Çeşitli sebeplerle sakallarında boşluklar oluşmuş ya da sakalları hiç çıkmamış erkeklerin en çok başvurduğu yöntemlerden biri sakal ekimidir. Ülkemizin en önemli sağlık turizmi konularından biri olan sakal ekimi sağlıklı mıdır? Herkes sakal ektirebilir mi ya da sakal ekiminin yan etkileri var mıdır?
Toplumun birçok alanında, tam, kalın sakal bırakma yeteneği, erkekliğin güçlü bir işareti olarak görülür. Güçlü, sağlıklı ve gür sakallar erkeklerin toplum içerisindeki gücünü kanıtlama niteliği taşır. Halbuki sakalların güçle ya da hormonlarla hiç bir ilgisi yoktur. Ancak sakallarında sorun olan ya da sakalları olmayan erkekler kendini toplum içerisinde güçsüz hissedebilir. Neyse ki, son teknolojik gelişmeler sakal nakli yapılmasını çok daha hızlı ve daha kolay hale getirmiştir. Böylece sakalları uzamayan ya da sakalı olmayan kimse kalmayacak!
İnsanlar sakal büyütmek için ekstra hormon almaları gerektiğini, ilaç alırken sakalım büyüyecek ama sesim değişecek, tizleşecek ya da farklı sorunlar ortaya çıkacak diye korkar. Uzun bir iyileşme süreci gerektiren sakal ekme ya da büyütme tedavileri artık çok geride kaldı. Hormon ilaçları ya da vücuda yan etki yapan çeşitli ilaçlara artık gerek yok. Şimdilerde modern tıp sayesinde sakal ekimi kolay, hızlı ve zahmetsiz.
Sakal ekimi nasıl yapılır?
Sakal ekimi de saç derisine özel bir saç nakliyle aynıdır. Tipik olarak iki tip sakal nakli vardır. Foliküler ünite ekstraksiyonu (FUE) sakal transplantasyonu, kılların alındıkları yerden taşınarak doğrudan sakal alanına aşılanması ile yapılır.
Bir foliküler ünite transplantasyonu (FUT) sakal naklinde son teknoloji mikro işlemler kullanılır. Son derece güvenilir olan bu uygulamada işlem yapılan bölgelere ya da kılların alındığı yerlere zarar verilmez.
Sakal ekimi işlemlerinde hem sakal ekilen alanda hem de verici alandaki skarlar mutlak bir minimumda tutulur, bu da saçın skar dokusu boyunca büyümesini sağlar ve bu alanda saç dökülmesinin olmayacağını garanti eder. Sakal ekim noktası sayısı birkaç yüz ila birkaç bin arasında değişebilir. Doğal bir görünüm sağlamak için, kıllar bireysel (ve bazen de iki saç) kök olarak transplante edilir. Greftlerin, tipik büyümenin tam açısına ve yönüne dikkatlice yerleştirilmesi dahil, doğal büyümeyi ve görünümü temin etmek için büyük özen gösterilmektedir. Yerleştirildikten sonra, bir sakal transplantasyonunun mikroskobik olarak kesilmiş greftleri kalıcıdır.
Sakal ekimi yaptıranların iyileşme süreci
İşlem sonrası iyileşme periyodu esas olarak ağrısızdır. İşlemden sonraki ilk 5 gün boyunca, nakledilen bölgeyi tamamen kuru tutmak için dikkatli olunmalıdır. İkinci günden itibaren yorucu olmayan aktivitelere devam edebilirsiniz. Çoğunlukla, nakledilen foliküllerin yeni yerlerinde dinlenmesini ve rahatsız edilmemesini ya da kan akışının kesintiye uğramamasını sağlamak için bölgeye mümkün olduğunca dokunulmamalıdır. Nakledilen tüyler yaklaşık 2 hafta sonra dökülecek ve üç ay sonra yeniden büyümeye başlayacak ve bir ömür boyu büyümeye devam edeceklerdir. Bir sakal ekimi (akne gibi) ya da travma (yara izleri, yanıklar veya kazalar gibi) yara izlerini gizleyebilir; çünkü foliküllerin implantasyonu, kılların deride hasar görmesini ya da cilt hasarından dolayı kaybolabilecek olan folikül alanlarının yerini almasını teşvik eder.
Sakal ekimi sonrası normal bir şekilde traş olunabilir mi?
Sakal ekimi prosedüründen sonra, sakallarınızı dilediğiniz şekilde tıraş edip şekillendirebilirsiniz. Doğal bir görünüm sağlamak için, kıllar bireysel (ve bazen de iki saç) greft olarak transplante edilir. Greftlerin, tipik büyümenin tam açısına ve yönüne dikkatlice yerleştirilmesi dahil, doğal büyümeyi ve görünümü temin etmek için büyük özen gösterilmektedir. Yeni kıllar üç aylık sürenin ardından kendi başlarına büyümeye başladıktan sonra, yeni sakalınızı traş edebilecek, kısaltabilecek ve folikül yerleşimini zedeleyeceğiniz endişesi olmadan şekillendirebileceksiniz.
Sakal ekiminin yan etkileri, zararları var mıdır?
Hastalar, sakal ekimi uzmanları tarafından verilen bakım sonrası rehberliği dikkatlice takip ederse, en az düzeyde sorunla karşılaşır.Bununla birlikte sakal ekimi cerrahi bir prosedür olduğu için, sakal nakli ameliyatından çok kısa bir süre sonra (genellikle yaklaşık 5 gün) hastalar, yüz bölgesinde genel hassasiyet, kızarıklık ve düşük seviyeli şişlik oluşmasını bekleyebilirler. Bakım ve sabır ile bu doğal olarak iyileşir. Yeni sakalınız ile temasa geçmek için bir süre beklemeniz gerekir, çünkü bu sakallar çok hassas olacaktır. Bu nedenle, ilk birkaç hafta boyunca, nakil alanlarına çok fazla sürtünmeye neden olmaktan kaçınmanız önemlidir.
Alarmı yaratabilecek ancak sürecin doğal bir parçası olan başka bir yan etki saç dökülmesidir. Evet, saçma görünebilir ve prosedürü takiben saç dökülmesinin talihsiz olmasından bahsetmeyebilir, ancak bu dökülme yan etkisinin birçok hastada bekleneceği, donör kılların yatağa girmesi gibi geçici bir sakal transplantasyonu yan etkisidir. Doktorunuzun da söyleyeceği gibi dökülen bu saçlar üç ay içerisinde yeniden çıkacaktır.
Sakal ektirmenin zararları başka neler olabilir?
- Eğer endişe duyduğunuz diğer yan etkiler veya fiziksel reaksiyonlar yaşıyorsanız, bu vücudunuzun ameliyata verdiği bir tepki olabilir. Ameliyattan sonra kusma veya aşırı yorgunluk yaşayanlar, rehberlik için hemen doktorlarına başvurmalıdır, ancak çoğu zaman yan etkiler söz konusu değildir.
- Herhangi bir prosedürde olduğu gibi, potansiyel enfeksiyon riski de vardır. Ateşli bir ağrı, hassasiyet veya sürekli şişlik ile karşılaşırsanız, mümkün olan en kısa zamanda tıbbi yardım almanız gerekir.
- Gelecek diğer yan etkiler, özgüven, daha kolay sakal bakımı, bakımlı bir görünüm ve hem kadın hem de erkeklerden gelen ince hayranlık olabilir.