Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79

Warning: Use of undefined constant ‘512M’ - assumed '‘512M’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79
Keloid Nedir? Nasıl Kurtulunur? Nasıl Önlenir?
Dermatoloji

Keloid Nedir? Nasıl Kurtulunur? Nasıl Önlenir?

Keloid Nedir?

Farkında olun ya da olmayın, cildinizle ilgili çok şey yaşarsınız. Günlük hayatınızda karşılaştığınız küçük kesikler, sıyrıklar ve çürükler, saç maşasından yanlışlıkla yanma, tıraştan olurken küçük bir çizik, batık bir kıl, yeni bir dövme, akne ve sivilceler…

Cildinizde bir kesik gerçekleştiğin vücudunuzun travmaya karşı doğal reaksiyonu olarak iyileşme gerçekleşir. Ve çoğu zaman eskisi kadar iyisinizdir. Ancak bazı durumlarda, bu küçük yaralanmalar, cilde zarar verildikten uzun süre sonra oluşabilecek, keloid adı verilen çirkin, ağrılı ve oldukça kaşıntılı yaralara neden olabilir. Keloidler genellikle yara izi olarak düşünülse de, aslında cildin iyi huylu tümörleridir.

Keloidler genellikle aşağıdakiler dahil olmak üzere üst vücudun çeşitli bölgelerinde gelişir:

  • Kulaklar
  • Kafa derisi
  • Çene çizgisi ve boyun
  • Üst sırt
  • Göğüs
  • Omuzlar

Normal yara izlerinin aksine, keloidler tipik olarak orijinal yaralanmanın sınırlarının ötesinde büyür, bu da belirgin olmalarını sağlar. Keloidler, çevreleyen deriden renk bakımından farklılık gösterir ve zamanla daha da kötüleşir. Ayrıca küçük kümeler veya daha büyük topaklar olarak da görünebilirler.

Keloidlerin neden oluştuğu tam olarak anlaşılamamıştır. Herkeste olabilir, ancak bazı insanlar da görülmesi diğerlerinden daha olasıdır. Tipik olarak, daha koyu tenli insanlar – Asya, Afrika, İspanyol veya Orta Doğu kökenli insanlar – keloidleri daha sık yaşama eğilimindedir.

Keloidlerden Nasıl Kurtulunur?

Ne yazık ki, keloidlerin tedavisi zor olabilir. Onları yok edebilecek sihirli bir hap veya merhem yoktur. Tedavi zaman alır ve genellikle farklı tedavi yöntemlerinin veya tedavi yöntemlerinin bir kombinasyonunun denenmesini gerektirir.

Çok acı verici değilse, etkilenen bölgeye masaj yapabilirsiniz. Ciltte tahrişe neden olmadıkları sürece çeşitli merhemleri denemenin de herhangi bir zararı yoktur, ancak maalesef çoğu çalışma minimum etkinlik gösterir. Keloidleri tedavi etme deneyimi olan bir doktorla tedavi planı geliştirerek daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.

Neyse ki, semptomları iyileştirebilen ve keloidlerin görünümünü en aza indirgeyen veya azaltabilen birçok tedavi seçeneği vardır:

  • Basınçlı pansumanlar
  • Kortizon enjeksiyonları
  • Kriyoterapi (skar görünümünü azaltmak için bir keloidin dondurulması)
  • Lazer tedavisi
  • Cerrahi operasyon
  • Radyasyon tedavisi

Keloidler Nasıl Önlenir?

Daha önce bir keloidiniz olduysa veya ailede görülüyorsa, onları görme olasılığınız daha yüksektir. Vücudunuzda bir keloid gelişmesine engel olmak için şu önlemleri alın:

  • Cilt yaralanmalarını temiz tutun
  • Cilt tahrişine neden olan ürünlerden veya kıyafetlerden kaçının
  • Aknelerinizi tedavi ettirin
  • Cilde yakın saçları kesmekten veya tıraş etmekten kaçının
  • Elektif cilt yaralanmalarından (piercing, dövme, ameliyat vb.) kaçının

Her zaman keloidleri önleyemezsiniz. Örneğin, bir noktada cerrahi bir prosedür uygulamanız gerekebilir ve insizyon keloid ile sonuçlanabilir. Ameliyat için hazırlanıyorsanız, doktorunuza keloid öykünüz olduğunu bildirdiğinizden emin olun. Prosedüre bağlı olarak, minimal invaziv bir seçenek olabilir. İşlemden sonra doktorunuz insizyona steroid enjekte edebilir, topikal bir steroid tedavisi önerebilir veya skarlaşma ve keloid gelişimi riskini azaltmak için, silikon veya basınçlı pansuman kullanabilir.

Sonuç olarak: keloid, güvendiğiniz bir doktor tarafından takip ve tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

Son yazılar

Kombine Estetiğe Genel Bakış

Aynı anda birden fazla yapılabilecek estetik cerrahi ameliyatları yani kombine estetik ameliyatları çoğu hastanın sıkça…

2 sene ago

Rus Tekniği Dudak Dolgusu Nedir? Nasıl Yapılır?

Dudak dolgusu, dengeli bir yüz şekillendirme amacı söz konusu olunca odak noktası haline gelen bir…

2 sene ago

Koltuk Altı ve Sırt Yağları İçin Neler Yapılabilir?

Koltuk altı yağları, koltuk altınızdan daha çok vücudunuzun yan tarafında yani sütyeninizle kolunuz arasında bulunur.…

2 sene ago

Sadece Tek Seans Gerektiren Süper Etkili Estetik Uygulamaları

Hızlı, verimli ve doktor onaylı! İğne korkunuz varsa, programınız sıkışıksa veya sadece zaman kaybetmekten hoşlanmıyorsanız…

2 sene ago

Ameliyattan Önce Kilo Vermenin Yolları

Estetik cerrahi ameliyatı olmadan önce vücut kitle endeksinizi azaltmak için kilo vermeniz mi gerekiyor? İşte…

2 sene ago

Saç Ekimi Sonrası Yapmanız Gerekenler

Saç ekimi operasyonundan sonra üç hafta boyunca doğrudan güneş ışığından veya direkt soğuk temasından kaçınmanız…

2 sene ago