Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79

Warning: Use of undefined constant ‘512M’ - assumed '‘512M’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79
Beslenme Uzmanlarının Önerdiği, Bağışıklığı Arttıran Gıdalar
Beslenme

Beslenme Uzmanlarının Önerdiği, Bağışıklığı Arttıran Gıdalar

Koronavirüs tehlikesinin gittikçe korkuttuğu şu günlerde, sağlıklı kalmanın en önemli yollarından biri de bağışıklığı güçlendiren alışkanlıkları benimsemektir. Bu, yeterince iyi uyku almak, stresi yönetmek, aktif olmak, ellerinizi düzgün yıkamak ve evet, iyi yemek anlamına gelir. Hiçbir yiyecek veya takviye koronavirüs veya grip gibi bir virüsü “tedavi edemez” ve hatta % 100 önleyemez doğru ama, bazı gıdaların bağışıklığı arttırmaya yardımcı olduğu da kanıtlanmıştır.

Narenciye ve kırmızı biber

Narenciye’deki süperstar besin maddesi olan C vitamini, bağışıklık sistemini destekleme rolüyle ünlüdür. C vitamini hastalığı önleyemese de, solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerde araştırılmıştır. Araştırmalar enfeksiyonun önlenmesi için günde yaklaşık 200 mg tüketmeniz gerektiğini söylemekte.

Bir orta boy portakal 70 mg C vitamini sağlarken, bir greyfurt neredeyse 90 mg içerir. Orta boy çiğ kırmızı biberde ise bu oran tamı tamına 150 mg’dır.

Çekirdek ve badem

C vitaminine ek olarak, E vitamini bağışıklıkta önemli bir rol oynar. Bu yağda çözünen vitamin, vücudun istilacı bakterileri ve virüsleri savuşturma yeteneğini desteklemek için bağışıklık hücrelerinin aktivitesini arttırır. Çeyrek bardak çekirdek, E vitamini için önerilen günlük miktarın yaklaşık yarısını sağlar. Aynı boyuttaki badem ise günlük hedefin % 45’ini.

Tatlı patates ve havuç

Bu sebzeler, A vitamini öncüsü olan beta karotenin en iyi kaynaklarıdır. Bu besin maddesi, bakteri ve virüslerle savaşan beyaz kan hücreleri üretmeye yardımcı olarak bağışıklık sistemine yardımcı olur. Ayrıca, mikropları vücuttan uzak tutmak için koruyucu bir bariyer görevi gören solunum yolunu kaplayan mukoza zarlarının oluşmasına yardımcı olur. Pişmiş bir tatlı patates, günlük almanız gereken A vitamini miktarının % 150’sinden fazlasını, bir bardak çiğ havuç ise önerilen alımın % 100’ünden fazlasını içerir.

Kuru fasulye ve kabak çekirdeği

Çinko, bağışıklık sistemini birçok yönden etkiler. Çinko alımı düşük olduğunda bazı bağışıklık hücrelerinin üretimi sınırlanır. Bağışıklık sisteminin normal gelişimi ve işlevi için yeterli çinko çok önemlidir. Bir fincan pişmiş fasulye, önerilen günlük çinko alımının yarısından fazlasını sağlar ve bir çeyrek fincan kabak çekirdeği ise % 20’sini içerir.

Zerdeçal

Zerdeçala canlı rengini veren doğal bileşik olan kurkumin, güçlü bir anti-enflamatuar bileşiktir. Ayrıca bağışıklık hücresi aktivitesini arttırdığı ve antikor tepkilerini arttırdığı gösterilmiştir. Zerdeçalın karabiber ile birleştirilmesi, kurkumin biyoyararlanımını önemli ölçüde artırır. Zerdeçal karabiber kombinasyonunu, bir smoothie, çorba, et suyu veya pişmiş sebzelere serpebilirsiniz.

Ceviz

En iyi anti-enflamatuar gıdalardan biri olmasının yanı sıra ceviz, E ve B6 vitaminleri, bakır ve folat dahil olmak üzere bağışıklık sistemini desteklemede rol oynayan birkaç farklı besini de içerir. Aynı zamanda bazı araştırmalarda psikolojik stresi azalttığı gösterilmiştir.

Sarımsak

Yapılan araştırmalar sarımsağın bağışıklık hücresi fonksiyonlarını arttırabileceğini doğrulamaktadır. Bir araştırmada, 21 ila 50 yaş arasındaki sağlıklı yetişkinlere 90 gün boyunca bir plasebo veya sarımsak özütü verilmiştir. Gruplar arasındaki hastalık sayısında fark olmamakla birlikte, sarımsak alanlarda soğuk algınlığı ve grip şiddeti, daha az belirti göstermiştir.

Nar suyu

Saf nar suyu, antimikrobiyal ve antienflamatuar aktivitesi ile bağışıklığı destekleyen bir başka besindir. Nar suyunda bulunan flavonoid antioksidanların da virüslerle savaştığı ve soğuk algınlığının süresini % 40’a kadar azalttığı kanıtlanmıştır.

Yeşil sebzeler

Yeşil sebzeler, anti-enflamatuar antioksidanların yanı sıra A ve C vitaminleri ve folat dahil olmak üzere bağışıklık sisteminin işlevine yardımcı olduğu bilinen temel besinlerle beraber, bağırsakta bağışıklığı optimize eden ve kimyasal bir sinyal veren biyoaktif bileşikler sağlarlar.

Son yazılar

Kombine Estetiğe Genel Bakış

Aynı anda birden fazla yapılabilecek estetik cerrahi ameliyatları yani kombine estetik ameliyatları çoğu hastanın sıkça…

2 sene ago

Rus Tekniği Dudak Dolgusu Nedir? Nasıl Yapılır?

Dudak dolgusu, dengeli bir yüz şekillendirme amacı söz konusu olunca odak noktası haline gelen bir…

2 sene ago

Koltuk Altı ve Sırt Yağları İçin Neler Yapılabilir?

Koltuk altı yağları, koltuk altınızdan daha çok vücudunuzun yan tarafında yani sütyeninizle kolunuz arasında bulunur.…

2 sene ago

Sadece Tek Seans Gerektiren Süper Etkili Estetik Uygulamaları

Hızlı, verimli ve doktor onaylı! İğne korkunuz varsa, programınız sıkışıksa veya sadece zaman kaybetmekten hoşlanmıyorsanız…

2 sene ago

Ameliyattan Önce Kilo Vermenin Yolları

Estetik cerrahi ameliyatı olmadan önce vücut kitle endeksinizi azaltmak için kilo vermeniz mi gerekiyor? İşte…

2 sene ago

Saç Ekimi Sonrası Yapmanız Gerekenler

Saç ekimi operasyonundan sonra üç hafta boyunca doğrudan güneş ışığından veya direkt soğuk temasından kaçınmanız…

2 sene ago