Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79

Warning: Use of undefined constant ‘512M’ - assumed '‘512M’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79
El dezenfektanı ve temizlik ürünlerinin yan etkileri ve zararları nelerdir?
Dermatoloji

El dezenfektanı ve temizlik ürünlerinin yan etkileri ve zararları nelerdir?

Yeni tip koronavirüs COVID-19 salgını sebebiyle dünya genelinde el dezenfektanları, kolonya ve temizlik ürünlerine büyük bir talep oluştu. El dezenfektanı ve temizlik ürünlerinin yan etkileri ve zararları nelerdir? İşte el dezenfektanı ve temizlik ürünlerinin yan etkileri ve zararları hakkında bilinmesi gerekenler…

Yeni tip koronavirüs COVID-19 salgını sebebiyle el dezenfektanları, kolonya ve çok sayıda temizlik ürünlerine olan talep arttı. Vücudu ve yüzeyleri temizlemek amacıyla kullanılan el dezenfektanı, kolonya ve temizlik ürünleri gibi hijyen amaçlı kullanılan maddelerin gelişigüzel ve sıklıkla kullanımı koronavirüsün verdiği zarardan daha büyük hasarlara yol açabilir.

Yeni tip koronavirüs SARS-CoV 2 yüzde 70 etanol içeren temizlik malzemelerine, ultraviyole ışınlara ve 56 derece ve üzeri ısıya karşı dayanıklı değildir ve yaklaşık 1 dakika içerisinde etkisiz hale gelir. Fakat antiseptik ürünler daha çok bakterilere karşı hijyen sağlar. 

El dezenfektanı ve temizlik ürünlerinin yan etkileri ve zararları nelerdir?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamada el dezenfektanları ve temizlik ürünlerinin sık kullanımının geride tortu bıraktığına ve bazı durumlarda yeni tip koronavirüs COVID-19’a karşı etkisiz hale geldiği belirtilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan bu açıklama özellikle pandemi sonrası dünya genelinde sokakların temizlenmesinin daha büyük tehlikelere sebep olabileceği belirtilmiş ve bu gibi faaliyetlerin yapay bir rahatlama hissi verdiği aktarılmıştır.

El dezenfektanı ve temizlik ürünlerinin yapısında bulunan kimyasal maddelerin gözde ve ciltte tahrişe ve kuruluğa, solunum yollarında ve sindirim sisteminde sorunlara yol açtığı biliniyor. El dezenfektanı ve temizlik ürünlerinde bulunan kimyasal maddelerin verdiği zararlar şu şekilde sıralanabilir:

Sodyum hipoklorit

Yüzeylerde ağarlaştırıcı özelliğe sahip sodyum hipoklorit 200 yıldan bu yana yüzde 10 ila 15 solüsyon oranı ile temizlik ürünlerinde kullanılıyor. Amerikan Endüstriyel Hijyenistler Derneği AIHA, sodyum hipoklorit içeren temizlik malzemelerinin solunum yollarında ciddi sorunlara yol açabilecek kalıcı hasar bırakabileceğini belirtiyor. Birinci Dünya Savaşı sırasında 22 Nisan 1915’te İngilizler Almanlara karşı zehirli bir madde olan sodyum hipokloriti kimyasal silah olarak kullanmıştır. 

Sodyum hipoklorit içeren temizlik malzemelerinin kapalı mekanlarda yüzeylerde hijyen amaçlı kullanılmasının ardından madde buharlaşır. Buharlaşan sodyum hipoklorit solunum yollarına zarar vermeye başlar. Yüksek oranda sodyum hipoklorit maddesine maruz kalmak kişide bulantı, sırt ağrısı, nefes almada zorluk ve öksürük gibi sorunlara yol açar. 1 saat boyunca 35-31 ppm sodyum hipoklorite maruz kalmak ölüme bile sebep olabilir. 

Klor

Yüksek oranda klor gazı mukoz hasarına yol açar. Su ve klor reaksiyonu ile üretilen hidroklorik asit ikinci derecede deri hasarına sebep olabilir. Mukoz hasarına yol açan klor sıvı haldeyken deride yanık gibi sorunlar oluşturur. 1000 ppm klor ölümcüldür. Birinci Dünya Savaşı sırasında askeri amaçlarla yüksek oranda klor kullanılmıştır. Yüksek oranda yoğun klora maruz kalmak akciğerde ödem ve sıvı kaybı hasarı yaratır. 

Düzenli olarak az miktarda da olsa klora maruz kalmak akciğer hasarına yol açar ve koronavirüs gibi hastalıklara karşı kişiyi savunmasız bırakır.

Metanol

Metanol maddesi gözlere zarar verir ve cilt tarafından emilir. Metanol bazı maddelerle karışırsa patlayıcı etki gösterir. Metanol içmek körlüğe ve hatta ölüme sebep olabilir. Metanol içeren maddeler kullanılırken mutlaka maske ve eldiven takılmalıdır çünkü metanol solunum yolu ve cilt aracılığıyla vücuda girebilir. Kişinin metanol içmesi durumunda baş ağrısı, bulantı, dengesizlik, anksiyete, uyku sersemliği ortaya çıkabilir ve ardından ölümle sonuçlanabilir.

Oksijenli su (Hidrojen peroksit)

Oksijenli su bir dönem vücutta oluşan yaralanmalara karşı antiseptik özelliği sebebiyle tıbbi amaçlarla kullanılıyordu. Fakat oksijenli suyun yara çevresindeki dokuda zararlı etkilere yol açması sebebiyle tıbbi kullanımı terk edilmiştir. 

Oksijenli su günümüzde ağız sağlığı için kullandığımız gargaralarda mevcuttur. Ağız gargarası ağız bölgesindeki mikropları öldürür ve dişleri beyazlatır. Bu tip ürünlerin yüksek oranda kullanılması ağızda kabarma, karın bölgesinde enflamasyon, ishal ve kusma sorunlarına yol açar. 

Oksijenli su içeren ürünler yanıcı maddelerdir. Bu sebeple oksijenli su içeren maddeler kullanırken dikkatli olunmalıdır.

Yeni tip koronavirüs belirtileri nelerdir?

Son yazılar

Kombine Estetiğe Genel Bakış

Aynı anda birden fazla yapılabilecek estetik cerrahi ameliyatları yani kombine estetik ameliyatları çoğu hastanın sıkça…

2 sene ago

Rus Tekniği Dudak Dolgusu Nedir? Nasıl Yapılır?

Dudak dolgusu, dengeli bir yüz şekillendirme amacı söz konusu olunca odak noktası haline gelen bir…

2 sene ago

Koltuk Altı ve Sırt Yağları İçin Neler Yapılabilir?

Koltuk altı yağları, koltuk altınızdan daha çok vücudunuzun yan tarafında yani sütyeninizle kolunuz arasında bulunur.…

2 sene ago

Sadece Tek Seans Gerektiren Süper Etkili Estetik Uygulamaları

Hızlı, verimli ve doktor onaylı! İğne korkunuz varsa, programınız sıkışıksa veya sadece zaman kaybetmekten hoşlanmıyorsanız…

2 sene ago

Ameliyattan Önce Kilo Vermenin Yolları

Estetik cerrahi ameliyatı olmadan önce vücut kitle endeksinizi azaltmak için kilo vermeniz mi gerekiyor? İşte…

2 sene ago

Saç Ekimi Sonrası Yapmanız Gerekenler

Saç ekimi operasyonundan sonra üç hafta boyunca doğrudan güneş ışığından veya direkt soğuk temasından kaçınmanız…

2 sene ago