Vitiligo Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

0
1415

Çok farklı ve çeşitlilik gösteren hastalıklar mercek altına alındığı zaman, bilhassa da dış görünüşe etki eden rahatsızlıkların iyice can sıktığı görülebilir. Sağlığına dikkat eden her birey, aynı zamanda estetik açıdan da iyi hissetmek isteyecektir. Sağlık ve estetik birbirine paralel iki konu olarak incelenebilirken, deri ile ilgili rahatsızlıkların da bu nedenle daha çok önemsendiği ve bir şekilde sıkıntının giderilmesinin gerektiği ortaya çıkar. Vitiligo da bir çeşit deri hastalığıdır ve kişilerin bu hastalıktan bir an önce kurtulmak istemesi oldukça doğaldır.

Vitiligo Nedir?

Dış derinin renk kaybı yaşaması ve beyaz plakların oluşarak dış derinin rengini değiştirmesi durumu, bir tür deri hastalığı olan vitiligoyu meydana getirir. Tıbbi açıdan bu hastalığın tedavisi vardır ve gerekli adımları atarak vitiligodan kurtulmak mümkündür.

Elbette ki her beyaz leke ya da deride görülen her renk değişimi durumu vitiligo değildir. Hatta, belirtiler benzerlik gösterdiği için vitiligo olduğunu sanan kimseler aslında vitiligo olmamış da olabilir. Hastalığın tetiklenmesinde sıkıntılar, stres, ateşli hastalıklar, sağlıksız beslenme, uyku düzensizliği ve bozukluğu gibi noktalar dikkat çekerken, bütün bunların yaşandığı bir süreçten geçilmekte ise vitiligo olmak da muhtemeldir.

Bağışıklık sistemi ile ilgili olan bu rahatsızlıkta, ciltteki dost melanositlerin görevinin kısıtlanması durumu söz konusudur. Bu yapı, cilde rengini veren bir görev üstlendiği için, doğru çalışmadığında da deriye renk değişikliği yaşatması normaldir.

Daha çok yüzde, dudaklarda, boyunda, göğüste, peniste, dizde, dirsekte, el ya da kol bölgelerinde görülen vitiligo, bağışıklık sistemi zayıf kişilerde çeşitli farklı bölgelerde de kendini gösterir. Toplum geneli incelendiği zaman hastalığın %1 ila %4 gibi bir oranda görüldüğü de fark edilirken, bütün bu rahatsızlıkların kişiden kişiye çeşitlilik arz ettiği de bilinmektedir.

Kimi vitiligo rahatsızlıklarında, güneşe uzun süre maruz kalarak ultraviyole ışınların tetiklediği durumların yaşanması söz konusu olmaktadır. Açıkçası güneş, bir vitiligo kaynağı değildir; ancak rahatsızlığın ortaya çıkmasında önemli bir aracı olabilir.

Vitiligo hastalığı ırsi değildir. Yani bu rahatsızlık, genetik olarak geçmez. Ancak çevresel şartlardan dolayı zaman içinde oluşan bu sıkıntının en kısa ve en net biçimde tedavi edilmesi gerekmektedir. Böylelikle hastalıktan kurtulmak da mümkün olacaktır.

Vitiligo Tedavisi

Tedavi sürecinde daha çok vücudun eksik hissettiği vitaminlerin karşılanması sağlanırken, doktorların  da yaptıkları incelemeler sonucunda yazacakları ilaçlara karar vermeleri beklenir. Her vitiligo için aynı ilaç ya da aynı tedavi yöntemi uygulanmazken, daha çok beslenme alışkanlıkları ve vücudun dayanıklılığının artırılması ile ilgili olarak bir tedavi biçimi denenebilir.

Bütün tedavi yöntemlerinin yanı sıra, sağlam deriden hastalıklı deriye hücre transferi de bir başka tedavi biçimi olarak dikkat çeker. Çünkü renk veren bu vücut yapılarının sağlam yerden hastalıklı yere transfer edilmesi ile başarı sağlanarak vitiligo rahatsızlığı ortadan kaldırılabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here