi nedir? İşte Ruam hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Ruam hastalığı Burkholderia mallei bakterisinin sebep olduğu akut, kronik ve genellikle ölümcül bir hastalıktır. Ruam hastalığı üst solunum yolu, akciğer ve deride bulunan ülserleşmiş şişliklerin gelişmesine yol açar. Genellikle at, katır ve eşeklerde görülen Ruam hastalığı bu hayvanlarla yakın temasta olan insanlara da bulaşabilir. Hastalık ayrıca kedi, köpek, keçi, deve ve ayılarda da ortaya çıkabilir. 

Ruam hastalığı nasıl bulaşır?

Ruam hastalığı genellikle aynı yerden su ve yemek yiyen hayvanların yakın temas halinde olmasından dolayı bulaşır. Aktif deri lezyonu olan atların birbirleri ile olan direkt teması, aksırması da hastalığın bulaşmasına sebep olur.

Ruam hastalığı insanlara bulaşır mı?

Ruam hastalığı atların bulunduğu ortamlarda çalışan kişilere açık yaradan ya da solunum yoluyla bulaşabilir. Bulaşma ortamdaki ekipman ve kıyafetlerle gerçekleşebilir. Ruam hastalığına yakalanan kişiler tedavi edilmezse 4 hafta içinde ölüm gerçekleşebilir. İnsandan insana bulaşma son derece nadir görülmüştür.

Birinci Dünya Savaşı döneminde Rusya’da çok fazla kişiye Ruam hastalığı teşhisi konmuştur. İkinci Dünya Savaşı döneminde de Japon atları ve askerlerine de aynı teşhis yapılmıştır. Bu sebeple Ruam hastalığı biyoterörizm aracı olarak da kabul edilir.

20’nci yüzyılın ilk döneminde ruam hastalığı dünya çapında atlar, at binicileri ve at bakıcıları arasında ciddi bir sağlık sorunuydu. Günümüzde Orta Doğu, Afrika, Güney Amerika ve Asya’da da bildirilen vakalar mevcuttur. 

Ruam hastalığı belirtileri nelerdir?

Ruam hastalığı atlarda sarı ya da yeşil renkte burun akıntısı ve ülsere lezyon biçiminde ortaya çıkar. At derisinde şişlikler belirir ve bu şişlikler patlayabilir. Üşüme hissine bağlı olarak titreme ve onu izleyen ateş, kas ve göğüs ağrısı, kas spazmı, baş ağrısı, burun akıntısı ve gözlerde normalin üzerinde yaşarma ile açığa çıkan ışık hassasiyeti Ruam hastalığı belirtileri olarak sıralanabilir. 

Ruam hastalığı nasıl teşhis edilir?

Ruam hastalığı hassas ve özel bir test türü olan mallein testi ile saptanır. Ruam hastalığına sebep olan Burkholderia mallei’nin bir tür protein fraksiyonu olan Mallein enjekte edilerek ya da göze damlatılarak işlem yapılır. Hastalığı kapan hayvanların gözlerinde 1-2 gün içinde şişlikler oluşur.

Ruam hastalığı nasıl tedavi edilir?

Ruam hastalığının tedavisi için hayvanlarda antibiyotik uygulanır. Başka canlılara hastalık bulaştırma riski yüksek olan hayvanların itlaf edilmesi önerilir. İnsanlar için de antibiyotik tedavisi uygulanır. Son derece nadir görülen Ruam hastalığı için kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Tedavi süresi 1 ila 12 ay arasında sürebilir. 

Hasta hayvanların itlaf edilmesinin yanı sıra hayvanların temas ettiği tüm yemek ve su kapları da değiştirilmeli ve aynı ortamda bulunan diğer hayvanlar karantinaya alınmalıdır. Hayvanların bulunduğu ortamda hijyen önlemleri uygulanmalıdır. Ruam hastalığı vakalarının bildirilmesi zorunludur. Bu sebeple mutlaka uzman bir veterinerle iletişime geçilmelidir.

Ruam hastalığı aşısı var mı?

Ruam hastalığı için geliştirilmiş bir aşı yoktur. Aşı yokluğu bu hastalığı bir tür biyoterör silahı haline getirebilir.

Influenza nedir? Influenza belirtileri nelerdir?

Son yazılar

Kombine Estetiğe Genel Bakış

Aynı anda birden fazla yapılabilecek estetik cerrahi ameliyatları yani kombine estetik ameliyatları çoğu hastanın sıkça…

2 sene ago

Rus Tekniği Dudak Dolgusu Nedir? Nasıl Yapılır?

Dudak dolgusu, dengeli bir yüz şekillendirme amacı söz konusu olunca odak noktası haline gelen bir…

2 sene ago

Koltuk Altı ve Sırt Yağları İçin Neler Yapılabilir?

Koltuk altı yağları, koltuk altınızdan daha çok vücudunuzun yan tarafında yani sütyeninizle kolunuz arasında bulunur.…

2 sene ago

Sadece Tek Seans Gerektiren Süper Etkili Estetik Uygulamaları

Hızlı, verimli ve doktor onaylı! İğne korkunuz varsa, programınız sıkışıksa veya sadece zaman kaybetmekten hoşlanmıyorsanız…

2 sene ago

Ameliyattan Önce Kilo Vermenin Yolları

Estetik cerrahi ameliyatı olmadan önce vücut kitle endeksinizi azaltmak için kilo vermeniz mi gerekiyor? İşte…

2 sene ago

Saç Ekimi Sonrası Yapmanız Gerekenler

Saç ekimi operasyonundan sonra üç hafta boyunca doğrudan güneş ışığından veya direkt soğuk temasından kaçınmanız…

2 sene ago