Yüz Egzaması Nedir? Yüzde Egzamanın Belirtileri ve Tedavisi

0
1601

Egzama,hala tam olarak neden oluştuğu bilinmeyen, kesin bir tedavisi olmayan kronik bir cilt sorunudur. Şiddetlenme ve sakinleşme gibi dönemleri olan egzama yüzde, ellerde, kollarda, saçlarda ve vücudun bir çok yerinde ortaya çıkabilir. En rahatsız edici olanı ise yüz egzamasıdır. Peki, yüzde egzama neden olur, egzama olduğundan nasıl emin oluruz, tedavisi var mıdır?

Yüzde egzama nasıl olur?

Yüz egzaması ilk olarak kaşıntılar, kuruluk ve döküntü ile başlayabilir. Hatta bu semptomlar genelde cilt kuruluğu ile karıştırılır. Yüzünde egzama çıkmaya başlayan bir çok hasta cilt doktoruna gittiğinde doktor onu aşırı cilt kuruluğu olarak yorumlayabilir. Çünkü ilk olarak döküntüler ile başlar. Egzamanın diğer deri hastalıkları ile karıştırılmaması için çok dikkatli bir şekilde incelelenmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Tıpkı ellerde, kollarda, koltuk altlarında ve saçlı deride ortaya çıktığı gibi yüzün çeşitli bölümlerinde de egzama ortaya çıkabilir.

Egzama yüzde neden olur?

Yüzde egzama olmasının nedenleri genetik ve fiziksel özellikler yani cildin yapısı, ph dengesi olabilir. Aynı zamanda dışarıdan etki eden yanlış ürün kullanımları, alerji yapan kozmetik malzeme kullanımları da olabilir. Yüzde egzama nedenleri genel olarak;

  • Aşırı yağlı cilt,
  • Yetersiz bağışıklık sistemi ve dengesiz beslenme,
  • Aşırı ve yoğun stres,
  • Uyku bozuklukları ile yetersiz uyku,
  • Vitamin yetersizlikleri,
  • Diyabet veya zararlı alışkanlıklar olabilir.

Ayrıca, aşırı yağlı ve cildin yapısına uygun olmayan kozmetik ürünlerin kullanılması, kalitesiz makyaj malzemesi kullanımı ve makyaj malzemelerinin temizlenmemesi de yüz egzaması nedenlerinden bazılarıdır.

Yüzde egzama başlangıcı nasıl anlaşılır?

İnsandan insana bulaşmayan egzama vücutta bazı noktalardan diğer kısımlara doğru bir yayılma gösterebilir. Saçlı deride var olan pullu görünüm zaman içerisinde kulak arkasından çene altına ya da saç köklerinden alnın üst kısmına doğru uzanabilir.

Yüzde egzama belirtileri şunlardır;

  • Ciltte oluşan aşırı hassasiyet ve aynı anda aşırı kaşıntı.
  • Kuruluk, pullanma ve dökülme.
  • Cildin kaşınan kısımlarında pembeleşme ve kızarıklık.
  • Yanma ve hafif acı zamanla hissizlik.
  • Cildin çeşitli yerlerinde çoğunlukla aşırı kaşıma sonucu oluşan soyukluklar.

Yüzdeki egzamaya ne iyi gelir, yüzdeki egzama kızarıklığı nasıl geçer?

Egzama bir anda ortaya çıkmadığı gibi bir anda da ortadan kaybolmaz. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki egzama tam olarak tedavisi olan bir cilt hastalığı değildir. Dönemsel olarak iyileşmiş ve tamamen yok olmuş gibi görünse de sonrasında tekrar ortaya çıkabilir. En büyük tetikleyicilerinden biri strestir.

Yüz egzaması tedavisi de aynı diğer egzama tedavileri gibidir. Sadece yüzdeki egzamada kullanılan solisyonlar daha dikkatle seçilmeli mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Yüz egzamasında içerisinde asit bulunan solisyonlar tercih edilmemelidir. Saç egzamasında ağırlıklı olarak tercih edilen losyonlardan ziyade yüzdeki egzama tedavisinde narin kremler tercih edilir.

Yüzde hangi egzama kremi kullanılmalıdır?

Yüzdeki egzama için egzama kremi olarak bir kaç tip krem vardır. Bunlardan ilki emoliyan kremlerdir. En fazla kullanılanlar ise stroid kremlerdir. Bunlar iltihap önleyici ve varsa iltihabı tedavi edici kremlerdir. Çinko içeren kremler ve haplar ile kortizonlu kremler de yüz egzaması tedavisi için kullanılır.

Egzama kremleri dönemsel olarak kullanılır, özellikle de kortizonlu olanların düzenli kullanılmaları durumunda en fazla iki hafta kullanılması gerekir. Yüzdeki egzama için kremler günde iki kez, genelde sabah akşam temiz cilde uygulanır. Iki hafta sonunda iyileşme görülmezse doktora gidilmelidir. Düzenli kullanım sonunda genelde iki haftada iyileşme görülür, bir süre boyunca egzama tekrarlamaz. Sonrasında yeniden ortaya çıkabilir.

Her ilacın kendine özel bir etkisi vardır. Bir egzama kremi tanıdığınız birine çok faydalı olduysa bu sizin için de çok faydalı olacaktır anlamına gelmez. Egzama kremlerinin kesinlikle uzman bir cilt doktoru tarafından kişiye özel olarak verilmesi gerekir.

Yüzde egzamaya bitkisel tedavi

Yüzdeki egzama için bitkisel tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bazı uçucu yağlar aşırı etkilidir, bu nedenle bunları kullanılırken dikkatli olmak gerekir. Ayrıca yakıcı etkisi olan yağları yüzünüzde kullanmayın, sonrasında çok ciddi yanıklar ya da izler kalabilir.

En doğal egzama tedavi yöntemlerinden biri aloe vera kullanımıdır. Hemen hemen tüm cilt problemlerine iyi gelen doğal aloe verayı tüm yüzünüze sürebilirsiniz. Aynı anda cilt bakımı da yapmak isterseniz jelin içerisine bir miktar e vitamini karıştırarak yüzünüze sürebilirsiniz.

Kuruduktan sonra yüzünüzü ılık suyla iyice durulayın. Bu işlemi düzenli olarak tekrarlayabilirsiniz.

Diğer bitkisel egzama tedavi yöntemleri şunlardır;

  1. Yoğurt maskesi,
  2. Bal maskesi
  3. Kil maskesi
  4. Elma sirkesi kullanımı
  5. Zeytinyağı, yeşil çay, hindistan cevizi yağı gibi yağların kullanımı,
  6. Fototerapi.

Elma sirkesini, sirkeli su yaparak tüketebilirsiniz. Diğer yağları egzama olan bölgelere sürebilirsiniz. Aşırı kaşıntıdan ötürü kızarıklık, kabuklanma ve yara durumları olursa üzerine herhangi bir şey sürmeden önce mutlaka doktora görünmelisiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here