Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79

Warning: Use of undefined constant ‘512M’ - assumed '‘512M’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/estetikg/public_html/wp-config.php on line 79
Saçkıran Neden Olur, tedavisi nedir?
Genel

Saçkıran Neden Olur, tedavisi nedir?

Bir çok ünlünün yakalanması ile daha ön plana çıkan saçkıran nedir, neden olur? Sakalda da oluşabilen saçkıranın tedavisi var mıdır?

Saçkıran nedir?

Kadın ve erkeklerde, her yaşta görülebilen saçların belirli bölgelerinde dökülmeye neden olan hastalığa saçkıran denir. Genelde sadece saçın belirli bir bölgesinde görülürken bazen genel ve geniş bölgelerde de ortaya çıkabilir. Bulaşıcı olmayan bir rahatsızlıktır.

Saçkıran neden olur?

Günümüz modern dünyasında neredeyse tüm hastalıkların ilk sebebi strestir. Saçkıran hastalığının da en önemli sebebi strestir. Yapılan araştırmalar ve testler, saçkıran hastalığı geçiren kişilerin bu hastalığı geçirmeden hemen önce çok büyük bir üzüntü ya da stres yaşadığını göstermiştir. Yani saçkırana neden olan en önemli konu strestir. Sınav öncesi gençlerde, çocuklarda da saçkıran hastalığı ortaya çıkabilir.

Sakalda saçkıran neden olur?

Saçkıran rahatsızlığı otoimmün bir hastalıktır. Yani vücudun kendini korumak için salgıladığı antikorların oluşturduğu bir problem olması ile dikkat çeker. Vücut normal şartlar altında kendi dokusuna hiç bir şekilde tepki vermez. Ancak saçkıran hastalığı sırasında vücut kıl köklerini zararlı olarak algılarak onların dökülmesine neden oluyor. Aynı şekilde bu dökülme durumus sakalda, kaşlarda da ortaya çıkabiliyor.

Sakalda saçkıran oluşma nedeni de aynı saçlar gibi herhangi bir dış etkenden kaynaklı değildir. Tamamen vücudun kendi kendine ortaya çıkardığı bir durumdur. Bir yakının kaybı, boşanma gibi büyük üzüntü verici durumlardan sonra oluşabilen bir hastalıktır. Tedavisinde de ağırlıklı olarak psikolojik tedavi ilaçları kullanılır.

Saçkıran başlangıcı nasıl olur?

Bu hastalık bir bağışıklık sistemi hastalığı olduğu için saçı, sakalı ve bazen tüm vücuttaki tüyleri etkileyebilir. Bozuk para büyüklüğünde yuvarlak saç dökümeleri olarak ortaya çıkar. Saçkıran belirtisi öncelikle kulak üzeri ya da ense köküne yakın yerlerde bozuk para büyüklüğünde yuvarlak saç dökülmeleridir. Kadınlara göre erkeklerde daha yaygındır. Kadınların saçlarının uzun olması ve bazı bölgelerdeki dökülmeleri uzun saçları ile kapatabilmelerinin de bunda etkisi vardır tabi.

Saçkıran nasıl tedavi edilir?

Saçkıran tedavi yöntemleri kişiye, genetik etkenlere, kişisel özelliklere göre değişebilir. Bu hastalık tedavisinde kullanılan ilaçlar hastalığı durdurmak için değil genelde dökülen saçların yerine yenilerinin çıkmasını hızlandırmak içindir. Bağışıklık sistemi hastalığı olduğu için direk saçkıranı durduran bir ilaç yoktur. Stresi ve üzüntüyü azaltmak saçkıran tedavisinin ilk aşamasıdır. Bu sebeple büyük kayıp ya da depresyon yaşayan kişilerde öncelikle antidepresan tedavisine başlanabilir.

Saç dökülmesi, saçların güçlü ya da zayıf olması ile kellik büyük oranda genetiktir. Aynı şekilde sakaldaki saçkıran, kaşlardaki saçkıran ya da baş kısmındaki saçkıran hastalığı genetik olabilir.

Kaşlarda saçkıran olur mu?

Kaşların özellikle yuvarlak minik noktalar halinde döküldüğü durumlar da saçkıran hastalığını ifade eder. Saçkıran sakalda, kaşlarda, erkeklerde göğüs kıllarında olabilir. Bazen bacaklarda ve kollarda bile ortaya çıkabildiği görülmektedir.

Saçkıran tedavisinde sarımsak kullanılabilir mi?

Saçkıran sarımsak ile birlikte anılır. Halk arasındaki en bilinen doğal tedavi yöntemi olarak kabul edilir. Ancak sarımsak çok etkili ve güçlü bir gıda maddesidir. Içerisindeki asit ve yakıcı maddeler uygulandıkları bölgedeki kıl köklerinin tamamen ölmesine, o bölgede hiç saç çıkmamasına da neden olabilir.

Sarımsak yerine daha hafif doğal yağlar, saç serumları ya da sakal serumları tercih edilebilir. Böylelikle kılların döküldüğü yerdeki bölgenin tamamen kelleşmesi önlenir.

Saçkıran ne kadar sürece geçer?

Bu hastalığın ne kadar sürece geçeceği ya da tamamen geçip geçemeyeceğini söylemek çok zordur. Vücudun savunma mekanizması yani bağışıklık sisteminin oluşturduğu bir durum olduğu için geçmesi de zaman alabilir. Bir kaç haftadan bir kaç aya hatta yıla kadar uzayabilir.

Kullanacağınız saçkıran ilaçları ile saçların döküldüğü yerlerde yeni saçlar çıkmasına yardımcı olabilirsiniz ya da yeni dökülmeleri durdurabilirsiniz. Ancak vücudun kendini toparlaması ve hastalığı tamamen durdurması kişinin bağışıklık sistemine bağlıdır.

Son yazılar

Kombine Estetiğe Genel Bakış

Aynı anda birden fazla yapılabilecek estetik cerrahi ameliyatları yani kombine estetik ameliyatları çoğu hastanın sıkça…

2 sene ago

Rus Tekniği Dudak Dolgusu Nedir? Nasıl Yapılır?

Dudak dolgusu, dengeli bir yüz şekillendirme amacı söz konusu olunca odak noktası haline gelen bir…

2 sene ago

Koltuk Altı ve Sırt Yağları İçin Neler Yapılabilir?

Koltuk altı yağları, koltuk altınızdan daha çok vücudunuzun yan tarafında yani sütyeninizle kolunuz arasında bulunur.…

2 sene ago

Sadece Tek Seans Gerektiren Süper Etkili Estetik Uygulamaları

Hızlı, verimli ve doktor onaylı! İğne korkunuz varsa, programınız sıkışıksa veya sadece zaman kaybetmekten hoşlanmıyorsanız…

2 sene ago

Ameliyattan Önce Kilo Vermenin Yolları

Estetik cerrahi ameliyatı olmadan önce vücut kitle endeksinizi azaltmak için kilo vermeniz mi gerekiyor? İşte…

2 sene ago

Saç Ekimi Sonrası Yapmanız Gerekenler

Saç ekimi operasyonundan sonra üç hafta boyunca doğrudan güneş ışığından veya direkt soğuk temasından kaçınmanız…

2 sene ago