Strese Bağlı Saç Dökülmesine Karşı Neler Yapabilirsiniz?

0
428

Strese bağlı saç dökülmesi genellikle büyük bir stres faktöründen iki ila dört ay sonra başlar. Tüm dünya için de gerçek bir şok olan, adeta filmlerden esinlenen günler yaşadığımız koronavirüs sürecinde doktorlar strese bağlı saç dökülmesinde artış yaşandığını düşünüyor.

Saç sağlığı ve kaybı genellikle diğer tıbbi durumların bir göstergesidir. Bu süreçte ise saç dökülmesi stres tarafından tetiklenen, çok daha fazla hasta görüldüğü bir gerçek.

Stres arttığı zaman biyokimyasal açıdan, vücutta mevcut kortizol seviyeleri de artar. Yüksek kortizol seviyeleri, saç büyümesi için gerekli olan diğer hormonların salınımını baskılayabilir. Bu, saç döngüsünün aktif büyüme fazının aksine, saç tellerinin dinlenme fazına geçmesine neden olur. Böyle bir durumdan muzdarip kişiler için yapılacak en önemli şey problemin kaynağına inerek stres seviyesini mümkün olduğunca azaltmaya çalışmak olacaktır.

İki ana saç dökülmesi türü vardır: Büyüme fazının aktif olmayan kısmında daha fazla kıldan kaynaklanan genel bir saç dökülmesi olan telojen effluvium ve otoimmün tipi bir saç dökülmesi olan alopesi aerata. Bu ikincil saç dökülmesi türü daha az yaygındır ve stres tarafından da tetiklenebilir. Neyse ki, saç dökülmesini tedavi etmek ve saç köklerini desteklemek için birçok takviye bulunur. Yine de işe, çeşitli takviye ya da tedavilerden önce stres kaynağınızı azaltmakla başlamanız en iyi yöntem olacaktır.

Saç döngüsü biraz kafa karıştırıcı olabilir, ancak telojen effluvium tipik olarak iş kaybı, çocuğunuzun doğumu, cerrahi, sevilen birinin ölümü ve şimdi gibi büyük bir stresten iki ila dört ay sonra başlar.

Saç dökülmenize stresin sebep olduğunu düşünüyorsanız, öncelikli olarak doktorunuzdan randevu almalısınız. Buna ek olarak stresiniz azaltabilecek hobiler edinebilir, meditasyon, egzersiz yapabilir, günlük yazabilir, psikolojik destek sistemlerinden yardım alabilir ya da bir terapistle görüşebilirsiniz.

Tipik olarak, stres faktöründen iki ila dört ay sonra başladığı için, tüm bu saç dökülmesi vakalarının daha sonra gerçekleşmesi beklenebilirdi. Koronavirüsün şok etkisinden sonra ise, strese bağlı saç dökülmesi şikayetleri henüz üzerinden o kadar fazla zaman geçmemiş olmasına rağmen bir anda tavan yaptı.

İyi haber şu ki, çoğu hasta çevreleri ve yaşam koşulları normalleştikçe saçlarının yeniden uzadığını görebilecek. Yani strese bağlı saç dökülmesi problemi için de gerçekçi bir teselli isterseniz, bir klişe olsa da; “üzülme, kökü sende” diyebiliriz.

Koronavirüs tehlikesinin halen yoğunlukla devam ettiği bir bölgedeyseniz ya da öyle olmasa da durum sizi fazlasıyla endişelendiriyorsa, doktorunuzla görüntülü bir randevu ayarlayabilir, durum hakkında daha net bilgiler ve kişisel öneriler alabilirsiniz.

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here