Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79

Warning: Use of undefined constant ‘512M’ - assumed '‘512M’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79
Sağlıklı Saçlara Giden Yolda En Büyük Destekçiniz: Mild Şampuanlar
Dermatoloji

Sağlıklı Saçlara Giden Yolda En Büyük Destekçiniz: Mild Şampuanlar

Sağlıklı ve güzel saçlara sahip olmak hem kadınlar hem erkekler için oldukça önemli. Bu sebeple saç bakımı için saç kremleri, maskeler gibi birçok farklı ürün raflarda mevcut. Şampuan seçimi ise sağlık saçlara sahip olmak için en önemli unsurlardan biri. Son dönemde karşımıza çıkan, piyasada daha fazla yer bulmaya mild şampuanlar ise iyi bir seçenek olarak görülüyor. 

Mild şampuan nedir?

Mild yani hafif şampuanlar, diğer şampuanlara kıyasla daha yumuşak ve genellikle daha hafif temizleme maddeleri (deterjanlar ve yüzey aktif cisimleri) içeren şampuanlardır.

Temizleme maddeleri saçtaki yağı ve kiri temizlemeye yardımcı olur, ancak tipik temizleme maddeleri içeren şampuanlar saçı pürüzlü, kıvırcık ve karışmaya eğilimli bırakabilir.

Oysa mild şampuanlar saçların yumuşaklığını artırmak için kondisyonlama maddeleri, doğal yağlar veya botanik özler içerir.

Saçlarınızı her gün yıkıyorsanız, saçlarınız boya ve ısıl işlemlerden dolayı yıpranmışsa, kuru ya da kırılgansa, kepek problemi yaşıyorsanız ya da saç dökülmesi sorununuz varsa, mild şampuan kullanmaya geçmek saçlarınızın yeniden sağlığına kavuşmasına yardımcı olabilir.

Bu sorunların hiçbirini yaşamıyor olsanız bile, saçınızın sağlığını korumak için mild şampuanları kullanabilirsiniz.

Mild şampuanlar diğer şampuanların aksine hafif içerik yapıları sebebiyle, yağ ve kirden arındırırken saçınıza zarar vermez.

Mild şampuanların saç ve saç derisine faydaları

Mild yani hafif bir şampuanı daha güçlü bir şampuandan ayıran şey, içeriklerinde sürfaktanlar ve deterjanlar olarak bilinen güçlü temizleme maddelerinin olmamasıdır. Sürfaktanlar ve deterjanlar saçlarınızdaki kalıntı, yağ ve kirlilikten kurtulmanızı sağlayan sabun benzeri bileşenlerdir.

Arındırıcı şampuanlar gibi daha güçlü temizleme şampuanları genellikle aşağıdaki temizleyicilerden bir veya daha fazlasını içerir:

Amonyum lauril sülfat, amonyum lauret sülfat, sodyum lauril sülfat, trietanolamin lauril sülfat, trietanolamin lauret sülfat, disodyum oleaminesülfosüksinat, sodyum dioktilsülfosüksinat.

Bu maddeler güçlü bir temizleyici ve arındırıcı etkiye sahip olmalarının yanı sıra sürekli kullanımda saça ve saç derisine zarar verdiklerinden, bu tarz şampuanlar nadiren ve sadece ihtiyaç duyulduğunda kullanılmalıdır.

Bazı mild şampuanlar da çeşitli sürfaktanlar ve deterjanlar içerse de, diğer şampuanlarda kullanılan temizlik maddeleri kadar güçlü ve ağır değildirler.

Mild şampuanlarda kullanılan yüzey aktif madde ve deterjanlara örnek vermek gerekirse aşağıdakileri sıralayabiliriz:

Kokamidopropil betain, uzun zincirli amino esterler, ammonioesters, setiltrimetilamonyum klorür, polioksietilen yağ alkolleri, polioksietilen sorbitol esterleri, alkanolamidler, sodyum lauraminopropionat.

İçeriklerindeki temizleme görevi gören maddelerin hafif yapısının yanı sıra, mild şampuanlar; doğal yağlar veya proteinler gibi ilave bakım maddeleri de içerir. Örneğin; hidrolize ipek ve hayvansal protein, amino asitler, gliserin, dimetikon, propilen glikol, keratin, doğal veya uçucu yağlar, bitki özleri, shea yağı, pantenol ve provitaminler gibi vitaminler…

Yani mild şampuanlarda kullanılan bileşenler saç derisini tahriş etmez; saç ve saç derisini temizlerken saça zarar vermezler. Bunun yanı sıra saç dökülmesini de önlerler. Bu sebeple kuru ve yıpranmış saçların yanı sıra, her saç tipi için faydalıdırlar.

Saç Tipinize ve İhtiyacınıza Göre Doğru Mild Şampuan Seçimi

Kuru saçlar için:

Kuru saç problemi, saçınız yeterince nem tutmadığında gelişir. Mild şampuanlar kuru saçlar için mükemmel bir seçimdir,  hafif bir temizlik ve iyi bakım sağlarken saçınızın çok ihtiyaç duyduğu doğal yağları kaybetmesini de önler.

