Uçuk Niye Çıkar? Dudakta Uçuk Çıkması Nedenleri Nelerdir?

1
2738

Neden uçuk çıkar? Özellikle dudaklarında sık sık uçuk çıkaran kişilerin en çok sorduğu sorulardan biri budur. Bağışıklık sisteminin zayıfladığını işaret eden uçuklar herkeste aynı şekilde görülmez. Bazıları sürekli uçuk çıkarırken bazı insanlar hayatı boyunca hiç uçuk çıkarmamış olabilirler. Peki, sürekli uçuk neden çıkar? Dudakta uçuk çıkması nedenleri ile genital uçuk ve diğer uçukların nedenleri aynı mıdır? Uçuk için ilaç nedir, kremler ne kadar etkilidir? Hepsinin cevabı yazımızda.

Dudakta uçuk neden çıkar nasıl geçer?

Uçuk, insan vücudunda zaten var olan bir virüsün neden olduğu minik kabarcıklar ya da minik içi su dolu yaralardır. Vücudun çeşitli yerlerinde çıkabilen uçuk ağırlıklı olarak dudaklarda, ağız kenarlarında, dil uçlarında ve ağız içlerinde çıkar. Herpes virüsünün yol açtığı uçuklar genelde stresli bir gecenin ardından, kabuslar görülen bir uykudan sonra, ertesi günlerde önemli olayların olacağı endişeli günler sonunda kendi kendine ortaya çıkan yaralardır. Dudak uçukları öncelikle çıkacağı bölgede sıcaklık oluşmasına neden olabilir.  Hafif kızarıklık ve hassasiyet olan bu bölgede bir iki gün içerisinde uçuklama görülür.

Dudakta uçuk çıkmasının bir çok nedeni vardır. Bunların başında stres ve travma gelir. Dudak uçuklamasının diğer nedenleri şunlardır;

  • Aşırı güneş altında kalma ya da ultraviyole ışınlarına maruz kalma. Yani sürekli olarak solaryuma gitmek de uçuk çıkmasına neden olabilir.
  • Kanser, kanser tedavisi (kemoterapi), organ nakli ya da aids gibi bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıkların olduğu durumlar.
  • Grip, soğuk algınlığı, nezle gibi virütik ateşli hastalıklar,
  • Aşırı stres,
  • Uykusuzluk, yorgunluk, aşırı alkol tüketimi gibi vücudun direncini kırabilecek durumlar.

Ağız kenarında uçuk neden çıkar?

Ağız kenarında uçuk yukarıda saydığımız nedenlerle aynı şekilde çıkar. Dudak uçuğuna neden olan virüs aynı şekilde ağız kenarında, çene bölgesinde, ağız içerisinde ve dil üzerinde de uçuğa neden olur. Bu uçuklar 7-10 gün içerisinde iyileşir. Bu süreci hızlandırmak için ise bitkisel tedaviler ya da uçuk kremleri kullanılabilir.

Sık tekrarlayan uçukların nedenleri nelerdir?

Uçuk neden çıkar sorusunun dini bir açıklaması yoktur. Daha doğrusu şöyle söylemek daha doğru olur, uçuk vücutta herpes virüsünün neden olduğu bir yaradır. Bilimsel olarak nedeni ve tedavisi bilinmektedir. Herkesin vücudunda olan bir virüs tarafından oluşturulabileceği gibi bazen öpüşme, dokunma, aynı bardaktan ya da kaşıktan bir şey yemek, içme gibi durumlar ile de bulaşabilir.

Görünürde hiç bir şekilde uçuk olmasa da uçuk virüsü (herpes virüsü) başka birine geçebilir. Çünkü bu virüsün insandan insana geçmesi son derece kolay ve yaygındır. Çoğunlukla bebeklik döneminde başka birinden alınan virüs hayat boyunca hiç bir belirti göstermeden vücutta kalabileceği gibi kısa bir süre içerisinde uçuk olarak da kendini gösterebilir.

