Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79

Warning: Use of undefined constant ‘512M’ - assumed '‘512M’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79
En Büyük Sağlık Sorunlarından Biri Üretra Darlığı ve Tedavisi
Genel

En Büyük Sağlık Sorunlarından Biri Üretra Darlığı ve Tedavisi

Boşaltım sistemi düzgün çalışmadığında ya da yapısal bozukları olduğunda vücudu direk etkilemektedir. Bir çok farklı sağlık sorununa neden olabilen boşaltım sistemi sorunlarından biri de üretra darlığı. Gençlerin büyük bir kısmında olduğu ancak kendileri tarafından tam olarak bilinemediği düşünülen üretra darlığı nasıl olur, nasıl tedavi edilir makalemizde.

Üretra nedir, ne işe yarar?

İdrar torbasında idrar biriktiğinde vücut onu dışarı çıkarmak için eylemde bulunur. Üretra, tam bu noktada idrarın vücudun dışına çıkmasını sağlayan kısımdır. Bir nevi idrar torbasının parçasıdır. Kadınlarda üretra nedir sorusunun cevabı da aynıdır. Erkeklerde ve kadınlarda idrarın vücuttan atılmasını sağlayan kanallardır. Kadınların yapısı gereği üretra anotomisi farklıdır. Erkeklere göre çok daha kısa olan bu kanalın tıkanması ya da daralması riski oldukça düşüktür. Üretra darlığı yaygın bir erkek sağlık sorunudur.

Üretra darlığı nedir?

İdrarın dışarı çıkmasını sağlayan bu ince kanal çeşitli sebeplerle daralabilir. Kadınlarda da darlaşabilen bu kısım çoğunlukla genç erkeklerde daralır. Iş kazaları, çeşitli kazalar, enfeksiyonlar ya da bölgesel tümörlerin etkisi ile daralan üretra idrar torbasının tam boşalmasını sağlayamaz, vücuttan tüm idrar atılamaz.

Üretra darlığının belirtileri nelerdir?

  1. İdrar sırasında ağrı, yanma ve acıma
  2. İdrar yapımında azalma, yavaşlama ve idrarın dağılarak gelmesi
  3. İdrar sonrasında iç çamaşırına damlama.

Üretra belirtileri idrar yolu enfeksiyonları belirtileri ile karıştırılabilir. Ancak unutulmamalıdır ki idrar yolu enfeksiyonları devamlı ağrıya neden olur, idrar yapımını dayanılmaz ağrılı bir hale getirir. Üretra darlığı belirtileri ise daha çok idrarın bir anda ve kolayca yapılamaması türündendir.

Üretra darlığı neden olur?

Başta enfeksiyonlar olmak üzere idrar torbası ve idrar yollarını etkileyen tüm hastalıklar üretra darlığına neden olabilir. Bunun yanında iş kazaları, trafik kazaları, ameliyat sırasında oluşan darbeler, sonda takılması gibi etkiler de üretra darlığına neden olabilir.

Bazen de nedeni bilinmeyen bir şekilde çoğunlukla erkeklerde zaman içerisinde üretra darlığı ortaya çıkabilir.

Üretra darlığı ameliyat edilmeden kendi kendine düzelmez, gerilemez ya da iyileşmez. Tedavisinde 25 ile 65 yaş arası erkeklerde sık görülebilen bir rahatsızlıktır

Üretra darlığı tedavisi

Idrar yaparken sorun yaşayan, idrarında taze kan gören ve aşırı derecede acı hisseden hastalara farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bazı üroloji doktorları üretra tedavisinde endoskopik yöntemleri kullansa da sorun sonrasında yeniden tekrarlayabilir. Bunun nedeni kanalın aşırı daralması ve cerrahi operasyon yapılmadan açılmayacak olmasıdır. Kapalı tedavi yöntemleri denenmesine rağmen hala sorunlar devam ediyorsa bu durumda kesinlikle cerrahi müdahale yapılması gerekir.

Bu kanalın daralması erkeklerde iktidarsızlığa, ereksiyon problemlerine ve aynı zamanda üreme problemlerine neden olabilir. Türkiye’de en çok iş kazaları ile trafik kazaları sonucu oluşan üretra darlığı tedavisinde açık cerrahi müdahalelerin başarı oranı %90 lara kadar ulaşıyor.

Cinsel hayat ve üretra darlığı

Üretra darlığı erkeklerin cinsel hayatını ve performansını direk olarak etkiliyor. Sperm geçişlerini engelleyebildiği için kısırlık sorunlarına da neden olabilen bu rahatsızlık ameliyat ile kesin olarak çözülebilir. Ameliyat sonrasında hemen cinsel ilişkiye girmek mümkün olmasa da kısa sürede cinsel hayatın normale dönmesi mümkün. Bu konuda yapılması gerekeni, zamanlamaları doktorunuz size söyleyecektir. Eğer ameliyat sonrası ereksiyon problemi ya da herhangi bir cinsel probleminiz varsa mutlaka doktorunuz ile paylaşmanız gerekmektedir.

Çocuklarda üretra darlığı olur mu? Belirtileri nelerdir?

Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da üretra darlığı ortaya çıkabiliyor. Bunun bir çok belirtisi olsa da anne babalar tarafından fazla dikkat edilmediği için gözden kaçabiliyor. Çok önceden ben geliyorum diyen üretra darlığı rahatsızlığı ilerleyen yaşlarda daha ciddi bir hal alıyor. Eğer sizin de çocuğunuzda aşağıdaki belirtiler varsa mutlaka çocuğunuzu bir üroloji doktoruna götürmeniz gerekmektedir. Kız çocuklarında üretra darlığı çok sık rastlanan  bir durum değildir.

Üretra darlığının çocuklardaki belirtileri

  • İdrarı incecik ve dağınık bir şekilde yapmak
  • Çok sık tuvalete gidip sık sık çiş yapmak. Sık idrara çıkma durumu dönemsel değil de sürekliyse sorun var demektir.
  • Küçük yaşlarda tespit edilen üretra darlığı sorunları ilerlemeden farklı uygulamalar ile tedavi edilebilir. İlerleyen durumlarda açık ameliyat yöntemi kullanılır.

Son yazılar

Kombine Estetiğe Genel Bakış

Aynı anda birden fazla yapılabilecek estetik cerrahi ameliyatları yani kombine estetik ameliyatları çoğu hastanın sıkça…

2 sene ago

Rus Tekniği Dudak Dolgusu Nedir? Nasıl Yapılır?

Dudak dolgusu, dengeli bir yüz şekillendirme amacı söz konusu olunca odak noktası haline gelen bir…

2 sene ago

Koltuk Altı ve Sırt Yağları İçin Neler Yapılabilir?

Koltuk altı yağları, koltuk altınızdan daha çok vücudunuzun yan tarafında yani sütyeninizle kolunuz arasında bulunur.…

2 sene ago

Sadece Tek Seans Gerektiren Süper Etkili Estetik Uygulamaları

Hızlı, verimli ve doktor onaylı! İğne korkunuz varsa, programınız sıkışıksa veya sadece zaman kaybetmekten hoşlanmıyorsanız…

2 sene ago

Ameliyattan Önce Kilo Vermenin Yolları

Estetik cerrahi ameliyatı olmadan önce vücut kitle endeksinizi azaltmak için kilo vermeniz mi gerekiyor? İşte…

2 sene ago

Saç Ekimi Sonrası Yapmanız Gerekenler

Saç ekimi operasyonundan sonra üç hafta boyunca doğrudan güneş ışığından veya direkt soğuk temasından kaçınmanız…

2 sene ago