Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79

Warning: Use of undefined constant ‘512M’ - assumed '‘512M’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79
Diş Fırçalamak Orucu Bozar mı? Oruçluyken diş fırçalama yolları
Genel

Diş Fırçalamak Orucu Bozar mı? Oruçluyken diş fırçalama yolları

Oruç tutmaya niyetlenen herkesin aklına ilk gelen sorulardan bir tanesi “Diş fırçalamak orucu bozar mı” dır. Farklı farklı cevapların verildiği bu sorunun cevabını uzmanlardan alıyoruz.

Young girl brushing her teeth happily isolated

Diyanet işleri başkanlığı oruç tutmanın boğaza su ya da diş macunu kaçırmadıktan sonra diş fırçalamanın orucu bozmayacağını belirtti. Bildiğimiz gibi oruç ve bir çok konuda farklı otoritelerden farklı bilgiler geliyor. Bazı bilginler diş macununun kokusu ve tadı sebebiyle oruçluyken ağıza sokulmaması gerektiğini belirtiyor. Diş macunu naneli ve oldukça ferahlatıcı bir tada sahip. Bu macun boğaza kaçmasa bile yani yutulmasa bile ağızda farklı bir tat bırakıyor. Bu tadın da orucun bozulmasına neden olabileceği düşünülüyor.

Diş macunu dışında ağıza su alıp ağzın çalkalanması da orucu bozmaya sebep olabilir. Çok sıcak memleketlerde oruç tutarken ağıza su alıp çalkalayarak serinlemenin uygun olduğu yönünde de yorumlar var. Yutmadıktan sonra günün çok uzun olduğu, havanın çok sıcak olduğu günlerde ağız su ile çalkalanabilir yorumları mevcuttur. Yutmadıktan ve boğaza kaçırmadıktan sonra orucu bozmadığı kabul ediliyor.

Orucu bozan haller içerisinde diş fırçalamak yer almıyor. Ancak yine de emin olmak için mümkünse oruçluyken diş fırçalarken diş macununu mümkün olduğunca az kullanmak, ağızı çalkalarken de geride hiç bir tortu kalmadığından emin olmak gerekir. Çünkü olay sadece mideye bir yiyecek girmesi değildir. Eğer öyle olsaydı oruçluyken sigara içmek serbest olurdu.

Orucu bozan haller nelerdir?

Sahur vakti ezan okunduktan sonra herhangi bir şey yemek ve içmek orucu bozar. Ancak tamamen unutulup ağıza bir şey atılması durumunda orucun bozulmadığı ve devam edilmesi gerektiği kabul edilir.

Sigara içmek orucu bozan hallerden biridir.

Ağız spreyi orucu bozar mı?

Ağızda tat bırakan, diş ağrısını kesen ya da herhangi bir şekilde mideye ulaşabilen tüm sıvı ve katı maddeler orucu bozar. Bu yüzden ne sebeple olursa olsun, oruçluyken ağız spreyi kullanmamak gerekir.

Sakız orucu bozar mı?

Sakız çiğnemek orucu bozar mı çok sık sorulan bir sorudur. Çünkü oruçta kural, mideye bir şey gitmemesidir. Sakız da yutulmadığı için orucu bozmamalı diye düşünülür. Ancak modern sakızların yapımında kullanılan tatlandırıcı ve çeşitli kimyasal maddeler sakızı çiğnerken çözünür ve mideye gider. Bunun sonucu olarak da oruç bozulur.

Oruçluyken kan aldırmak orucu bozar mı?

Gıda amaçlı ve keyif verici maddelerin vücudu enjekte edilmesinin orucu bozacağı hükmü vardır. Ancak tedavi ve ilaç amaçlı iğne yaptırmanın, kan aldırmanın orucu bozmayacağı yönünde bilgiler mevcuttur.

Son yazılar

Kombine Estetiğe Genel Bakış

Aynı anda birden fazla yapılabilecek estetik cerrahi ameliyatları yani kombine estetik ameliyatları çoğu hastanın sıkça…

2 sene ago

Rus Tekniği Dudak Dolgusu Nedir? Nasıl Yapılır?

Dudak dolgusu, dengeli bir yüz şekillendirme amacı söz konusu olunca odak noktası haline gelen bir…

2 sene ago

Koltuk Altı ve Sırt Yağları İçin Neler Yapılabilir?

Koltuk altı yağları, koltuk altınızdan daha çok vücudunuzun yan tarafında yani sütyeninizle kolunuz arasında bulunur.…

2 sene ago

Sadece Tek Seans Gerektiren Süper Etkili Estetik Uygulamaları

Hızlı, verimli ve doktor onaylı! İğne korkunuz varsa, programınız sıkışıksa veya sadece zaman kaybetmekten hoşlanmıyorsanız…

2 sene ago

Ameliyattan Önce Kilo Vermenin Yolları

Estetik cerrahi ameliyatı olmadan önce vücut kitle endeksinizi azaltmak için kilo vermeniz mi gerekiyor? İşte…

2 sene ago

Saç Ekimi Sonrası Yapmanız Gerekenler

Saç ekimi operasyonundan sonra üç hafta boyunca doğrudan güneş ışığından veya direkt soğuk temasından kaçınmanız…

2 sene ago