Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79

Warning: Use of undefined constant ‘512M’ - assumed '‘512M’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79
Rota Virüsü Nedir, Yetişkinlerde Rota Virüsü ve Belirtleri Nelerdir?
Genel

Rota Virüsü Nedir, Yetişkinlerde Rota Virüsü ve Belirtleri Nelerdir?

Bebeklerde ciddi ishal, kusma ve su kaybına bağlı olarak ölüme neden olabilen rota virüsü çok ciddi bir enfeksiyona neden olabilmektedir. Rota virüsünü kapan bebeklerde kaka rengi değişir, kusma ve halsizlik ortaya çıkar. Bebek ölümlerinde çok ciddi bir payı olan rota virüsü belirtileri nasıl olur, rota virüsünün geçtiğini nasıl anlarız?

Rota virüsü nedir?

Rota virüsü, virüsün bulaştığı yiyeceklerin tüketilmesi ile insanlara geçen çok ciddi bir enfeksiyondur. Bebeklerde kendini kusma, aşırı ishal ve su kaybına bağlı olarak halsizlik olarak gösterir. Genel olarak bu virüs için akut bağırsak enfeksiyonu denir. Bu bağırsak enfeksiyonunda kakada kan görülmez yani kanlı ishal ile karıştırılmamalıdır.

Rota virüsü nasıl geçer, nereden bulaşır?

Dışkıda bulunan virüsün su ve gıdalara bulaşması ile hastalık yayılır. Aileden herhangi biri bu virüsü kaptığında aile içinde diğer bireylere bulaşma olasılığı da oldukça yüksektir. Rota virüsü genelde çocuklar arasında 1-5 yaş arasında çok yaygındır. Hastalık ağırlıklı olarak kreşlerden, bakım evleri ve çocuk hastanelerinden kapılabilir.

İshal başlamadan 3-4 gün önce dışkıda çok miktarda virüs vardır. Bu dışkılar ile herhangi bir temas hastalığın diğer insanlara da geçmesine neden olur.

Rota virüsü belirtileri nasıl olur?

Virüs vücuda girdikten sonra 48 saat içerisinde ateş ve kusma başlar. Çocuklar ile süt dönemi bebeklerinin bağışıklık sistemi henüz tam olarak gelişmediği için hastalık ciddi, ağır ve uzun sürebilir. Ateşe ve kusmaya çok kötü kokulu, aşırı sulu ishal eşlik eder. Bebeklerde ve çocuklarda en yorucu kısım ishal ve kusmadır. Bu iki duruma bağlı olarak dehidrasyon yani su kaybı meydana gelebilir.

Rota virüsü tanısı nasıl konur?

Hastaneye başvurduğunuzda doktor tarafından dışkıdan örnekler alınır. Bu dışkılar test edilir ve hastalık teşhis edilir.

Rota virüsü tedavisi nasıl yapılır?

Hastalık belirtisi gösteren bebekler ve çocuklar için hiç zaman kaybetmeden hastaneye başvurulmalıdır. Aynı zamanda bebeklerin beslenmesi kesilmemeli, azar azar ancak çok daha sık aralıklarla beslenme devam ettirilmelidir. Özellikle anne sütü ile beslenen bebeklik döneminde bebeklerin anne sütü almaya devam etmesi oldukça önemlidir.

İshal ve kusmaya bağlı su kaybının önlenmesi için çocuklara sıvı takviyesi yapılabilir. Yağlı gıdalardan uzak durulmalı doktorun tavsiyelerine göre hareket edilmelidir. Su seviyesinin aşırı düştü durumlarda bebekler ve çocuklar hastaneye yatırılarak serum takviyesi alabilirler.

Rota virüsü aşısı var mıdır?

Rota virüsü aşısı vardır. Rota virüsü aşısı ne kadar sorusu en çok sorulan sorulardan biri olmakla beraber fiyatlar sağlıkl bakanlığının belirlediği kriterlerde olduğu için sık sık değişmektedir. Çocukları ve bebekleri bu tarz hastalıklardan korumak için aşı yaptırılabilir. Özellikle hastanede kalması gereken, kreşte ve bakım evlerinde kalması gereken, bağışıklık sistemi zayıf olan ve başka hastalıkları olan çocuklara bu aşı önerilir.

Rota virüsü kaka rengi nasıl olur?

Bebekler ve çocuklar sık sık ishal olabilir. Yediklerine bağlı olarak ortaya çıkabilecek bu durum son derece normaldir. Ancak bebeklerin kaka rengi genelde açık sarı ve kahverengidir. Rota virüsü olduğunda kaka renginden ziyade aşırı kötü kokusunu fark edebilirsiniz. Çünkü rengi ek gıda alıyorsa ona göre değişebilir. Bunun dışında ishale kusma ve ateşin de eşlik etmesi rota virüsünün olduğunu gösterir.

Rota virüsünün geçtiğini nasıl anlarız?

Virüs geçtiğinde ishal ve kusma durur. Ateş, hastalık tamamen geçmeden önce ortadan kalkar. Bebeklerde ateş oldukça tehlikeli olabilir. Bu nedenle bebeğinizin ateşlenmesi durumunda hiç zaman kaybetmeden doktora başvurmalısınız.

Yetişkinlerde rota virüsü ve seyri

Rota virüsü bir çok virüs gibi yetişkinlerde de görülebilir. Hastenede kalan, bakım evinde kalan, bağışıklık sistemi zayıflamış ya da çökmüş yetişkinlerde de bu durum görülebilir. Bunun önüne geçmek için ellerin sık sık yıkanmış olması, kişisel hijyen ve temizliğe dikkat edilmesi gerekir

Rota virüsü yetişkinlerde de aynı şekilde seyredebilir ancak genelde daha hafifir.

Son yazılar

Kombine Estetiğe Genel Bakış

Aynı anda birden fazla yapılabilecek estetik cerrahi ameliyatları yani kombine estetik ameliyatları çoğu hastanın sıkça…

2 sene ago

Rus Tekniği Dudak Dolgusu Nedir? Nasıl Yapılır?

Dudak dolgusu, dengeli bir yüz şekillendirme amacı söz konusu olunca odak noktası haline gelen bir…

2 sene ago

Koltuk Altı ve Sırt Yağları İçin Neler Yapılabilir?

Koltuk altı yağları, koltuk altınızdan daha çok vücudunuzun yan tarafında yani sütyeninizle kolunuz arasında bulunur.…

2 sene ago

Sadece Tek Seans Gerektiren Süper Etkili Estetik Uygulamaları

Hızlı, verimli ve doktor onaylı! İğne korkunuz varsa, programınız sıkışıksa veya sadece zaman kaybetmekten hoşlanmıyorsanız…

2 sene ago

Ameliyattan Önce Kilo Vermenin Yolları

Estetik cerrahi ameliyatı olmadan önce vücut kitle endeksinizi azaltmak için kilo vermeniz mi gerekiyor? İşte…

2 sene ago

Saç Ekimi Sonrası Yapmanız Gerekenler

Saç ekimi operasyonundan sonra üç hafta boyunca doğrudan güneş ışığından veya direkt soğuk temasından kaçınmanız…

2 sene ago