Pişik Nedir? Bebeklerde Pişik Nasıl Tedavi Edilir?

0
405

Amonyak dermatiti olarak da bilinen pişik; sıcak, nemli ve cildin hava almayan yerlerinde büyüyen bir tip mantarın neden olduğu bir cilt rahatsızlığıdır. Çoğunlukla bebek ve çocuklarda görülmesinin yanı sıra, yetişkinlerde de oluşabilmektedir.  Peki, bebeklerde pişik hangi sebeplerle ortaya çıkar, nasıl önlenebilir?

Bebeklerde pişik nasıl görünür? Ortaya çıkma sebepleri nelerdir?

Çoğunlukla bebek bezi bölgesinde görülen bu döküntüler, popo kısmında kırmızı lekeler veya genital bölgede kırmızı pullar olarak ortaya çıkar. En önemli sebeplerinden bazıları şunlardır: 

  • Dışkı ve idrar tahrişi
  • Yeni yiyecekler veya ürünler
  • Cilt hassasiyeti
  • Çok sıkı bez kullanımı

Temiz ve kuru tutun

Pişiği önlemek ve tedavi etmek için dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, bebek bezinin temiz ve kuru tutulmasıdır. Bezin çok sıkı sarılmaması da bir o kadar önemlidir.

Gün içerisinde bez kullanmadan, cildin hava almasına izin veren birkaç saat yaratın. Bu süre içerisinde bebeği bir havlu üzerine yatırıp bez bölgesinin kuru kalmasına yardımcı olabilirsiniz.

Bebeğinizin bezini değiştirirken, yumuşak bir bezle veya su yardımıyla temizleyin. Bu esnada cilde nazik ve yumuşak şekilde davranmalısınız.  Sert şekilde ovmaktan ve alkol içerikli mendillerden kaçınmalısınız.

Bebeğinizin banyosu sırasında ise yumuşak bir sabun veya sabun içermeyen temizlik ürünlerini tercih etmelisiniz. Kurularken ise tahriş etmemeye dikkat etmelisiniz.

Bezini değiştirirken dikkat!

Bebeğinizde pişik  varsa, bez değiştirme konusunda dikkatli olmalısınız. Temiz tutmak, sık sık kontrol edip kirlendiğinde hemen değiştirmek en iyisidir.

Krem kullanın

Cildi yatıştırmak, dışkı ve diğer tahriş edici maddelerle teması önlemek için çinko içeren kremleri kullanabilir, dışkı veya idrarın bebeğinizin cildine temas etmesini önlemek için ince bir tabaka halinde uygulayabilirsiniz.

Vazelin gibi kremler, ucuz oldukları ve normalden daha az boya veya parfüm içerdikleri için yararlı gibi gözükse de çocuk bezlerine yapışabilir ve yıkanması zor olabilir. Ayrıca diğer kremler kadar güçlü bir bariyer oluşturmazlar.

Yanlış tedaviden kaçının

Yumuşatıcı, parfüm ya da çamaşır kokuları gibi ürünleri kullanmaktan kaçınmalısınız. Hipoalerjenik ve kokusuz ürünler bebek için çok daha az tahriş edicidir.

Ayrıca, bebeğiniz için nefes alan kıyafetler tercih etmelisiniz. Sıkı lastik pantolonlar ve pamuk olmayan polyester kumaşlar pişik sorununda olumsuz etkilere yol açar.

Çocuğunuz doktora ne zaman görünmeli

Pişik sorunu ağrılı olmasına ve cilt tahrişi sorunu yaratmasına rağmen dikkat edildiği takdirde ciddi bir rahatsızlık değildir. Ancak cilt enfeksiyon kaptıysa derhal doktorunuza başvurmalısınız.

Enfeksiyon kapmış bir pişik probleminin belirtileri şunlardır:

  • Bez bölgesinde kabarcıklar
  • Ateş
  • Kırmızılık
  • Şişme
  • Bez alanından akan irin veya akıntı
  • Tedavi edilmesine rağmen geçmemiş veya kötüleşmeye başlamış olması

Yukarıdaki belirtilerin göründüğü durumlarda döküntü, kandidiyaz adı verilen ikincil bir mantar veya maya enfeksiyonuna dönüşmüş olabilir. Bazen karında, uylukta veya cildin kırışıklıklarında da görülebilir. 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here