Vücutta hangi vitaminin eksik olduğu nasıl anlaşılır? Vitamin eksikliği belirtileri nelerdir?

0
431

Vücutta hangi vitaminin eksik olduğu nasıl anlaşılır? Vitamin eksikliği belirtileri nelerdir? Vitamin eksikliğinde görülen hastalık belirtileri nelerdir? İşte vücutta hangi vitaminin eksik olduğu hakkında bilinmesi gerekenler…

Vücutta hangi vitaminin eksik olduğu nasıl anlaşılır? Vitamin eksikliği belirtileri nelerdir?

Sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığının vücuda çok sayıda faydası vardır fakat besin değeri açısından zayıf beslenme şekli vitamin eksikliğine ve bunun sonucu olarak sağlık sorunlarına yol açabilir. Vücutta hangi vitaminin eksik olduğunu anlamak için bazı belirtiler vardır. İşte vücutta hangi vitaminin eksik olduğu anlama ve vitamin eksikliği belirtileri rehberi:

Vücutta hangi vitaminin eksik olduğu nasıl anlaşılır? Vitamin eksikliği belirtileri nelerdir?

Vitamin eksikliğinde görülen hastalık belirtileri nelerdir?

  • Kırılgan saç ve tırnak – Biyotin (B7 Vitamini) eksikliği 

Çok sayıda faktör kırılgan saç ve tırnaklara sebep olur. Bu faktörlerden birisi de biyotin eksikliğidir. B7 vitamini olarak da bilinen biyotin vücudun gıdayı enerjiye çevirmesinde rol oynar. Biyotin eksikliği nadir görülen bir durum olsa da eksikliği durumunda saç ve tırnaklarda kırılma, zayıflama ve seyrelme meydana gelir.

Biyotin eksikliğinin diğer belirtileri kronik yorgunluk, kas ağrısı, kramp, el ve ayaklarda karıncalanma hissidir. 

Hamile kadınlar, yüksek oranda alkol ve sigara tüketenler ve sindirim sorunu olan kişilerde biyotin eksikliği görülebilir.

Uzun süreli antibiyotik ve felci önleyen ilaç kullanımı da biyotin eksikliğine yol açabilir.

Çiğ yumurtanın beyazını yemek biyotin eksikliğine sebep olur. Çiğ yumurtanın beyazı biyotine tutunan avidin isimli bir protein üretir ve bu durum emilimi azaltır.

Yumurta sarısı, sakatat, balık, et, süt ve süt ürünleri, fındık ve fıstık, tahıl, ıspanak, brokoli, karnabahar, tatlı patates, maya, tam tahıl ürünler ve muz biyotin bakımından zengin gıda ürünleridir. 

  • Ağız bölgesinde aft ve lezyon – B Vitamini ve demir eksikliği

Ağız bölgesi etrafında ve içindeki lezyonlar vitamin ve mineral eksikliği anlamına gelir. Ağız çıkan aft demir ve B vitamini eksikliğinin göstergesidir. Bir araştırmaya göre ağız bölgesinde aft sorunu yaşayan kişiler diğerlerine oranla 2 kat daha az demir seviyesine sahiptir. Dudak iltihaplanması da demir ve B vitamini eksikliği anlamına gelir. 

Tavuk, et, balık, baklagiller, koyu yeşil renkli sebzeler, fındık ve fıstık ve tahıllar demir bakımından zengin gıda ürünleridir. Tahıllar, tavuk, et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, sakatat, baklagiller, yeşil sebzeler, sert meyveler, fındık ve fıstık tiyamin, riboflavin ve piridoksin kaynağıdır.

  • Diş eti kanaması – C vitamini eksikliği

Yanlış fırçalama teknikleri ya da ağız sağlığına gereken önemi göstermemek diş eti kanamasının sebepleri olsa da bazı durumlarda C vitamini eksikliği de bu sorunun bir parçasıdır. C vitamini yaraların iyileşmesinde ve bağışıklık sisteminde önemli rol oynar, antioksidan görevi görür ve hücre hasarını önler.

Vücut C vitamini üretemez. Bu sebeple C vitamini beslenme düzeni sayesinde alınmalıdır. Düzenli olarak taze meyve ve sebze tüketen kişilerde C vitamini eksikliği görülmez. C vitamini bakımından zayıf beslenmek diş etinde kanama ve diş kaybına yol açabilir.

C vitamini eksikliği bağışıklık sistemini, kasları ve kemikleri zayıflatır, yorgunluk hissini artırır, yaraların iyileşmesi süresini uzatır ve burunda kanama atakları oluşturur.

Günde en az 2 meyve ve 3 ila 4 porsiyon sebze yemeği yemek vücudun günlük C vitamini ihtiyacını karşılar.

Diş eti iltihabına ne iyi gelir?

  • Gece görüşünde azalma ve gözde beyaz lekelerin oluşması – A vitamini eksikliği

Sağlıksız beslenme görme sorunlarını da beraberinde getirir. A vitamini eksikliği gece körlüğü olarak bilinen ve karanlıkta görme yetisini azaltan soruna yol açar. A vitamini göz retinasında bulunan rodopsin pigmentinin üretimi için gereklidir. Bu pigment karanlıkta görme yetisini düzenler.

