Sağlığınız İçin Saunanın 7 Faydası

0
164

Bir kaplıcaya gittiğinizde ya da o kadar uzakta da değil, spordan sonra spor salonunuzun saunasına girdiğinizde, tüm endişelerinizin orada erimesine izin vermekten daha rahatlatıcı bir şey yoktur.

Sauna araştırmacısı Leigh Ann,”Kapsamlı çalışmalar, sauna kullanımının hayatınızı değiştiren birçok faydasını desteklemektedir.” diyor. Yapılan araştırmalarda bulunan yeni kanıtlar, saunaların sağlıklı hissetmemize yardımcı olmak için vücutta belirli bir mekanizma kullandığını açıkça ortaya koydu. Ve bu faydaların birçoğunun kan dolaşımıyla ilgili olduğu açıklandı.

Sınırlı bir süre için, bir saunanın kontrollü ortamında, kuru sıcağa maruz kalmak kalplerimizin düzgün çalışmasına yardımcı olur ve kan damarlarımızı çalıştırır.

1) Kan Basıncına Yardımcı Olabilirler

Bir araştırmaya göre saunaya giren insanlarda; yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalıklar ve nöro-bilişsel hastalıklar gibi vasküler hastalık görülme riskinde azalma görülüyor.

2018’de saunada 30 dakika geçiren 100 test deneği kullanılan başka bir araştırmada ise saunaya girenlerde hem sistolik hem de diyastolik kan basıncını düştüğü görüldü.

2) Arterlerinizi Daha Duyarlı Yapabilirler

Araştırma verilerine göre saunalar, “vasküler uygunluğa” veya kan damarlarınızın basınç değişikliklerine ne kadar iyi tepki verdiğine yardımcı olabilir . Bu, kalbinizin sağlığında ve kanınızın beyniniz de dahil olmak üzere vücudunuzda ne kadar etkili bir şekilde seyahat ettiği konusunda büyük bir faktördür.

Kan damarlarınızı basınca gerçekten duyarlı hale getirir ve kalp atış hızınızı arttırır; hem de orta derecede yoğun bir egzersiz yapıyormuş gibi…

3) Erken Ölüm Riskinizi Azaltırlar

Birkaç farklı çalışma, sadece erkeklerde yapılmasına rağmen, sık sık sauna kullananların erken ölüm riski arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir. 20 yıl boyunca 2.300 Fin erkeği üzerinde yapılan bir araştırma, çalışma boyunca haftada bir kez sauna kullananların %49’unun, haftada iki kez kullananların %38’inin ve neredeyse her gün giden erkeklerin % 31’inin erken öldüğünü buldu.

Araştırmanın arkasındaki bilim insanları, saunaların genellikle ortak olarak yapıldığı ve kendi sağlık yararlarını gözeten diğer insanlarla bağ kurmanıza yardımcı olduğunu da söylüyorlar.

4) Arterlerinizi Rahatlatırlar

Arteriyel sertlik istemezsiniz çünkü kardiyovasküler sorunlar ve hastalıklar riskinizi artırır. Arterleriniz ne kadar sert olursa, kalp krizi geçirmeniz veya bir çeşit bypass geçirmeniz daha olasıdır. Bu, çelişkili gelebilir, çünkü birçok sauna kalp hastalığı veya kalp probleminiz varsa uzak durmanızı önerir, ancak diğer çalışmalar ciddi kalp hastalığı olan hastalar için bile saunaların yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, bir kalp krizi geçirmişseniz veya kardiyovasküler sorunlarınız varsa, gitmeden önce bir doktora danışmalısınız.

5) Beyninize Yardımcı Olabilirler

Daha iyi kan akışı sadece vücudunuza yardımcı olmaz; ayrıca beyninize de yardımcı olur. Yapılan bir araştırmaya göre , yaşlı Finli erkeklerde haftada birden fazla sauna seansının, Alzheimer ve bunama riskini azalttığı görülmüştür.

6) Kronik Durumların Yatıştırılmasına Yardımcı Olurlar

Sauna, osteoartrit, romatoid artrit ve fibromiyalji gibi kas-iskelet sistemi bozuklukları ile ilişkili ağrı ve semptomlarda bir iyileşme sağlar ve kronik tip baş ağrılarında ağrı kesici etkiye sahiptir.

Bilim insanları, saunaların kandaki iltihap seviyesini azalttığını söylüyor. Bu bir tedavi değil ama bazıları için ciddi bir fayda olabilir.

7) Akciğerlerinizi Korur

Soğuk algınlığında veya kışın ortasında saunaya girmek mantıksız görünebilir, ancak araştırmalar bunun iyi bir fikir olduğunu göstermektedir. Çalışmalar, astım veya kronik solunum problemleriniz olsa bile saunaların akciğer fonksiyonlarınızı iyileştirebileceğini ve kışın düzenli olarak girmeniz durumunda soğuk algınlığı veya zatürree olma riskinizi azaltabileceğini göstermiştir.

Sonuç olarak; saunanın vücut sağlığına pek çok faydası vardır. Ancak sauna kullanımı konusunda doktorunuzun iznini almanızda mutlak gereklilik olduğunu unutmayın.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here