Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79

Warning: Use of undefined constant ‘512M’ - assumed '‘512M’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79
Kaz Ayağı Nedir? Neden Olur?
Dermatoloji

Kaz Ayağı Nedir? Neden Olur?

Gözün dış köşelerinde bulunan sinir bozucu kırışıklıklar “kaz ayağı” olarak adlandırılır. Her zaman bir yaş göstergesi olmasa da, kaz ayakları herhangi birinin daha yaşlı görünmesine sebep olur.

Kaz ayakları her zaman ‘kaz ayakları’ değildir. Bazıları için ‘gülme çizgileri’, bazıları için ‘karakter çizgileri’. Ancak onlara farklı isimler vermek durumu değiştirmez. Yaşlandıkça gittikçe daha belirgin hale gelen gözlerin dış köşelerinde oluşan küçük kırışıklıklar ve ince çizgi kümeleridirler.

Kaz Ayakları Tipleri

Kaz ayakları iki ana kategoriye ayrılır:

  • Dinamik

Dinamik kaz ayakları, altta yatan kasların gülümseme veya şaşkınlık gibi ifadelerde ortaya çıkardığı ve genellikle eylem sona erdiğinde dağılan çizgiler ve kırışıklıklardır.

  • Statik

Statik kaz ayakları ise her zaman orada olan çizgi ve kırışıklıklardır.

Kaz Ayakları Neden Olur?

Kaz ayaklarının var olmalarının birçok nedeni vardır. Bunlardan belki de en üzücüsü genetik olmalarıdır. Ancak kaz ayaklarının gözlerinizi çevreleyen hassas cilde ne zaman ve ne kadar derin bir şekilde yerleşeceğini belirleyen başka yaşam tarzı faktörleri de vardır.

Güneşe maruz kalmak

UVA ışığının cildinizdeki kolajen ve elastine zarar vermesi büyük bir sır değildir. Bilmeyebileceğiniz şey cildinizin fazla güneş ışığına maruz kalırsa geri döndürülemeyecek kadar sarkmaya başlayacağıdır. Bu sebeple oluşan hasar ile dinamik çizgileriniz ve kırışıklıklarınız, geri dönüşü olmayan nokta olarak bilinen statik çizgilere ve kırışıklıklara dönüşecektir. Bunun olmasını önlemek için, günlük olarak güneş kremi kullanmaya devam etmeli ve güneşe siper olacak bir de şapka takmayı ihmal etmemelisiniz.

Gözleri kısmak

Gözlerinizi kısmak, tekrarlanan kas kasılmaları, bir şey okumak ya da bakışlarınızı güneşten korumak, gülümsemek ve gülmek için tekrarlanan kas kasılmalarının neden olduğu, yukarıda belirtilen ‘dinamik’ kırışıklık kategorisine geri dönelim. Bu alışılmış ifadeler sonunda, ifadeniz bittiğinde kaybolmayan kalıcı yani statik kırışıklıklar ortaya çıkabilir. Tekrarlanan ifadeler kolajenlerinizde değişiklikler yaratarak, bir zamanlar dinamik olan kaz ayakalarınızı kırışıklıkları kalıcı hale getirir.

Sigara içmek

Sigara içmek birçok olumsuz etkisinin yanında, hassas göz çevrenizdeki cildin kolajen ve elastin liflerine de zarar verir. Rahatsız edici bu alışkanlık ciltteki oksijeni yok eder ve ayrıca gözlerinize duman girmesini önlemek için gözlerinizi kısmanıza neden olur.

Menopoz

Diğer ‘kaz ayakları’ nedenleri bir şekilde kontrolünüz altında olsa da menopoz maalesef öyle değildir. Östrojen, aslında cildinizdeki kolajeni ve elastini korumaya ve cildin nemli kalmasına yardımcı olur. Bu da kaz ayaklarını büyük ölçüde durdurmaya yardımcı olur. Ancak menopozla beraber östrojen seviyeleriniz düştüğünde minimal gülme çizgilerinin daha derin göründüklerini fark edebilirsiniz. Doktorunuz kaçınılmaz olanı biraz daha kolay atlatmanıza yardımcı olmak için hormon tedavisi önerebilir. Bu yüzden sizin için neyin en doğru olacağını onunla konuşarak öğrenebilirsiniz.

Botoks ile Kaz Ayağı Tedavisi

Kaz ayaklarının görünmez hale getirilmesinde en yaygın yöntem botulismus toksini yani botokstur. Deri altı kasları geçici olarak felç eden bu toksin ile 6 ay boyunca kaz ayaklarınızı görünmez hale getirebilirsiniz. Bir dermatolog ya da plastik cerrah tarafından yapılacak botoks uygulaması ile yan etkilerden büyük oranda korunmanızı sağlar.

Son yazılar

Kombine Estetiğe Genel Bakış

Aynı anda birden fazla yapılabilecek estetik cerrahi ameliyatları yani kombine estetik ameliyatları çoğu hastanın sıkça…

2 sene ago

Rus Tekniği Dudak Dolgusu Nedir? Nasıl Yapılır?

Dudak dolgusu, dengeli bir yüz şekillendirme amacı söz konusu olunca odak noktası haline gelen bir…

2 sene ago

Koltuk Altı ve Sırt Yağları İçin Neler Yapılabilir?

Koltuk altı yağları, koltuk altınızdan daha çok vücudunuzun yan tarafında yani sütyeninizle kolunuz arasında bulunur.…

2 sene ago

Sadece Tek Seans Gerektiren Süper Etkili Estetik Uygulamaları

Hızlı, verimli ve doktor onaylı! İğne korkunuz varsa, programınız sıkışıksa veya sadece zaman kaybetmekten hoşlanmıyorsanız…

2 sene ago

Ameliyattan Önce Kilo Vermenin Yolları

Estetik cerrahi ameliyatı olmadan önce vücut kitle endeksinizi azaltmak için kilo vermeniz mi gerekiyor? İşte…

2 sene ago

Saç Ekimi Sonrası Yapmanız Gerekenler

Saç ekimi operasyonundan sonra üç hafta boyunca doğrudan güneş ışığından veya direkt soğuk temasından kaçınmanız…

2 sene ago