Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79

Warning: Use of undefined constant ‘512M’ - assumed '‘512M’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79
Hangi Renk Benler Tehlikelidir?
Dermatoloji

Hangi Renk Benler Tehlikelidir?

Benler, özellikle açık tenli insanlarda doğuştan var olan, zamanla büyüyebilen ya da sonradan oluşabilen dokulardır. Bunlar et beni olabileceği gibi çıkıntı yapmayan ve sadece ciltte görünen şekilde de olabilir. Bazı benler ise kontrol edilmediğinde ciddi sorunlara yol açabilir. Peki, bu tehlikeli benler hangileridir?

Hangi benler tehlikelidir?

Vücudumuzda et benleri çok ileri yaşlara kadar kendi kendine oluşmaz. Güneşten oluşan lekeler ya da çiller artarak daha fazla benli bir görünüme neden olabilir ancak et benleri farklıdır. Benler, normal şartlar altında kaşınmaya, kanamaya neden olmaz. Kopmaz ya da normal şeklinden farklı bir şekil almaz.

Eğer ki ben kaşıntı yapıyorsa, üzerinde farklı renkler ve lekeler görünüyorsa özellikle de ben çevresinde renk değişimleri oluyorsa bu benler kesinlikle tehlikeli benlerdir.

Bütün benler tehlikeli midir?

Hayır, bütün benler tehlikeli değildir. Hatta benlerin bir çoğu hayat boyu sorun çıkarmaz. Ancak mavi renkli, içerisinde renk değişimi olan, zamanla kararan ya da rengi zamanla açılan renkler tehlikeli olabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında hiç zaman kaybetmeden uzman bir cilt doktoruna görünülmesi gerekir.

Doğuştan olan benler zararlı mı?

Doğuştan olan benler de zamanla ortaya çıkan benler de zararlı olmak zorunda değildir. Açık renkli insanların güneş ışınlarına fazla maruz kalması durumunda vücudundaki benler çoğalır, yeni benler oluşabilir. Ancak benlerin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Benlerinizi kendiniz evde kontrol edebilirsiniz. Eğer anormal bir durum görülürse en kısa sürede cilt uzmanına görünmeniz gerekir.

Tehlikeli Benler ve Görüntüleri

Tehlikeli benler, asimetrik şekli olan, zaman içerisinde renkleri değişen, kenarları koyu olup içlere doğru renkleri açılan ve ortadan hayali bir çizgi çektiğinizde iki kenarının simetrik olmadığı benlerdir. Ayrıca kanayan, kopan, kaşınan ve normalden farklı hissettiren benler de tehlikeli benlerdir. Bu benler dikkatli bakıldığında, çıplak gözle bile normalden farklı görünürler.

Tehlikeli Benlerin Belirtileri

Normal şartlar altında benler hiç bir şekilde özellikle kaşınmazlar. Üzerleri kurumaz ve kopma durumu olmaz. Eğer bir ben sürekli kaşınıyorsa bu onun tehlikeli bir ben olabileceğini gösterir. Kuruyan,kopan ya da kopma eğilimindeki benler de tehlikeli olabilir.

Benlerin kanaması, renklerinin değişmesi, etrafının kızarması da tehlike belirtisi olabilir. Kenarlarının koyulaşıp ben içerisinde dalgalı renklerin oluşması, kötü huylu benlerin belirtilerinden biridir.

Tehlikeli ben çeşitleri nelerdir?

Yukarıda saymış olduğumuz görüntü özelliklerine sahip benler tehlikeli benlerdir. Bunlar da genelde büyük, deri üzerinde ve dışında duran, kabarık et benleridir. Et beni olmayan diğer benlerin genel olarak tehlikeli olmadığı bilinir. Ancak renk değişikliği ya da şekil değişikliği olması durumunda hiç zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.

Benlerin büyümesi normal midir?