Gece körlüğü tedavi edilmezse göz kuruluğu sorunu ortaya çıkar ve bu durum körlükle bile sonuçlanabilir. Göz kuruluğunun bir diğer belirtisi gözlerin beyaz kısmında ortaya çıkan beyaz lekelerdir. 

Sakatat, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, koyu yeşil sebzeler, sarı ve turuncu renkli sebzeler A vitamini bakımından zengindir. 

A vitamini içeren besinlerin aşırı tüketimi durumunda A vitamini zehirlenmesi yaşanabilir. A vitamini zehirlenmesi bulantı, baş ağrısı, ciltte hassasiyet, eklem ve kemik ağrıları, koma ve hatta ölümle sonuçlanabilir.

  • Deri dökülmesi ve kepek – B2, B3 ve B6 Vitamini eksikliği

Seboreik dermatit ve kepek sorunu vücudun yağ üreten bölgelerinde oluşan deri sağlığı bozukluğudur. Bu tip cilt sorunları özellikle bebeklik döneminin ilk 3 ayında, ergenlik döneminde ve orta yaşlı yetişkinlerde daha sık görülebilir.

Seboreik dermatit ve kepek sorunu besin değeri bakımından zayıf gıdaları tüketmekle doğru orantılıdır. Kan seviyesinde düşük çinko, niyasin (B3 vitamini), riboflavin (B2 vitamini) ve piridoksin (B6 vitamini) seboreik dermatit ve kepek sorununa sebep olabilir.

Tahıllar, tavuk, et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, sakatat, baklagiller, yeşil sebzeler, sert meyveler B2, B3 ve B6 vitamini bakımından zengin gıda ürünleridir. Deniz ürünleri, et, baklagiller, fındık ve fıstık ve tam tahıl ürünleri çinko içerir.

  • Saç kaybı ve dökülme – B3 ve B7 Vitamini, demir, çinko ve linoleik asit eksikliği

Saç dökülmesi sıklıkla görülen bir sorundur. 50 yaşına giren bireylerin yüzde 50’si saç dökülmesi sorunu yaşar. Demir, çinko, linoleik sait, alfa linolenik asit, B3 ve B7 vitamini alımı saç sağlığını destekler. 

Et, balık, yumurta, tahıllar, koyu yeşil sebzeler, fındık ve fıstık demir ve çinko kaynağıdır. Et, balık, süt ve süt ürünleri, baklagiller, fındık ve fıstık, yaprak yeşil sebzeler B3 vitamini bakımından zengindir. Linoleik asit ve alfa linolenik asit ceviz, keten tohumu, çiya tohumu ve soya fındığında mevcuttur. 

Aşırı oranda selenyum ve A vitamini alımı saç kaybına sebep olabilir. 

  • Ciltte kırmızı ve beyaz şişlikler – A ve C vitamini eksikliği

Ciltte tavuk derisi görünümü olarak bilinen keratosis pilaris sorunu yanaklarda, kollarda, uyluk ve kalça bölgesinde ortaya çıkar ve diken diken olmuş deri gibi görünür. Bu tip şişliklerin olduğu bölgede spiral ve batık kıl sorunu da ortaya çıkabilir. Bu durum genellikle çocuklukta görülür ve yetişkinlik döneminde kaybolur.

Soruna yol açan faktörler tam olarak bilinmese de saç ve kıl foliküllerinde fazla keratin üretimi tetikleyici sebep olabilir. Bu durumda ciltte kırmızı ve beyaz renkli şişlikler meydana gelir. Keratosis pilaris sorununa yol açan bir başka sebep ise genetik faktörler ve A ve C vitamini eksikliği olabilir.

Sakatat, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve sarı ve turuncu renkli sebze ve meyveler A ve C vitamini bakımından zengindir.

  • Huzursuz bacak sendromu – Demir ve magnezyum eksikliği

Willis-Ekbom hastalığı olarak da bilinen huzursuz bacak sendromu bacaklarda rahatsızlık hissi veren sinir sistemi sorunudur. Huzursuz bacak sendromuna yol açan sebepler tam olarak bilinmese de kişinin kandaki demir seviyesi ile bu sorun arasında bir bağlantı olduğu düşünülmektedir. 

Huzursuz bacak sendromu kadınlarda özellikle hamilelik döneminde görülebilir çünkü bu dönemde kadınlarda demir eksikliği ortaya çıkar. Yeterli oranda demir içeren gıdalar tüketildiği takdirde huzursuz bacak sendromu etkileri azalır ya da ortadan kalkar.

Et, tavuk, tahıllar, koyu yeşil sebzeler, fındık ve fıstık, baklagiller demir bakımından zengindir. Demir bakımından zengin olan bu gıda ürünlerinin C vitamini içeren gıdalarla beraber tüketilmesi demir emilimini artırır.

Çay ve kahve tüketimini azaltmak ya da yemeklerden hemen önce ya da hemen sonra tüketmemek demir emilimini artırır. Demir vücut için son derece yararlı olsa da aşırıya kaçmamak gerekir. Yüksek oranda demir alımı bazı durumlarda ölümle dahi sonuçlanabilir. 

Magnezyum eksikliğinin de huzursuz bacak sendromu ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.

Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here