Mastektomi, memenin herhangi bir rahatsızlık nedeniyle alınmasıdır. Bir kadına mastektomi uygulandıktan sonra, rekonstrüktif meme ameliyatı yaptırmanın meme büyütmeye benzer olacağı düşünülür. Acaba bu kadar kolay mı?
Mesela yeniden yapılan meme, mastektomi öncesi göğüslerinin görünümünü benzeyecek mi? İyileşme süresi ne kadar olacak? Takılan implantlar kalıcı mı olacak? Gerçek şu ki – mastektomi sonrası meme rekonstrüksiyonu çok daha yoğun bir süreçtir ve hastanın mevcut en iyi rekonstrüksiyon seçeneklerini seçmesine yardımcı olacak çok yetenekli bir cerrah gerektirir.
Mastektomi sırasında rekonstrüksiyona hazırlanmak için ne yapılır?
Mastektomi kısmı rekonstrüksiyona dahil edilmemelidir. En önemli şey kanserli dokuları çıkarmaktır. Genel cerrahın önünde bir engel olmamalı, hasta tamamen kansersiz olmalıdır. Genel cerrahın önce mastektomiyi yapar, ardından ameliyata plastik cerrah dahil olarak rekonstrüksiyonu yapar. Normal anatomiyi mümkün olduğunca korunmaya dikkat edilir.
Mastektomiden ne kadar süre sonra rekonstrüktif implantlar yerleştirilebilir?
Bu konudaki eğilim aynı operasyonda, hemen yeniden yapılandırmayı tamamlamaktır. Kanser genel cerrah tarafından çıkarıldıktan sonra plastik cerrah içeri girer ve implantı ikinci bir anestezi ve operasyon külfetinden kaçınmak için hemen yerleştirir. Ancak bazen iki ayrı işlem gerçekleştirilebilir. Rekonstrüksiyon ikinci bir prosedür olarak yapılırsa, iltihap çözüldükten sonra, rekonstrüktif bir implant veya genişletici yerleştirmek ve kadının vücudunun başka bir kısmından alınan dokuları meme rekonstrüksiyonu için kullanmak genel olarak kullanılan yöntemdir.
Meme rekonstrüksiyon cerrahisinde hangi farklı malzemeler kullanılabilir? Doku genişleticinin rolü nedir?
Esasen bir mastektomiden sonra kullanılan üç farklı yöntem vardır, birincisi, kasın uzatılması ve implantın veya genleştiricinin altına hücresel dermal matris (ADM) yerleştirmektir. İkinci yöntem, mastektomi lokal dokuları germek üzere iyileştikten sonra doku genişleticiyi yerleştirmektir. Üçüncü yöntem, hastanın sırtından veya karnından alınan kendi dokusunu mastektomi ile aynı cerrahide almaktır.
Mastektomi sonrası rekonstrüksiyon implant prosedürü nasıl yapılıyor? Ve iyileşme süresi ne kadardır?
Sırt veya karından doku kullanıyorsanız, daha büyük bir ameliyat yapmanız gerekir ve bu iyileşme süresini birkaç gün arttırır. Rekonstrüktif cerrahiyi mastektomi ile aynı zamanda yapmak, 2-3 günlük iyileşme süresine sadece bir gün ekleyen, en çok tercih edilen yöntemdir.
Meme implantlarının riskleri nelerdir ve kullanım süreleri ne kadardır?
Kas altında bir implant kullanmanın kapsüler kontraktür, implant enfeksiyonu ve daha fazla asimetri gibi kendi olası komplikasyonları vardır. Kendi dokunuzu kullanmanız durumunda ise bu doku yeterince kan kaynağına sahip olmadığından ölebilir ya da estetik sonuç beklediğiniz kadar sizi tatmin etmeyebilir. İmplantlar hiçbir zaman ömür boyu kullanılmaz, yaklaşık on yıl kadar ömürleri vardır.
Rekonstrüktif implantlar mastektomi sonrası meme kanseri taramasının doğruluğunu etkiler mi?
Meme dokusunun çoğu çıkarıldığı ve implant kasın altında olduğu için tarama etkilenmeyecek ve yeni bir nodül hissedilebilecektir.
Sonuç olarak; kansere bağlı mastektomi ameliyatı ciddi bir operasyondur. Her kadında farklı bir işlem uygulamak gerekebilir. Bu yüzden en doğru bilgiyi size doktorunuz verecektir.