Soğuyan havalar ile birlikle beslenme düzenimizde de değişiklik olur. Soğuk havalarda daha yağlı, daha şekerli ve daha ağır gıdaları tüketirken havalar ısındıkça hafif gıdalar tüketmeye başlarız. Bahar ayları beslenme düzenimizi gözden geçirdiğimiz, kendimizi hem fiziksel hem de duygusal olarak yaza hazırladığımız dönemdir. Ancak beslenme düzenini bir anda değiştirmek öyle kolay değildir. Yavaş yavaş yapacağımız değişiklikler ile, kalıcı ve tutarlı bir sistem geliştirmek en doğrusudur. Peki, yaza formda girmek için beslenme önerileri nelerdir? Hangi tarz yiyeceklerden uzak durmak gerekirken hangi tarz yiyecekleri ön plana almak gerekir?
Hızlı zayıflamaya çalışmayın
Hızla verilen kiloların büyük bir kısmının sudan veya kastan olduğunu unutmayın. Yağ yakabilmeniz için ciddi bir diyete ve spora ihtiyacınız vardır. Yavaş yavaş ancak tutarlı bir şekilde kilo kaybetmeye çalışın. Böylece verdiğiniz kiloları hızla geri alma durumunuz olmaz.
Karbonhidratları hayatınızdan çıkarmaya çalışmayın
Biz anadolu insanları olarak buğday ürünlerini çok seven, vücut yapısı da buna göre değişmiş insanlarız. Özellikle fiziksel olarak güç gerektiren herkesin doğru miktarda doğru karbonhidratlare beslenme düzeninde yer vermesi gerekir. Yulaf gibi, çavdar gibi tahıllı ekmekler fazla tüketilmediğinde son derece sağlıklıdır. Tamamen ekmeği kesmek yerine, azaltın. Beyaz un ve beyaz pirinç, makarna yerine bunların kepekli olanlarını tüketmeye çalışın. Bir anda kesilen karbonhidrat, vücudunuzu zorlayarak daha fazla şeker ve karbonhidrat tüketmenize de sebep olabilir.
Bahar aylarında ne yenir?
Her şey zamanında yenmelidir. Yaz meyveleri ve sebzeleri yazın, kış meyveleri ve sebzeleri kışın yenmelidir. Bahar aylarında, bol bol yeşiller bol bol c vitaminli meyveler tüketilmeli, yaza hazır hale gelinmelidir. Biber, domates gibi sebzeleri bu aylarda tüketmeye başlayabilirsiniz. Meyve tüketmenin her mevsimde ne kadar önemli olduğunu unutmayın.
Meyve ve sebze tüketimini dengelemek çok önemlidir. Meyveler ne kadar sağlıklı olsa da aşırı tüketilmesi durumunda şeker deposu haline geleceğini unutmayın. Özellikle üzüm, karpuz, muz gibi meyvelerin bir porsiyonunda bile yüksek miktarda şeker vardır. Beyaz şeker gibi olmasa da meyve şekeri de kilo almayı hızlandırır. Bahar aylarında kendinizi yaza hazırlarken, meyve suları yerine meyveleri tüketmeye özen gösterin. Lifli meyveler midenizde tokluk hissi uyandırarak acıkmanızı da geciktirecektir.
Bahar aylarında yeşil çay ve kahve tüketimi nasıl olmalıdır?
Yeşil çay, içerisindeki maddeler sayesinde tokluk hissi veren, ödem attıran, kafeini ile uyanıklık sağlayan çok sağlıklı bir çay çeşididir. Bahar aylarında sabah kahvaltılarında bir kaç fincan yeşil çay içerseniz, midenizde tokluk hissi oluşacaktır. Bunun yanında kafeini sayesinde de enerji verecektir. Kahve de aynı şekilde, içerisinde bulunan kafein sayesinde hem enerji verir hem de kalori yaktırır. Özellilkle sade filtre kahve, egzersiz öncesinde tüketildiğinde yağ yakımını desteklemektedir. Kahve de, ölçülü tüketildiğinde son derece sağlıklı olan ancak fazla tüketildiğinde kalp çarpıntısına kadar çeşitli yan etkiler ortaya çıkaran bir maddedir.
Bahar yorgunluğuna bire bir, hareketlenin!
Bahar yorgunluğu, kıştan çıkan vücudun hem sıcaklık değişimine hem günlere uyum sağlayamamasından kaynaklanır. Duygusal olarak da kendini ciddi bir şekilde gösteren bu yorgunlukla sağlıklı beslenerek ve düzenli egzersiz yaparak baş edebilirsiniz. Açık havada yapacağınız 45 dakika veya bir saatlik yürüyüş size kendinizi çok daha dinç hissettirecektir. Haftada en az üç gün yürüyüş yapıp bir kaç kez de kültür fizik hareketleri yaparak fiziğinizi korurken bahar yorgunluğunu da atabilirsiniz. Bol bol su içip doğada yürüyüşler yaparak yaza formda girin!