Rapunzel Sendorumu Nedir, Nedenleri ve Tedavisi

0
955

Halk arasında saç yeme hastalığı olarak bilinen Rapunzel sendorumu, strese bağlı olarak gelişen ve gittikçe daha yaygın hale gelen bir rahatsızlıktır. Her yönüyle rapunzel sendorumu nedir, nedenleri ve tedavi yöntemleri.

Rapunzel Sendromu Nedir?

Rapunzel hastalığı olarak da bilinen bu sendrom, toprak yeme hastalığına benzeyen bir saç yutma hastalığıdır. Bu hastalık zihinsel engelli kişilerde ya da ciddi anlamda psikolojik rahatsızlıkları olan kişilerde görülen bir rahatsızlıktır. Kendi saçını çekme ve kendi saçını yutma olarak karşımıza çıkan bu durum daha çok davranış bozukluğu olarak kategorize edilir.

Genelikle saçları ile oynamayı seven kişilerde görülen bu davranış bozukluğu çocukluk yıllarında ortaya çıkıp sonrasında yok olabiliyor.  Gıda dışındaki maddeleri yutma, ağıza alma ve yeme davranışı küçük yaşlarda görülen sonralarda ise kendi kendine geçen durum olabilir. Ancak bu davranış yaş ilerlediği halde geçmez ya da değişmez ise o zaman ciddi bir psikolojik sorun haline gelip tedavi edilmediği durumda tehlikeli sonuçlara yol açabilir.

Saç yeme hastalığının nedenleri?

Saç yeme hastalığı veya rapunzel sendromu karşımıza iki şekilde çıkar, birincisi saçların uçlarından koparılması, elde oynanması ve ağızda yuvarlanmasıdır. Bu davranış durumunda kişi kopardığı saçları yutmaz, dişleri arasında dolaştırabilir ya da dili ile top yapıp atabilir.

Diğer saç yeme hastalığınde ise hasta saçlarını düzenli olarak çeker, saç köklerini zayıflatabilir. Hızla saç dökülmesine neden olacak şekilde saçlarını yolabilir. Ayrıca hast saçlarını sürekli çektiği için saçlarını kökünden kopararak ağzına atar. Çoğunlukla bu kişiler kopardıkları saçları bilerek ya da bilmeden yutarlar. İlerki yaşlarda midesinde ciddi anlamda düğümlenmiş şekilde saç öbekleri bulunan çok fazla hasta vardır.

Rapunzel sendorumunun nedenleri arasında bir çok şey yer alır. Ilk olarak bu hastalığın psikolojik bir hastalık olduğu, pika sendromu denen yiyecek olmayan yiyeceklerin ağıza atılması hastalığı ile ilintili olduğu bilinmektedir. Genel olarak pika hastalığına sahip olanların rapunzel sendromundan da muzdarip olduğu bilinmektedir. Bu hastalığın temel nedeni olarak çocuk yaşlarda yaşanan sorunlar, ihmal ve aşırı strese maruz kalma durumları gösterilmektedir. Anne ve babası tarafından ihmal edilmiş, terk edilmiş veya tek başına büyümek zorunda kalmış çocuklarda gıda dışı yiyecekleri ağza sokma, tırnak yeme ve sigara tiryakiliği gibi oral bağımlılıklar sık sık ortaya çıkar.

Saç yeme hastalığının tedavisine başlamadan önce hastalığın tam olarak neden kaynaklandığını, varsa çocukluk travmaları ve sebepleri net olarak anlaşılmalıdır. Strese bağlı rapunzel sendromu ise ilerleyen yaşla beraber ortaya çıkabilir. Yani çocuk yaşlarda veya ergenlik döneminde bu tarz bir sorunu olmayan kişilerin, ilerki zamanlarda bu soruna sahip olması mümkündür. Genel olarak bu da çocukluk yaşlardaki travmaların etkisinin zaman içerisinde ortaya çıkması ile oluşur.

Rapunzel sendromunun tedavisi

Saç yeme hastalığı ya da kıl yeme hastalığı olarak adlandırılan bu hastalığın tedavisi psikolojik tedavi yöntemleri ile yapılır. Öncelikle hastanın midesinda oluşan saç ve kıl yumakları genelde cerrahi yöntemlerle alınır. Müdahale öncesinde midede oluşan kitlenin büyüklüğü, ne kadar zamandır orada olduğu, cerrahi müdahale olmaksızın çıkarılıp çıkarılamayacağı tespit edilir.

Bazı durumlarda midedeki bu kitleler çeşitli kimyasallarla veya lazer ile eritilerek dışkı yolu ile vücuttan atılabilir. Ancak çoğunlukla ameliyat gerekir. Çünkü saç yeme hastalığı sonucu oluşan bu kitleler çok katıdır, çok uzun yıllardır orada kalmış ve iyice taşlamıştır. Kitlelerin büyümesi mide ve bağırsak problemlerine, uzun vadede çeşitli kanserlere neden olabilir.

Midedeki kitle çıkarıldıktan sonra hastanın aynı alışkanlığa devam etmesi durumu söz konusu olabilir. Bunun önüne geçmek için ise hastanın en kısa sürede gerekli psikolojik tedavileri görmesi, gerektiği süre boyunca terapi alması gerekir. Rapunzsel hastalığı kısa sürede tedavi edilebilen bir hastalık değildir. Davranış bozukluklarının değiştirilmesi ve tedavi edilmesi ciddi emek gerektiren uzun bir süreçtir. Eğer rapunzel sendromunuz varsa hiç geç kalmadan doktora gidiniz, en kısa sürede gerekli tedavi sürecini başlatınız.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here