Yeni Anneler Hemanjiomaya Dikkat!

0
1437

Hemanjiom yani damar yumaklanması, doğum sırasında anne vücudunda ya da bebeğin vücudunda çıkabilen kırmızı lekelerdir. Bu lekeler zamanla büyüyerek estetik açıdan rahatsız edici bir görünüm oluşturabileceği gibi aynı zamanda sağlık sorunlarına da neden olabilir. Büyümesi durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bu lekelerin uzman bir plastik cerrah tarafından çok sıkı takip edilmesi gerekir.

Hemanjiom nedir?

Hemanjiom, doğum sırasında oluşan başlangıçta oldukça minik olup zamanla büyüyebilen bir damak topaklanmasıdır. Hemanjiom doğum sırasında bebeğin vücudunda herhangi bir yerde olabileceği gibi aynı şekilde doğum sırasında anne vücudunda da ortaya çıkabilir. Hem anne vücudunda hem de bebek vücudunda büyümeye devam eder. Belirli bir süre büyüdükten sonra tekrar küçülme evresine girer. Ancak bazen çok büyüdüğü için ne kadar küçülse de görünmez hale gelmez, estetik açıdan kötü bir görüntü oluşturur.

Hemanjiom nerelerde oluşur?

Belde hemanjiom oldukça yaygın olarak görülen bir durumdur. Bunun yanında boyunda ve beyinde de oluşabilir. Beyindeki farklıdır, doğum sırasında oluşan ve estetik operasyonlarla tedavi edilebilen bir durum değildir.

Yetişkinlerde hemanjiom tedavisi

Yetişkinlerde hemanjiom tüm vücutta çıkabilir ancak ağırlıklı olarak göğüs üzerinde ya da boyun altında görülebilir. Yetişkinlerde hemanjiom, bebeklerdeki gibi bir seyir izlemeyebilir. Özellikle de yeni annelerde sürekli büyüyen ve anneyi endişelendiren bir detay gibi görünebilir. Yetişkinlerde yani annelerde oluşan hemajiom kısa süre içerisinde estetik operasyonlar ile alınabilir. Ne kadar erken alınırsa o kadar az iz kalır.

Hangi yöntemler kullanılabilir?

Yetişkinlerde hemanjiom tedavisinde lazer uygulamaları kullanılabilir. Bebeklerde oluşan kırmızı leke sağlık sorunlarına neden olmuyorsa, gerilemesi beklenir. Yeterli gerileme olduğunda da hala bir işlem gerekiyorsa yapılır. Ancak yetişkinlerde çeşitli lazer leke tedavileri ile bu kırmızı lekelerin giderilmesi önemlidir.

Bebeklerde hemanjiom ne kadar büyür?

Bebeklerde hemanjiom oldukça büyük bir hale gelebilir. Bu noktada ne kadar büyüdüğünden ziyade bebeğin vücudunun neresinde olduğu daha önemlidir. Çünkü ağız kenarlarında oluşan hemanjiom bebeğin beslenmesini engelleyebilir. Burun kenarlarında oluşursa aynı şekilde bebeğin rahat nefes almasını engelleyebilir. Anüs bölgesinde olursa bebeğin dışkılamasında soruna neden olabilir. Eğer bu tarz sorun oluşturan bir yerdeyse uzman bir plastik cerrah tarafından sıkı sıkı takip edilip kısa süre içerisinde tedavi edilmesi gerekebilir.

Bebeklerde hemanjiom nasıl geçer?

Damar beni olarak nitelendirilen hemanjiomlar bebeklerde doğuştan oluşabilir. Aynı zamanda doğduktan sonraki 6 ay içerisinde de ortaya çıkabilir. Bebeklerde oluşan hemajomlar yine doğumdan altı ay sonrasına kadar tamamen geçebilir. Bazıları kademe kademe azalır ve kaybolurken bazılarının tamamen geçmesi 6-6 yaşlarına kadar zaman alabilir. 10 yaşına kadar hemanjiomu geçen çocuklar vardır.

Hemanjiom neden olur?

Gebelik döneminde annenin ilaç ve benzeri maddeler kullanmasından kaynaklı olarak ortaya çıktığı düşünülen hemanjoimin tam olarak neden olduğu bilinmemektedir. Göz kapağı üzerinde ve göz kenarlarında çok büyük lekeler gibi belirenler en hızlı iyileşenlerdir. Zaman içerisinde kendi kendine geçmeyenler için nerede bulunduğuna, büyüklüğüne ve şekline göre özel tedavi yöntemleri uygulanabilir. Gerektiği durumlarda çocuklarda da uygun yöntemlerle alınabilir.

Çocuklarda gül lekeleri olarak da bilinen bu damar benleri 1 mm büyüklükte olabileceği gibi tüm yüzü ya da kolun büyük bir kısmını kaplayacak hale gelebilir. En çok yüzde, boyun bölgesinde, dilde, kol ve bacak bölgelerinde görülür. Bebeklik dönemlerinde doğumdan hemen sonra ortaya çıkan bu topaklar zaman içerisinde hızla geçebilir. Ancak geçmediği durumlarda gelişmiş ameliyatsız tedavi yöntemleri sayesinde estetik operasyonlarla tedavi edilebilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here