Vücudun herhangi bir yerinde doğuştan bulunan benler kişinin büyümesi ile birlikte normal ölçülerde büyüyebilir. Hatta başlangıçta sorun teşkil etmeyen bu benler zamanla büyüdükleri alanda sorun oluşturabilir. Diyelim ki göz kapağında et beni olan biri. Bu et beni zamanla büyüdüğü için göz kapağını ağırlaştırabilir ve açılıp kapanmasını engelleyebilir.

Sonradan oluşan benlerin ise sabit kalması gerekir, bu benler zamanla büyümez. Eğer herhangi bir bende normalden fazla büyüme görüyorsanız hiç zaman kaybetmeden doktora gitmeniz gerekmektedir. Çünkü bu durum ciddi bir sorunun habercisi olabilir.

Kanserli ben görüntüleri nasıl olur?

Bir benin cilt kanserine neden olup olmayacağı, ya da kötü huylu bir ben olup olmadığı ancak yapılacak patalojik inceleme sonunda tespit edilebilir. Uzman cilt doktoru tarafından özel cihazlarla incelenen benler minik parça alındıktan sonra patalojik olarak incelenir. Bu inceleme sonucunda benler sorunlu çıkarsa doktorunuz sizi farklı bir tedavi için yönlendirebilir.

Kahverengi benler alınabilir mi?

Vücuttaki hemen hemen tüm benler alınabilir. Eskiden kesikler ve dikiş ile alınan benler şimdi çok daha kolay ve kısa süren yöntemlerle alınmaktadır. Kesi ve dikiş izi olmadığı için de benin alındığı yer neredeyse belirsiz bir hale gelir. Ayrıca saç gibi sakal gibi kıl olan bölgelerden bel alma işlemi yapıldığında, ileride bu bölgede saç ve sakal yeniden çıkar. Ben alınan nokta tamamen kaybolor.

Ben alma işlemi, uzman cilt doktoruna beni gösterdikten sonra uygun şekilde yapılabilir. Bazen estetik görünüm açısından bazen ise sağlık açısından benlerin alınması gerekir. Eğer doktorunuz beninizi inceledikten sonra bunun alınması gerekiyor dediyse orada bir tehlike görmüş demektir. O zaman hızla ben aldırma işlemini yaptırabilirsiniz.

Tüm renklerdeki benler durumuna ve özelliklerine göre alınabilir. Alınan tüm benlerin hiç bir şüphe bırakmaması için patalojik incelemeye gönderilmesi gerekir.

Son yazılar

Kombine Estetiğe Genel Bakış

Aynı anda birden fazla yapılabilecek estetik cerrahi ameliyatları yani kombine estetik ameliyatları çoğu hastanın sıkça…

2 sene ago

Rus Tekniği Dudak Dolgusu Nedir? Nasıl Yapılır?

Dudak dolgusu, dengeli bir yüz şekillendirme amacı söz konusu olunca odak noktası haline gelen bir…

2 sene ago

Koltuk Altı ve Sırt Yağları İçin Neler Yapılabilir?

Koltuk altı yağları, koltuk altınızdan daha çok vücudunuzun yan tarafında yani sütyeninizle kolunuz arasında bulunur.…

2 sene ago

Sadece Tek Seans Gerektiren Süper Etkili Estetik Uygulamaları

Hızlı, verimli ve doktor onaylı! İğne korkunuz varsa, programınız sıkışıksa veya sadece zaman kaybetmekten hoşlanmıyorsanız…

2 sene ago

Ameliyattan Önce Kilo Vermenin Yolları

Estetik cerrahi ameliyatı olmadan önce vücut kitle endeksinizi azaltmak için kilo vermeniz mi gerekiyor? İşte…

2 sene ago

Saç Ekimi Sonrası Yapmanız Gerekenler

Saç ekimi operasyonundan sonra üç hafta boyunca doğrudan güneş ışığından veya direkt soğuk temasından kaçınmanız…

2 sene ago