Ayrıca ihtiyaca göre şampuan sonrası durulanan saç kremi kullanımı ve yıkamadan sonra durulanmayan saç yağları veya saç kremi uygulamaları saçınızın nemini geri kazanmasına yardımcı olacaktır.

Saç dökülmesi için:

Saç dökülmeleri her zaman önlenemese de, özellikle yaşlanma sebebiyle ortaya çıkan saç folikül iltihabını tedavi ederek saç dökülmesini yavaşlatabilirsiniz. Hafif yapılı mild şampuan kullanmak, folikülleri zamanla tahriş etmenize ve zarar vermenize engel olabilir.

Saç dökülmesi veya incelmesi yaşıyorsanız da saç derinizin kurumasını ve döküntü oluşumunu önlemek için mild şampuan kullanabilirsiniz.

Yağlı saçlar için:

Yağlı saç tipine sahipseniz, haftada bir-iki defa daha güçlü bir şampuan kullanmaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Ancak belirtmekte fayda var ki, mild şampuanlar da fazla yağı gidermek için yeterli temizleme gücüne sahiptir ve günlük kullanım için uygundur.

Ancak kullanacağınız şampuanın silikon içermemesine dikkat etmelisiniz. Parlak bir görünüm verseler de, saçlarınızı ağırlaştırarak daha yağlı hissettirebilirler.

İnce saçlar için:

Mild şampuanlar, kırılmayı önlemek ve saçı yumuşak tutmaya yardımcı olacağı için iyi bir seçenektir. Ancak içeriğinde amino asitler, biyotin, jinseng, nane yağı gibi bir kıvam arttırıcı maddeler olmasına dikkat etmelisiniz. 

Kıvırcık saçlar için:

Kıvırcık veya dalgalı saçlar kuru olma eğilimindedir. Çünkü yağ, telleri düz saçlar kadar kolay kaplayamaz. Kıvırcık saçlar, yumuşaklığını korumak ve kabarmamak için daha fazla neme ihtiyaç duyar. 

Bu yüzden kıvırcık saçlara sahipseniz mild şampuan kullanmalısınız ve saçlarınızı her gün yıkamamalısınız.

Boya ya da kimyasal işlem görmüş saçlar için:

Mild şampuanlar, boyanın akmasına sebep olan veya saça zarar veren sert temizlik maddeleri içermediklerinden işlem görmüş saçlar için idealdir.

Kepek sorunu için:

Güçlü sürfaktanlar kafa derisini kurutup alttaki hücrelerin daha fazla yağ üretmesini sağlayarak kepeği daha da kötüleştirebilir.

Kepekle mücadele etmek için, katkı maddesi olarak çinko pirition içeren bir mild şampuan kullanabilirsiniz. Çinko pirition, deri hücrelerinin üretimini yavaşlatır ve dökülmeyi önler.

Bebeklerde mild şampuan kullanılabilir mi?

Saç derileri çok fazla yağ üretmediği için, bebekler de hafif yapıya sahip mild şampuanlar fayda gören gruba dahildirler. Özel olarak formüle edilmiş bebek mild şampuanları yetişkin mild şampuanlarından daha hafif olma eğilimindedir ve bir tahrişe sebep olmazlar.

Özetleyecek olursak mild şampuanlar, normal veya arındırıcı şampuanların aksine, hasar veya tahriş olmadan temizlik sağlar ve saçınıza ekstra bakım sunar.

Saçlarınız fazla yağlı veya kirliyse, haftada yalnız bir kereye mahsus olmak üzere daha güçlü yapıya sahip bir şampuan kullanabilir, bunun dışındaki günlerde mild şampuana devam edebilirsiniz.

 

Son yazılar

Kombine Estetiğe Genel Bakış

Aynı anda birden fazla yapılabilecek estetik cerrahi ameliyatları yani kombine estetik ameliyatları çoğu hastanın sıkça…

2 sene ago

Rus Tekniği Dudak Dolgusu Nedir? Nasıl Yapılır?

Dudak dolgusu, dengeli bir yüz şekillendirme amacı söz konusu olunca odak noktası haline gelen bir…

2 sene ago

Koltuk Altı ve Sırt Yağları İçin Neler Yapılabilir?

Koltuk altı yağları, koltuk altınızdan daha çok vücudunuzun yan tarafında yani sütyeninizle kolunuz arasında bulunur.…

2 sene ago

Sadece Tek Seans Gerektiren Süper Etkili Estetik Uygulamaları

Hızlı, verimli ve doktor onaylı! İğne korkunuz varsa, programınız sıkışıksa veya sadece zaman kaybetmekten hoşlanmıyorsanız…

2 sene ago

Ameliyattan Önce Kilo Vermenin Yolları

Estetik cerrahi ameliyatı olmadan önce vücut kitle endeksinizi azaltmak için kilo vermeniz mi gerekiyor? İşte…

2 sene ago

Saç Ekimi Sonrası Yapmanız Gerekenler

Saç ekimi operasyonundan sonra üç hafta boyunca doğrudan güneş ışığından veya direkt soğuk temasından kaçınmanız…

2 sene ago