Seboreik Dermatit Kimlerde Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

0
1172

Kepek problemi her yaşta ve cinsiyette görülen bir cilt sorunudur. Kepek probleminin çok daha ilerlemiş hale gibi görünen seboreik dermatit ise biraz daha farklı ve ciddi bir sorundur. Kızarıklık ve kaşıntı ile birlikte kızarıklığa neden olan seboreik dermatit tam olarak nedir, nasıl tedavi edilir yazımızda bulabilirsiniz.

Seboreik dermatit ne demek?

Tıpkı kepek sorunu gibi görünen hatta insanların kepek olduğunu düşündüğü için fazla önemsemediği, aşırı kabuklanma kepeklenme, kızarıklık ve kaşıntıya neden olan cilt rahatsızlığına seboreik dermatit denir. Bu cilt hastalığı ilerlediği dönemlerde saç bölgesinde ise saç dökülmesine, erkeklerde sakal dökülmesine neden olabilir.

Seboreik dermatit neden olur?

Bu cilt hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak bir çok bileşenin hastalığın ortaya çıkmasında etkisi olduğu bilinmektedir. Farklı ilaçların kullanılması, otoimmün hastalıklar, stres ve yorgunluk, beslenme ile hayat tarzı bile seboreik dermatite neden olabilir. Bağışıklık sisteminin düşmesi ise bu tarz hastalıklarda ciddi anlamda tetikleyici etkiye sahiptir.

Hassas saçlı deri ve bu derideki sebum dengesizliği, aşırı yağlılık ya da kuruluk da seboreik dermatite neden olabilir.

Seboreik egzama belirtileri nelerdir?

Hastalığın etkisini ve şiddetini belirleyen unsurlar vardır. Bunların başında yaş, cinsiyet, beslenme ve hayat tarzı gelir. Saç egzaması dediğimiz türlerinde saçları yıkarken kullanılan suyun sıcaklığı, kullanılan şampuan ve saç kremi daha etkilidir. Bu nedenle egzama belirtileri farklı şekillerde ortaya çıkabilir.

Seboreik dermatitin belirleri arasında kaşıntı ön plana çıkar. Dururulması mümkün olmayan tatlı bir kaşıntıya neden olan seboreik dermatit, sonunda kanamaya varan yaralara neden olabilir. Kaşınan ve kanayan bölge kabuk tutar sonrasında yine kaşındığı için kabuk kaldırılır yeniden kanar. Cilt sorunu olan bölgeler cildin diğr kısımlarına göre çok daha kurudur, kaşıntının birinci sebebi de bu kuruluktur. Seboreik dermatit olan cilt bölgelerine ne kadar nemlendirici uygulansa da tam olarak bu kuruluk ortadan kaldırılamaz. Bunun için özel kremler ve ilaçlar kullanılmalıdır.

Saçın tamamında değil de sadece bir bölümünde kepeklenme olması,saçlı derinin pul pul dökülmesi, özellikle banyodan sonra aşırı kaşınması ve kuruması seboreik dermatit belirtileridir.

Eller, kollar, yüz ve eklem yerleri dışında en yaygın olarak karşımıza çıktığı yer saçlı deridir. Ağırlıklı olarak saçlı derinin kenarlarında, saç köşelerinde bu durum ortaya çıkar.

Seboreik Dermatit tedavisi

Bu hastalık tedavi edilip tamamen iyileştikten sonra yeniden ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Tekrar tekrar tedavi edilebilir ve tamamen iyileşebilir. Ilerki yıllarda yeniden nüks edebilir. Bazen kendi kendine de iyileştiği görülebilir.

Hastalığın tedavisinde en önemli nokta bağışıklık sisteminin güçlendirilmesidir. Bunun için de sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz önerilir. Bağışıklık sisteminin düştüğü anlarda öncesinde iyileşmiş bile olsa hastalığın kendini tekrarlama ihtimali vardır.

Stresten uzak durma, düzenli uyku ve vücudun yorgun düşürülmemesi de seboreik dermatit tedavisi için önemlidir.

Seboreik dermatit saç tedavisi

Saçlı deride seboreik dermatit oluştuysa en kısa zamanda bir cilt doktoruna görünmelisiniz. Hastalığınızın şiddetine göre doktorunuz sakinleştirici ilaçlar ya da tedavi edici ilaçlar verebilir. Tam olarak bu cilt hastalığını geçiren bir ilaç yoktur. Bazı egzama kremleri ya da losyonları denebilir. Eğer iyi gelirse egzamalı bölge iyileşene kadar kullanılmaya devam eder. Bu egzama krem ya da losyonlarını 4 haftadan fazla kullanmamak gerekir. Özellikle içinde kortizon bulunanları en fazla 4 hafta kullanıp ara verilmelidir. Doktorunuz size ne sıklıkta ve sürede kullanmanız gerektiğini söyleyecektir.

Bu ilaçlar cildin sakinlemesini sağlayabilir bazen tamamen iyileştirebilir. Ancak ileride yeniden oluşabilir. Bunun için bu ilaçları düzenli olarak kullanmak, şampuanı sık sık değiştirmemek gerekir. Ayrıca saçta olan seboreik dermatit için;

Saçlar ılık suyla yıkanmalıdır. Sıcak ve çok sıcak su, duş sonrası derinin soyulmasına ve aşırı kurumasına neden olur.

Kozmetik ve kimyasal maddeler içeren şampuanlar kullanılmamalıdır. Bunun yerine daha doğal içerikli şampuanlar veya medikal şampuanlar kullanılmalıdır. Sık sık şampuan değiştirilmemeli kesinlikle cildi kurutan sabunları kullanmaktan uzak durulmalıdır.

Derinin nefes almasını engelten saç boneleri ve benzeri ürünler uzun süreli kullanılmamalıdır.

Asitli, içerisinde kimyasal maddeler bulunan hiç bir solüsyon ya da krem kullanmamaya özen gösterin. Doğal yöntemler ve çeşitli doğal yağları kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Herhangi birine iyi gelen bir yağ veya doğal bir madde sizde tam tersi etkiye neden olabilir unutmamak lazım.

Seboreik dermatit kimlerde görülür?

Bebeklik dönümünde hemen hemen çocukların hepsinde görülür. Çoğunlukla ilaç kullanmadan kendi kendine geçer. Bebeklik döneminde bebeğin kafasında ortaya çıkan bu cilt sorununa konak da denir. Bebeklikten çıkarken iyileşir.

Seboreik dermatit bir diğer adı ile  egzama ergenlik döneminde ve ilerki yaşlarda d görülebilir. Özellikle önemli sınavlara hazırlanan, lise ya da üniversite sınavına hazırlanan ergenlik dönemindeki gençlerde stres nedeniyle ortaya çıkar. Tedavi edilmemesi durumunda yıllar süren bir dökülme ve kaşıntı problemine neden olur.

Kadınlar ve erkeklerde seboreik dermatit eşit miktarda görülür. Göz kapaklarında, kasık bölgesinde, el içlerinde ve göğüs bölgesinde de ortaya çıkabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here