Sedef hastalığı ve egzama arasındaki fark nasıl anlaşılır?

0
1997

Sedef hastalığı ve egzama arasındaki fark nasıl anlaşılır? Sedef hastalığı ve egzama belirtileri nelerdir? Sedef hastalığı ve egzama bulaşıcı mıdır?

Sedef hastalığı ve egzama arasındaki fark nasıl anlaşılır?

Sedef hastalığı ve egzama arasındaki farkı anlamak çoğu zaman kolay olmayabilir. Sedef hastalığı ve egzama kronik cilt sağlığı sorunlarıdır. Hem sedef hastalığı hem de egzama ciltte kırmızı ve pullu görünüme yol açar ve her iki sağlık sorunu da hemen hemen aynı belirtilere sahiptir. Sedef hastalığı ve egzama arasındaki fark şu şekilde anlaşılabilir:

Sedef hastalığı belirtileri nelerdir?

En yaygın sedef hastalığı türü kronik plak psoriazis’dir. Kronik plak psoriazis genellikle kafa derisi, dirsek, diz, alt bacak ve genital bölgede görülür. Bu bölgelerde hastalık aşağıda yazılı belirtilerle beraber gelir:

  • Ciltte kızarıklık
  • Ölü cilt hücrelerinin üzerinde beyaz renkli tabaka
  • Kaşıntı
  • Ağrı
  • Ciltte kanama

Guttate psoriazis de bir başka sedef hastalığı türüdür ve daha nadir görülür. Bu hastalık genellikle çocuklukta ya da ergenlik çağında ortaya çıkar, streptokok enfeksiyon sebebiyle tetiklenir ve küçük ve damla biçiminde lezyonlarla ortaya çıkar. Inverse psoriazis ise koltukaltı ve göğüs bölgesi gibi vücut kıvrımlarında düz ve parlak kızarıklıklar biçiminde ortaya çıkar. 

Sedef hastalığı bulaşıcı mıdır?

Pustular psoriazis de avuç içinde ve ayak tabanında oluşur, bulaşıcı değildir. 

En ciddi ve nadir sedef hastalığı türü eritrodermik psoriazis’dir. Bu hastalık vücudun neredeyse tamamında kızarıklıklara sebep olur. Kızarıklıklarla beraber kaşıntı ve ağrı kendini gösterir. 

Egzama belirtileri nelerdir?

Egzama cildin kızarmasına, kaşınmasına ve tahriş olmasına sebep olan bir grup cilt sorununa verilen kolektif isimdir. En yaygın görülen egzama türü atopik dermatit’tir. Atopik dermatit ciltte kuru, kızarmış ve pullu yapının oluşmasına yol açar. Atopik dermatit belirtileri şu şekildedir:

  • Ciltte kuruluk ve kaşıntı
  • Kızıl ve gri renkli küçük yumrular
  • Pullu cilt

Egzama bulaşıcı mıdır?

Egzamanın bir başka türü olan kontakt dermatit alerjen ya da tahriş edici maddeye maruz kalma sebebiyle ortaya çıkar. Maddenin temas ettiği noktada yanık ve ezilme gibi belirtiler ortaya çıkar. 

Sedef hastalığı ve egzama arasındaki fark nasıl anlaşılır?

Sedef hastalığı ve egzama sorununa yol açan sebepler farklılık gösterir. Sedef hastalığı bir tür otoimmün hastalığıdır ve cilt hücrelerinin ortalama yaşam ömrünün normalden hızlı şekilde sona ermesi sebebiyle ortaya çıkar. Cilt hücreleri yaklaşık 30 günlük süre sonunda yenilenir fakat sedef hastalığı olan kişilerde bu süreç üç ila dört gündür.

Sedef hastalığı ayrıca genellikle 15 ila 35 yaş aralığında ortaya çıkar ve genetik faktörler de bazı durumlarda etkili olabilir. Sedef hastalığını tetikleyen başlıca faktörün streptokok boğaz ağrısı enfeksiyonu olduğu bilinmektedir. 

Egzama ise sedef hastalığına nazaran daha yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Egzama bebeklik ya da erkek çocukluk döneminde ortaya çıkar. Genetik faktörler de bazı durumlarda etki gösterebilir. Her iki hastalığın stres sebebiyle tetiklendiğine dair görüşler olsa da bilimsel olarak bunu doğrulayan herhangi bir kanıt yoktur.

Kuru ve tahriş olmuş cilt için doğal çözümler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here