Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79

Warning: Use of undefined constant ‘512M’ - assumed '‘512M’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79
Hiç Aklınıza Gelmeyecek 5 Kurdeşen Dökme Sebebi
Dermatoloji

Hiç Aklınıza Gelmeyecek 5 Kurdeşen Dökme Sebebi

Vücudunuzun kaşıntılı, kırmızı lekelerle kaplandığını düşünün. Bu yeterince kötü değilmiş gibi onları neyin tetikleyeceğinin belirsiz olması da tam bir kabus! Evet, her zaman suçlu, evcil hayvanınız ya da polenler olmayabilir.

Ürtiker olarak da adlandırılan kurdeşen, yüzünüz, gövdeniz, kollarınız, bacaklarınız, hatta ağzınızın ve kulaklarınızın içinde olmak üzere, vücudunuzun herhangi bir yerinde görülebilir. Tüm bunlarla beraber boyutları da fazlasıyla değişkendir; yemek tabağı büyüklüğünde olanlara rastlanabileceği gibi, bir kalem ucu kadar minikleri bile olabilir. 

Kurdeşen, tipik olarak vücudunuzun histamin ve diğer kimyasalları kanınıza salması için tetikleyen bir maddeye (evcil hayvan döküntüsü, polen, lateks) karşı alerjik bir reaksiyonunuz olduğunda ortaya çıkar. Kaşıntı, şişme ve diğer rahatsız edici semptomlara neden olan şey budur. 

Kurdeşen ile ilgili daha detaylı bilgi almak için; Kurdeşen (Ürtiker) Nedir, Kurdeşen Belirtileri Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz!

Akut kurdeşen (altı hafta veya daha az süren) veya kronik kurdeşen (altı haftadan fazla) probleminiz varsa, bu sinir bozucu lekelerin birkaç somut nedeni vardır:

1) Yeme Alışkanlıklarınız

New York’ta yaşayan bir dermatolog olan ve ‘Skin Rules’ adlı kitabıyla tanınan Debra Jaliman, kabuklu deniz ürünleri, yer fıstığı, ağaç fıstığı, yumurta, süt ve meyveleri yedikten sonra kurdeşen dökme eğilimindeyseniz, bir gıda alerjiniz olabileceğini söylüyor.

Bazıları için suçlu açıktır; örneğin bir fıstık ezmeli kurabiye yedikten sonra hemen semptomlar baş gösterebilir. Bazıları içinse durum bu kadar net değildir; semptomların gelişmesi birkaç saat sürebilir. Her iki durumda da, bir gıda alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız doktorunuzdan randevu almalısınız. 

Dr. Jaliman, bir eleme yöntemiyle de tetikleyici yiyeceği bulabileceğinizi söylüyor. Şüphelendiğiniz yiyeceği yediğiniz ve yemediğiniz günleri dikkatle takip edip, semptomların görülüp görülmediğine bakabilirsiniz. Görülmesi durumunda ise muhtemel suçluyu pek tüketmemeye dikkat etmeniz gerekecek. 

2) Dışarıda Dolaşmak

Böcek ısırıklarına ve polene maruz kalmak da kurdeşen dökmenize sebep olabilir, muhtemelen bunu biliyordunuz. Fark etmemiş olabileceğiniz şeyler ise; doğrudan güneş ışığının, sıcaklık farklarının veya kuvvetli rüzgarların da buna sebep olabileceği. Los Angeles’tan Alerji Uzmanı ve İmmünolog Marily Li, “Bunun sebebi gerçekten cildinizin çok hassas olması.” diyor. 

3) Altta Yatan Bir Hastalık

Kronik kurdeşen daha büyük bir sorunun habercisi olabilir ve bunu belirlemek için kapsamlı kan testleri yapılması gerekebilir. Lupus, lenfoma, tiroid hastalığı, hepatit veya HIV’li hastaların, hastalıklarının bir belirtisi olarak kurdeşen döktükleri görülebiliyor. 

4) Terleme

Sabah koşusu veya iş sonrası sportif aktiviteleriniz endorfinleri artırabilirken, günlük egzersiz yoğunluğunuz da kurdeşen dökmenize neden olabilir. Çünkü vücut, egzersize yanıt olarak hücre bozulmasını önleyebilen bir kimyasal olan asetilkolin üretiyor. Bazı insanlarda asetilkolin cilt hücrelerini bozar, böylece cildi tahriş eder ve histaminin yaptığı gibi bir döküntü oluşturur.

5) Duygusal Faktörler

Yoğun duygusal tepkiler de bir döküntüyü tetikleyebilir. Stres ve öfke vücut ısınızı arttırır ve histamin salınmasına neden olabilir. Dr. Li, “Çocukların öfke nöbeti geçirmekten kurdeşen döktüklerini gördüm.” diye ekliyor. 

Kuşkusuz anksiyete ile ilişkili stres, kurdeşeni olan hastalarda daha fazla kaşıntıya neden olabilir ve mevcut olanları kaşıntı ve çizilmenin bir sonucu olarak daha da çoğaltabilir. Böyle bir durumla karşı karşıyaysanız, kesinlikle bir doktora görünmek zorundasınız.

Son yazılar

Kombine Estetiğe Genel Bakış

Aynı anda birden fazla yapılabilecek estetik cerrahi ameliyatları yani kombine estetik ameliyatları çoğu hastanın sıkça…

2 sene ago

Rus Tekniği Dudak Dolgusu Nedir? Nasıl Yapılır?

Dudak dolgusu, dengeli bir yüz şekillendirme amacı söz konusu olunca odak noktası haline gelen bir…

2 sene ago

Koltuk Altı ve Sırt Yağları İçin Neler Yapılabilir?

Koltuk altı yağları, koltuk altınızdan daha çok vücudunuzun yan tarafında yani sütyeninizle kolunuz arasında bulunur.…

2 sene ago

Sadece Tek Seans Gerektiren Süper Etkili Estetik Uygulamaları

Hızlı, verimli ve doktor onaylı! İğne korkunuz varsa, programınız sıkışıksa veya sadece zaman kaybetmekten hoşlanmıyorsanız…

2 sene ago

Ameliyattan Önce Kilo Vermenin Yolları

Estetik cerrahi ameliyatı olmadan önce vücut kitle endeksinizi azaltmak için kilo vermeniz mi gerekiyor? İşte…

2 sene ago

Saç Ekimi Sonrası Yapmanız Gerekenler

Saç ekimi operasyonundan sonra üç hafta boyunca doğrudan güneş ışığından veya direkt soğuk temasından kaçınmanız…

2 sene ago