Uyku Hakkında En Şaşırtıcı 10 Bilimsel Gerçek

0
573

1950 li yıllara kadar uyku, vücudun eylemsiz kalması olarak tanımlanmaktaydı. Vücudun tüm fonksiyonlarını durdurduğu sanılırken şimdilerde uyurken beynin tamamen aktif olduğunu biliyoruz. Öyleyse bilim ışığında uyku hakkında en şaşırtıcı gerçekler nelerdir?

1.Uykusuzluk çok ciddi sonuçlara sebep olur.

Halisünasyon, görme bozukluğu, konuşma zorluğu ile hafıza kaybı ve paranoya uzun süre uykusuz kalınca ortaya çıkan etkilerdir. Dünyanın en uzun süre uyanık kalma süresi 18 gün 21 saat 40 saniyedir.

2.Hastayken daha çok uyuruz.

Bağışıklık sistemi ile uykuyu düzenleyen sinir hücreleri arasında direk bir etkileşim vardır. Bağışıklık sisteminin hastalıklarla mücadele ederken ürettiği maddeler uyku etkisi yapar. Bu sebeple hastayken normal zamanlara göre daha fazla uykulu oluruz.

Ayrıca hastayken uyumak faydalıdır. Çoğunlukla ateş gibi, terleme gibi, grip gibi rahatsızlıklar bol bol uyuyarak ve dinlenerek iyileşir.

3.Karabasan aslında uyku felcidir.

Halk arasında karabasan olarak bilinen uyku ile uyanıklık arasında olup da hareket edememe durumu aslında bilimsel bir durumdur, mistik güçlerle hiç bir ilgisi yoktur.

Uyku felci; uyku esnasında ortaya çıkan hareket edememe durumudur. Uykuya dalarken beyin kaslara hormon salgılar ve onların rahatlamasını sağlar. Rüyanın tam ordasında iken kişiler uyanabilir. Zihnin uyandığı bu anda hormonlar hala aktif olduğu için vücut hareket edemeyebilir. Yani bilinç açık olduğu halde vücut hareket edemez. Tamamen bilimsel bir durumken korkutucu ve mistik bir hal gibi görünebilir. Herhangi bir zararı olmayan uyku felci, korkutucu bir süreç olabilir.

4.Aç ve uykusuz kalsanız, önce açlıktan mı uykusuzluktan mı ölünür?

Hepimiz buna muhtemelen açlıktan derdik değil mi? Ancak yapılan araştırmalara göre insan açlığa 2 hafta kadar bir süre dayanabilirken uykusuzluğa en fazla 10 gün dayanabilmektedir. 10 gün aralıksız bir şekilde dinlenemeyen vücut sonunda iflas edip çalışamaz hale geliyor.

5.Sürekli aniden ve korku ile uykudan uyanmaya gece terörü denir.

Gece terörü, kişinin uykudan panik ve korku içerisinde uyanmasına sebep olan bir durumdur. Uyanan kişiler genelde ne yaptıklarını, nerede olduklarını anlamaz, konuşamaz ve iletişim kuramazlar. Tekrar uyumaları da oldukça zordur.

6.Uyku apnesi ciddi bir hastalıktır.

Uyku sırasında anlık solunum durmalarına uyku apnesi denir. Bu hastalık kalp krizlerinden tansiyon hastalıklarına ve felç durumuna kadar çok ciddi hastalıklara sebep olabilmektedir. Kısa sürede tespit ve tedavi edilmesi gereken bir sorundur.

7.Psikolojik rahatsızlıklarla uykusuzluk arasında etkileşim vardır.

Şizofreni, depresyon, manik depresif durumlar ile uykusuzluk arasında ciddi bir doğru orantı vardır. Uykusuzluğun uzun vadede depresif durumlara sebep olduğu kanıtlanmıştır.

8.Uykusuzluk açlık duygusunu tetikler

Düzenli uykunun zayıflama üzerindeki etkisi artık herkes tarafından bilinmektedir. Bunun temel sebebi uykusuz kalmanın açlık hissini artırması ve daha çok yeme isteği uyandırmasıdır.

9.İnsanlar yaşlandıkça uyku süresi azalır, yaşlılar az gençler çok uyur

Yetişkin bir insanın 7-8 saat arasında uyuması yeterlidir. Ancak gençler 9 ve üzeri saatlerde uyurken yaşlılar erkenden kalkar, az uyur.

10.Dünya tarihindeki bir çok kazanın uykusuzluktan kaynaklandığı düşünülmektedir.

Challender mekiğinin düşmesi ve tüm ekibin hayatını kaybetmesi ile Çernobil kazasının uykusuzluk sonucu yanlış kararlar verilmesi ile olduğu düşünülmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here