Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79

Warning: Use of undefined constant ‘512M’ - assumed '‘512M’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79
En Zararlı Uyku Pozisyonu Hangisidir?
Genel

En Zararlı Uyku Pozisyonu Hangisidir?

Uyku, hayatımızın düzenini etkileyen en temel ihityaçlardan biridir. Uykuyu ne kadar uyuduğumuz kadar nasıl uyuduğumuz da önemlidir. Uzmanlar en yararlı uyku pozisyonları olduğu gibi en zararlı uyku pozisyonlarının da var olduğunu belirtiyor. Peki bu pozisyonlar hangileridir?

Uyku pozisyonlarının uykuya etkisi

  • Uyku pozisyonları uyku kalitesini, vücut şeklini, omurga ve iskelet sisteminde oluşabilecek hasarı, nefes alış verişlerinizi ve hatta boyun ağrılarınızı bile etkiliyor. Yüz üzeri, sırt üzeri (sırtüstü) yan ve yarım yüzüstü gibi çeşitli uyku pozisyonları vardır. Çoğu insan küçüklüğünden itibaren alıştığı uyku pozisyonlarını tercih eder ve bu uyku pozisyonları zaman içerisinde kolay kolay değişmez. Ancak bir hastalık ya da herhangi bir fiziksel sorun ortaya çıkarsa uyku pozisyonlarında değişiklik yapılır.
  • Daha rahat nefes alıp verebilmeniz için, özellikle yemeklerden sonra ya da yemek yemedikten hemen sonra yatıyorsanız sol tarafınıza değil sağ tarafınıza yatmalısınız. Zaten kalp ile çok yakın olan mide, bir de üzerine yatarsanız ciddi anlamda baskılanır. Bunun önüne geçmek için sağ tarafınıza yatmalısınız.
  • Kalp atışlarınız normalden fazla ya da hızlı ise, bu da sizin uyumanızı zorlaştırıyorsa yüz üzeri ve sol tarafınıza yatmayınız. Sırt üzeri uzanırsanız da kalp atışlarınız daha belirgin hale gelir. Bu durumda en doğru uyku pozisyonu sağ tarafa hafif meyilli şekilde yatmaktır.
  • Mideniz bulanıyorsa, hastaysanız ve gece öksürüyorsanız kesinlikle sırt üzerine yatmamalısınız. Gece uykunuzda kusmanız durumunda boğulursunuz, öksürükleriniz de artar. Bu tarz durumlarda istediğiniz tarafınıza yatabilirsiniz.

En kötü uyku pozisyonu

  • Yüz üstü uyumak bir çok nedenle en kötü ve en zararlı uyku pozisyonu olarak belirlenmiştir. Bunda midenin üzerine yatarak mideyi sıkıştırma dolayısıyla kalbi de etkilemek gibi nedenler söz konusudur. Ayrıca yüz üzeri yatarken nefes almak zorlaşır, kollar geriye gider ve omurga rahatsızlıklarına neden olacak sakatlıklar ortaya çıkabilir.
  • Uyku uzmanları yüz üstü uyumanın boyun ağrılarına, sırt ağrısına ve eklemlerde karıncalanmalara neden olduğunu belirtiyor. Ayrıca yüz üstü uyumanın cildin erken yaşlanmasına ve sarkmasına da etkisi olduğu biliniyor.
  • Cilt güzellikleri ve yaşlanma belirtilerinin azlığı ile bilinen Koreliler ve Japonlar, sert yataklarda sert yastıklarda sırt üzeri yatarlar. Bu da gece boyunca yer çekimi etkisi ile yüz derinizin aşağı doğru çekilmemesini tam tersi arkaya doğru çekilmesini sağlar.

Yüz üstü yatıyorsanız şunlara dikkat edin

  1. Yemek yedikten hemen sonra yatağa gitmeyin, yatmadan önce çok yemek yemeyin.
  2. Midenizin üzerine yüklenmemeye çalışın.
  3. Omurganızda sıkıntı ve ağrı oluşmaması için karın bölgenizde alta küçük bir yastık koyun.
  4. Sert yataklarda yatın, sert yataklar yumuşak olanlara göre çok daha sağlıklıdır.

Yetersiz uykunun zararları

Uyku, ne çok ne de az uyunmalıdır. Iki durumda da uzun vadede problemlere neden olabilir. Ancak az uyumanın ya da yeterince ve sağlıklı bir şekilde uyumamanın zararları oldukça fazladır. Gün içerisinde psikolojinizi bozar, depresyona meyilli hale gelmenize neden olur. Sinirli, agresif ve çok kolaf öfkelenen biri olursunuz.

Yetersiz uykunun kilo düzeni üzerinde de etkisi vardır. Yapılan çalışmalarda az uyuyan insanların çok uyuyan insanlara göre daha fazla kilo almaya meyilli oldukları tespit edilmiştir. Kilo kontrolü için de uyku çok önemlidir.

Az uyumanın kalp damar hastalıklarına, yetersiz uyumanın ise tansiyona neden olduğu görülmüştür.

Uyku problemi yaşlılıkta ortaya çıkan akıl hastalılklarına ve erken bunamaya da neden olabilir.

Uyku konusunda derin ve sağlıklı uyku yanında yeterli uyku önemlidir. Günde 9 saat uyursanız, uyku sırasında sürekli uyanıp uyursanız bu size olumlu bir etki yapmaz. Önemli olan sağlıklı, derin ve yeterli uyumaktır. Yetişkinler için günde 7-8 saat uyku idealdir.

Son yazılar

Kombine Estetiğe Genel Bakış

Aynı anda birden fazla yapılabilecek estetik cerrahi ameliyatları yani kombine estetik ameliyatları çoğu hastanın sıkça…

2 sene ago

Rus Tekniği Dudak Dolgusu Nedir? Nasıl Yapılır?

Dudak dolgusu, dengeli bir yüz şekillendirme amacı söz konusu olunca odak noktası haline gelen bir…

2 sene ago

Koltuk Altı ve Sırt Yağları İçin Neler Yapılabilir?

Koltuk altı yağları, koltuk altınızdan daha çok vücudunuzun yan tarafında yani sütyeninizle kolunuz arasında bulunur.…

2 sene ago

Sadece Tek Seans Gerektiren Süper Etkili Estetik Uygulamaları

Hızlı, verimli ve doktor onaylı! İğne korkunuz varsa, programınız sıkışıksa veya sadece zaman kaybetmekten hoşlanmıyorsanız…

2 sene ago

Ameliyattan Önce Kilo Vermenin Yolları

Estetik cerrahi ameliyatı olmadan önce vücut kitle endeksinizi azaltmak için kilo vermeniz mi gerekiyor? İşte…

2 sene ago

Saç Ekimi Sonrası Yapmanız Gerekenler

Saç ekimi operasyonundan sonra üç hafta boyunca doğrudan güneş ışığından veya direkt soğuk temasından kaçınmanız…

2 sene ago