Magnezyum Eksikliğini Gösteren 12 Önemli İpucu

0
136

Magnezyum vücudumuzdaki ana minerallerden biri. Metabolizmamız her eyleminde ona gereksinim duyar. Magnezyum eksikliği hamilelik dönemindeki kramplardan kalp ritmi bozukluğuna, depresyondan migren ve astıma kadar pek çok rahatsızlığı tetikler. O yüzden ihmale gelmez! İşte magnezyum eksikliği neden kaynaklanır? Magnezyum eksikliğinin belirtileri nelerdir? Magnezyum eksikliği ne yapar? Magnezyum eksikliği nasıl anlaşılır? Magnezyum eksikliği için ne yemeli?.. gibi merak ettiğimiz pek çok sorunun cevabı..

Magnezyum Eksikliğinin Belirtileri

1. Bir klasik: Bacak krampları

 

 

Magnezyum eksikliğinin en çok bilinen belirtisi gün içerisinde ya da uyku sırasında bacak kaslarına giren kramplardır. Bacak kaslarınız tutuluyorsa, yatağa girmeden önce muz veya kakao oranı yüksek bitter çikolata gibi magnezyum yönünden zengin gıdaları tüketin. Daha rahat bir uyku çektiğinizi göreceksiniz.

  1. Baş ağrısı kaçınılmaz

Kaslarınızdaki kramp, tutulma ve gerilmeler baş bölgenizi de etkiler. Baş ağrılarınızın şiddeti migren ağrılarını andıracak düzeye çıkabilir. Doktorlar magnezyum takviyesinin migren ağrılarının şiddetini azalttığını söylüyor.

  1. Şekerle ‘sahte’ aşk yaşarsınız

Magnezyumunuz eksikse sık sık eliniz şekerli gıdalara gider. Her canınız tatlı çektiğinde magnezyum yönünden zengin besinlerden tüketirseniz, o sahte tatlı krizinin geçtiğini göreceksiniz. Çünkü aslında şeker değil, magnezyum ihtiyacı duyuyorsunuz.

  1. Tuvalette uzun ve acılı dakikalar geçirebilirsiniz

Magnezyum dışkıyı yumuşatarak vücuttan atılımını kolaylaştırır. Eksikliği durumunda tuvalette uzun ve acılı dakikalar geçirmeyi garantileyebilirsiniz.

  1. ‘Başı yastığa değmeden uyuyanları anlayamıyorum’ diyorsanız…

Magnezyum eksikliğiniz varsa uykuya dalmak için yatakta bir o yana bir bu yana döner durursunuz. Güç bela uykuya dalmış olduktan sonra da her sese uyanır, ev ahalisine siz uyurken pür dikkat olma stresi yaşatırsınız. Daha başını yastığa koymadan uykuya dalanlara duyduğunuz kıskançlık da cabası!

  1. Anksiyete ve depresyon belirtileri

Yapılan araştırmalarda anksiyete ve depresyon hastalarının vücutlarında magnezyum eksikliğinin bulunduğu tespit edildi. Bu gibi rahatsızlıkları olan insanların magnezyum takviyesi alması önerilir. Eğer siz de depresyon veya anksiyete belirtileri gösteriyorsanız, bunda magnezyum eksikliğinin rolü olabileceğini de düşünün.

  1. Yorgunluğunuz kronik mi?

Magnezyum eksikliğiniz varsa, gününüz nasıl geçerse geçsin, her zaman kendinizi yorgun, bitkin ve uyuşmuş hissedersiniz. Tek isteğiniz bir an önce eve dönüp yatağa veya kanepeye uzanmak olabilir.

  1. Eklemleriniz ağrıyabilir

Magnezyum takviyesi alırsanız bu mineralin eksikliğinden ötürü yaşadığınız eklem ağrılarınızın dindiğini göreceksiniz.

  1. Beyin hücrelerine veda

Kalsiyumun beyin hücrelerinin ölümüne neden olan özelliği vardır. Magnezyumun da kalsiyumun beyne ulaşmasını engelleyen bir özelliği. Beyin hücrelerini canlandırdığı da bir gerçek.

  1. Nefes almakta zorlanabilirsiniz

Magnezyum eksikliği nefes alma zorlukları bile yaratır. Öyle ki astım belirtileri gösteriyorsanız, vücudunuza magnezyum takviyesi yaparak nefes alma güçlüğünüzün azaldığını gözlemleyebilirsiniz.

  1. Nörolojik problemler…

Magnezyum hormonları harekete geçirir ve nörolojik problemlerin engellenmesine yardımcı olur.

  1. Kalp ritminizde düzensizlikler görülebilir

Magnezyum damarlarımızın dostudur. Eksikliği halinde kalp ritmi bozukluğu gözlenebilir.

BONUS

  • Her yetişkinin vücudunda 20 ila 28 gram magnezyum bulunması gerekir.
  • Magnezyum eksikliği belirtileri gösteriyorsanız, dışarıdan magnezyum takviyesi yapmalısın.
  • Fazla magnezyum alımının bir zararı olmadığını da hatırlatalım. Yani yukarıdaki belirtilerden birkaçını yaşıyorsanız vücudunuza magnezyum takviyesi yaparak değişimleri gözlemlemeye başlayabilirsiniz.
  • Elbette doktorunuza danışmanızda da fayda var. Böylece kan testi yaptırarak vücudunuzdaki magnezyum seviyesini de öğrenebilirsiniz.
  • Eğer magnezyum eksikliğiniz varsa eczanelerdeki magnezyum takviyelerinden edinebileceğiniz gibi, öğünlerinizde de magnezyum yönünden zengin besinlere ağırlık vermelisiniz.
  • Ispanak, pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler; muz, kayısı, avakado gibi taze meyveler; baklagiller, patates, kabak, kakao ve badem, kaju ile ceviz gibi besinlerin birer magnezyum deposu olduğunu unutmayın.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here