Sedef hastalığı

0
614

Sedef hastalığı, deri hastalıkları arasında en yaygın biçimde görülen bir türdür. Her yaş grubundaki insanda görülme olasılığı vardır. Kronik bir hastalık olduğu ise en belirgin özelliğidir.

Sedef Hastalığı Nedenleri

Yıllardır yapılan araştırmalara rağmen, hastalığın kesin bir nedeni henüz bilinmemektedir. Fakat, sedef hastalığını tetikleyen bir çok faktör kanıtlanmış durumdadır. Bu faktörler arasında en çok karşılaşılan ise; ani şoklar, sıkıntı, gerginlik, sevgi eksikliği, diş çürükleri, idrar yolu enfeksiyonları, bademcik iltihabı, kaşıma, çarpma gibi deri zedelenmeleridir. Günümüze kadar yapılan araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre; bazı ilaçlar çeşitli virüs ve bakterilerin, derinin tahrişi ya da güneş yanıkları gibi problemler akyuvarları harekete geçirir. Yaşanan bu duruma tepki olarak akyuvarlar da ürettiği çeşitli maddeler ile üst deri tabakasındaki hücrelerin aşırı derecede çoğalmasına ve deri damarlarının genişlemesine neden olur. Fazla derecede deri oluştuğu için, üst yüzeydeki deriler yeterince olgunlaşıp atılamaz ve sedef hastalığı denilen kızarma ile pullanmalar meydana gelir.

Sedef hastalığında bazen genetik faktörlerin etkili olduğunu söylemek mümkün. Aile geçmişinde bu hastalıkla mücadele etmiş kişilerin varlığı tedavide büyük rol oynamaktadır. Birinci derece akrabalarda sedef hastalığının görülmesi, diğer akrabalarda da oluşma olasılığını yükseltmektedir.

Sedef hastalığın başlangıcı

Sedef hastalığından dolayı deri üzerinde kırmızı plakalar meydana gelir ve hastalığı türüne göre beyaz ya da sarı renkli iltihaplanmalar ile çatlamalar oluşur. Sedef hastalığı bazen bölgesel olarak kalabildiği gibi, bazen de tüm vücudu etkisi altına alabilmektedir. Bölgesel oluşumların ilaç ya da kremle tedavisi oldukça yüksektir. Bütün vücudu saran türünde ise, hastanede yatarak tedavi olunması gerekmektedir. Bölgesel sedef hastalığı genellikle el, ayak ve bel, sırt bölgesinde ve saç diplerinde meydana gelir. Genellikle beyaz renkli kabuk tutmuş şekilde kendini gösterir. Sedef hastalığının nedeni henüz tam bilinmediğinden dolayı, tedavinin amacı hastalığın seyrini ve vücuda etkisini azaltmak olmaktadır. Tedavi dozu, her hastanın yapısına, hastalığın şiddetine ve kişinin bu durumdan etkilenme seviyesine göre değişmektedir. Öncelikle deri yüzeyine sürülen çeşitli kremler ile tedavi edilmeye başlanır ve 1 ay içerisinde olumlu sonuçlar alınması amaçlanır. Eğer krem tedavisi etkili olmaz ise, ağızdan alınan ilaç ve serumlar ile tedaviye devam edilir.

Sedef hastalığının seyrinin azalması ve tedavinin olumlu sonuç vermesi gibi durumlar, kötü alışkanlıklar ile yakından alakalıdır. Sigara ve alkol kullanımı, hastalığın oluşumunu, gelişimini ve tedavisini büyük oranda etkilemektedir. Kötü alışkanlıkları sürdürmenin, hastalığın vücutta daha hızlı yayılmasına neden olduğu da yapılan gözlemler arasında yer alıyor. Hastalığın seyrini azaltmak ve tedavinin başarılı olması için stresten de mümkün olduğunca uzak durulması gerekiyor. Stres, hastalığın çok daha hızlı yayılmasına neden olmaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here