Sık tekrarlayan uçukların nedenleri bağışıklık sistemi zayıflığıdır. Bağışıklığınız zayıfladığı anda ağızda çıkan aft ve benzeri yaralar da sıklaşır. Ağız içi yaralar ile uçuklar benzer nedenlerle ortaya çıkar.

Uçuk hangi vitamin eksikliğinden çıkar?

Uçuk belirli bir vitamin ya da mineral eksikliğinden çıkmaz. Genel olarak bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle çıkar. Bağışıklık sistemini en çok güçlendiren vitaminlerin başında ise c vitamini gelir. C vitamini, fosfor, d vitamini, kalsiyum ve demir bağışıklığını daha dirençli getirme konusunda en iyi minerallerdir.

Uçuk korkudan mı çıkar?

İnsanların en çok sorduğu sorulardan biri de korkudan uçuk çıkar mı? Evet, korkulu bir rüya görülen, kabus dolu bir geceden sonra uçuk çıkabilir. Özellikle daha önce uçuk çıkaran biri kabus gördüğü ya da çok stresli olduğu bir gecenin ardından muhtemelen uçuk çıkarır. Hayatında daha önce hiç çıkarmamış kişiler hiç uçuk çıkarmadan ölebilirler. Sürekli uçuk çıkaran biri ise aynı yerde tekrar tekrar uçuk çıkarabilir.

Uçuk nasıl geçer?

Uçuk tedavi etme yöntemleri içerisinde uçuk kremleri, bitkisel uçuk tedavileri, çeşitli geleneksel yöntemler ve ilaçlar vardır. Uçuk her ne kadar kötü görünümlü ve acı verici olsa da tehlikeli bir duruma işaret etmez, herhangi bir hastalığın belirtisi de değildir. Genital uçuklar ile normal dudak uçukları farklıdır. Belirtileri de, etkileri de tedavi yöntemleri de farklıdır. Genital uçuklar daha tehlikeli hastalıkların ön habercisi olabildikleri gibi ciddi ve geniş çaplı bir jinekolojik muayene de gerektirebilirler.

Genital uçuklar hakkında daha detaylı bilgi için yazımıza göz atabilirsiniz.

Bitkisel uçuk tedavileri için ise misket limonu gibi, süt gibi evdeki doğal malzemeleri kullanabilirsiniz. Bir günde uçuk nasıl geçer konusunda buraya tıklayınız.

Çocuklarda dudak uçuklaması ve tedavisi

Uçuk virüsü kişi ile 1-5 yaş arasında temas ettiği için çocuklarda da uçuk görülebilir. Küçük yaşlarda ilk uçuk çıkarırken çocuklarda ateş, lenf bezlerinde şişme, boğaz ağrısı, vücutta kırgınlık ve rahatsızlık yani huzursuzluk belirtileri görülebilir. Bazen bu belirtilerin hiç biri anlaşılmaz.

Çocuklarda uçuk tedavisi için uçuk kremleri pek önerilmemektedir. Uçuğu sakinleştirmek için üzerine buz kompres yapmak, bitkisel tedavi yöntemlerini tercih etmek daha uygun olabilir.

1 YORUM

  1. Merhaba,
    Uçuk için çok basit bir tedavi önermek isterim. Bir çay kaşığı bal, bir çay kaşığı üzüm sirkesini bir küçük kapta ( çay tabağı) karıştırın ve uçuk olan bölgeye pamuklu çubukla yatmadan önce sürün. sabaha geçmiş olacaktır. Ayrıca çıkması muhtemek belirti olan yere de sürebilirsiniz. Uzun süre uçuk çıkmayacaktır emin olun. Denedim bir onlarca kişiye de tavsiye ettim. Bir yerde okuyup öğrendiğim için mutluyum. Boşuna uçuk kremlerine para vermeyin fasa fiso hepsi ve 15 gün sürüyor geçmesi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here