Prolaktin Hormonu Neden Yükselir, Sonuçları Nelerdir?

0
1795

Prolaktin hormonu halk arasında süt hormonu olarak bilinen bir hormondur. Kadınlarda gebelik döneminde yükselen bu hormon bazen farklı nedenlerle de yükselebilir, bu durumda da gebeliğin zorlaşması gibi sorunlara neden olabilir.

Prolaktin nedir?

Prolaktin, beynimizin arka kısmındaki hipofiz bezinden salgılanan bir hormondur. Prolaktin hormonu nedir sorusunun cevabı genel olarak süt hormonu olarak bilinir.  Gebe kalındığı zamanlarda vücudun süt yapması için salgılanan bu hormon regl döngüsünün de sona ermesini sağlar. Böylece vücut gebelik döneminde bebek dünyaya gelene kadar kendini hazırlar.

Prolaktin erkeklerde de bulanan bir homrondur. Ancak erkeklerde neden salgılandığı konusunda bir bilgi yoktur. Vücutta düşük bir miktarda bulunan prolaktin hormonu erkeklerde pek yükselmez. Genelde kadınlarda yükselir.

Gebelik sürecinde yükselen bu hormon bazen farklı nedenlerle de yükselebilir. Prolaktin hormonunun yükselmesi de çeşitli sorunlara yol açabilir. Farklı şekillerde de tedavi edilmesi gerekir.

Prolaktin neden yükselir?

Prolaktin hormonu neden yükselir sorusunun bir kaç farklı cevabı olabilir. Bunlardan bazıları şunlardır;

  1. Çok sıkı ve yoğun egzersiz prolaktinin yükselmesine neden olabilir. Aynı zamanda yüksek stres seviyesi de prolaktin hormonu yükselmesine neden olabilir. Ancak bu yükselmeler kısa süreli ve geçici yükselmelerdir. İlaç kullanmadan kendiliğinden geçer.
  2. Polikistik over sendromu prolaktin seviyesinin yükselmesine neden olabilir. Bu yükseliş testlerde kendini ciddi bir artış olarak gösterir. Hormon testleri sonucunda hormonda çok ciddi bir yükseliş görülmüşse bunun derinlemesine araştırılması gerekir.
  3. Siroz, böbrek yetmezliği ve hipotiroid de ciddi anlamda prolaktin hormonu yetmezliğine neden olabilir.
  4. Psikiyatrik ve hipertansiyon ilaçları gibi bazı ilaçlar prolaktin yükselmesine neden olabilir.
  5. Hipofiz bezinde oluşan tümörler de hormonun normalde olması gerekenden fazla salgılanmasına neden olabilir.

Prolaktin hormonu yüksekliği belirtileri nelerdir?

  • Prolaktin hormonu yüksekliği belirtileri nedenine bağlı olarak değişebilir. Polikistik over ve benzeri sebeplerden dolayı hormonlarda yükselme varsa genelde regl düzensizliği ya da reglin başlamaması durumu ortaya çıkar. Çoğunlukla kadınlar hamile olmadıkları halde regl dönemi başlamadığı için doktora giderler. Yapılan tahlillerde prolaktin hormonu yüksekliği ortaya çıkar, sonrasında da nedenleri araştırılırken rahimdeki kistler görülebilir.
  • Süt hormonu yüksekliğinin belirtilerinden biri de hamile kalamamaktır. Sık sık denendiği halde hamile kalınamıyorsa bu süt hormonu yüksekliği belirtilerinden biri olabilir.
  • Hipofiz bezindeki herhangi bir tümörden kaynaklı bir yükselme varsa bu durumda prolaktin yüksekliği belirtileri görme kaybı, sürekli baş ağrısı, gözlerde bulanıklık olarak kendini gösterebilir.
  • Troid bezlerinin aşırı çalışması hastanın kilo alamamasına neden olur. Böbrek yetmezliği, siroz gibi hastalıklar çok daha farklı belirtiler verir. Bu hastalıkların teşhisi sırasında yapılan kan tahlillerinde prolaktine yüksekliği ortaya çıkabilir.

Prolaktin hormonu yüksekliği nasıl tedavi edilir?

Süt hormonu yüksekliği nedenine bağlı olarak tedavi edilir. Yani sadece stres ya da benzeri nedenlerle yükselmişse burada genelde tedavi gerekmez. Bu yükselme kendi kendine zaman içerisinde geçer. Ancak hipofiz bezindeki bir tümör ya da yumurtalıklarda oluşan bir kist yüzünden yükselmişse bu durumda ona yönelik bir tedavi uygulanması gerekir.

Hipofiz bezindeki tümörlerden kaynaklı prolaktin yükselmesinde ilk öncelik tümörün tedavi edilmesidir. Bu tümörler genel olarak iyi huylu olup kansere dönüşmeyen türdeki tümörlerdir. Ilaç ile tümörlerin küçülmesi sağlanmaya çalışılır. Ilaç tedavisi ile tümörler küçülmez ve hastanın hayatını etkilemeye devam ederse bu durumda cerrahi yöntemlere başvurulabilir.

Troid bezinden kaynaklı prolaktin yükselmelerinde her ikisi birden ilaçla tedavi edilebilir. Troid bezlerinin normalden az ya da fazla çalışması vücuda ciddi anlamda zarar verir. Bu sebeple de bu hastalıkların en kısa sürede tedavi edilmesi gerekir.

Prolaktin hormonu nasıl düşürülür?

Prolaktin yükselmesi tespit edildikten sonra çoğunlukla ilaç tedavisi ile normal seviyelere çekilebilir.

Prolaktin yüksekliği nelere sebep olur?

Prolaktin yüksekliği gebe kalamamaya neden olur. Uzun vadede tedavi edilmeyen prolaktin yüksekliği kısırlığa neden olabilir. Prolaktin hormonu yüksek olanlar hamile kalamayabilir, hamile olmadıkları halde göğüsleriden süt gelebilir, sinirli ve huzursuz olabilirler. Adet döngüleri bozulur. Prolaktin hormonu yüksekliği kilo yapar mı sorusunun cevabı da neden yükseldiğine bağlı olmakla birlikte evet olabilir. Adet döngüsünü bozduğu için vücudun su toplamasına ve ödem oluşturmasına neden olabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here